An apple a day keeps the doctor away
Staré anglické přísloví o přínosu jablek pro lidské zdraví vzniklo podle pramenů někdy v druhé půlce 19. století a lidé skutečně dlouho věřili, že jablko před spaním pomůže od různých neduhů. Ačkoliv v současnosti víme, že konzumace jablek není zázračným lékem na veškeré nemoci, vědecké výzkumy potvrzují, že tyto plody, kterých je na světě více než 20 tisíc druhů, rozhodně máme pravidelně zařazovat do jídelníčku.
F.O.O.D.
26. listopadu 2015
Jablka jsou nabitá vitaminy
Jablka obsahují mnoho látek, které mohou při pravidelné konzumaci podpořit zdraví. Jsou doslova nabitá živinami – vlákninou, vitaminy, minerály a antioxidanty.
Jedno střední jablko zhruba obsahuje
- 25 gramů sacharidů
- 4,5 gramu vlákniny
- 9 procent doporučené denní dávky (DDD) vitaminu C
- 5 procent DDD mědi
- 4 procenta DDD draslíku
- 3 procenta vitaminu K
- 2 až 4 procenta DDD manganu a vitaminy A, E, B1, B2 a B6.
Vitamin C patří k nejsilnějším antioxidantům v lidském těle, neutralizuje škodlivé sloučeniny známé jako volné radikály a chrání před nemocemi. V jablkách jsou i další antioxidanty, jako je kvercetin, kyselina kávová a epikatechin.
Laura Poláková
1. března 2019
Pokračování 2 / 6
Podporují zdraví srdce
Vědecké studie ukazují, že konzumace většího množství jablek snižuje riziko chronických onemocnění včetně nemocí srdce. Jedna práce zkoumala na 20 tisících dospělých vliv konzumace ovoce a zeleniny se světlou dužinou. Vědci zjistili, že tyto potraviny (do této skupiny patří i jablko) snižují riziko mozkové mrtvice. Svůj vliv jistě hrají i flavonoidy – sloučeniny, které se nachází ve slupce nebo těsně pod ní a které prokazatelně snižují zánět a chrání srdce.
Jablka také obsahují poměrně vysoký podíl vlákniny. Ta snižuje krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu, dokonce stejně účinně jako léky. Vysoký tlak a špatný cholesterol jsou rizikové faktory pro nemoci srdce a mozkovou mrtvici.
Lucie Kořistová
19. března 2020
Pokračování 3 / 6
Pomáhají v boji proti rakovině
Jak už jsme uvedli, červené i zelené plody obsahují antioxidanty a flavonoidy, což jsou sloučeniny, které předchází tvorbě rakoviny. Jde o vědecky podpořený fakt, jedna studie zkoumala vliv konzumace jablek na vznik rakoviny plic, jiná se zaměřila na riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Další výzkumy naznačují, že strava bohatá na ovoce a zeleninu chrání před rakovinou žaludku, tlustého střeva, plic, ústní dutiny a jícnu. K přesnému vyhodnocení vlivu jablek na ochranu před rakovinou je však třeba ještě dalšího výzkumu.
redakce
13. prosince 2020
Pokračování 4 / 6
Podporují hubnutí
Díky obsahu vlákniny a vody podporují pocit plnosti, snižují příjem kalorií a zvyšují úbytek hmotnosti. Podle jedné vědecké studie ženy, které jedly každý den jablko po dobu 10 týdnů, zhubly o kilogram více než ženy, které místo toho jedly ovesné sušenky s podobným obsahem kalorií a vlákniny. Vědci se domnívají, že jablka obsahují ještě další, dosud neprozkoumané sloučeniny, které hubnutí příznivě ovlivňují. Pektin, druh vlákniny v jablkách, působí jako prebiotikum. To znamená, že slouží jako potrava pro dobré bakterie ve střevě. Zdravá mikroflóra udržuje funkční a výkonné zažívání.
Pokračování 5 / 6
Výčet benefitů ještě nekončí
Zlepšují zdraví kostí – Studie ukazují, že konzumace většího množství ovoce ovlivňuje zvýšenou hustotou kostních minerálů a tím snižuje riziko osteoporózy.
Podporují funkci mozku – Studie na zvířatech naznačují, že konzumace jablek snižuje oxidační stres, brání duševnímu úpadku a zpomaluje známky stárnutí.
Chrání před astmatem – Podle vědců zvýšený příjem jablek ovlivňuje výskyt astmatu.
Snižují riziko vzniku cukrovky – Vědci tvrdí, že pouhé jedno jablko denně snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu až o 28 procent. Zřejmě polyfenoly, které jablka obsahují, předcházejí poškození beta buněk ve slinivce břišní. Tyto buňky produkují inzulín a právě u lidí s diabetem bývají poškozeny.
Pokračování 6 / 6
Má konzumace jablek vůbec nějaké nevýhody?
Je vysoce nepravděpodobné, že každodenní konzumace jablek může nějakým způsobem lidské zdraví spíše poškodit. Do jídelníčku je ale potřeba zavádět jablka postupně – kvůli vysokému obsahu vlákniny. Její skokové navýšení ve stravě může způsobit plynatost, nadýmání a bolesti břicha.
Stejně jako další ovoce obsahují i jablka poměrně hodně sacharidů. Pro zdravého člověka není toto množství nijak omezující, pozor by si ale měli dát lidé, kteří se snaží zhubnout, či dokonce dodržují nízkosacharidovou nebo ketogenní dietu.