Kdy je masopust 2024: Kdy začíná a kdy končí? | Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Kdy je masopust 2024: Kdy začíná a kdy končí?

Masopust, známý také pod lidovými názvy fašank, ostatky, voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, začíná každý rok stejně, a to na svátek Tří králů, tedy 6. ledna. Vrchol masopustu, který většina lidí vnímá jako pravý masopust, je každý rok jindy, odvíjí se totiž od data Popeleční středy, kterou také končí.

Co je masopust a kdy se slaví

Masopustní hodování začíná každoročně na Tři krále, tedy 6. ledna. Nejde o období půstu, které by v nás mohl název masopust vyvolávat. Je to naopak období přejídání, tučných jídel a bujarého popíjení. Lidé si tuto dobu užívali, protože s koncem masopustu přichází období 40 dnů půstu před Velikonocemi.

TIP NA VIDEO: Vyrobte si svou masopustní masku! Jak na to, se podívejte na video:

Vrcholem masopustu jsou poslední tři dny před Popeleční středou. Ta je stanovená na 46 dnů před Velikonočním pondělím. Pokud chcete vědět, kdy přesně vrcholí masopust, tedy kdy jsou poslední tři slavnostní masopustní dny, najděte v kalendáři datum Velikonoční neděle. Od tohoto data odečtěte 46 dnů. Prst v kalendáři budete mít na Popeleční středě. Před ní je masopustní úterý, pondělí a neděle. Pro letošní rok 2024 začíná vrchol masopustu v neděli 11. února.

Kdy končí masopust

Je v tom tedy trochu zmatek. Masopust je celé období od 6. ledna do Popeleční středy, ale zpravidla se jako masopust chápe jen vlastní období před Popeleční středou. Tehdy probíhají karnevalové průvody, maškarní reje masek, zabijačky a podobně. Mnoho obcí a měst má masopustní slavnosti v jiném termínu, někde začínají už koncem ledna. O půlnoci v úterý před Popeleční středou masopust končí. Letos to je v úterý 13. února 2024, to také můžete navštívit poslední masopustní oslavy. Pak začíná čtyřicetidenní půst.

Více o masopustu, tradicích, recepty na koblihy i tipy na průvody najdete v těchto článcích: 

Doporučujeme

Články odjinud