Když jablka provoní dům. Zkuste lívance z jablečného těsta či křehký koláč

18. 9. 2020
Milujete jablka a nemáte jich nikdy dost? Pusťte se s námi do pečení! Provoníte celý byt a z obyčejného dne uděláte svátek…

Hrnkový jogurtový koláč s jablky

POTŘEBUJETE (na formu 24 cm):

Na těsto: 

1/2 hrnku rozpuštěného másla
3/4 hrnku třtinového cukru
2 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
1 bílý jogurt

Na jablečný posyp:

2 větší oloupaná jablka nakrájená na kostičky
1/4 hrnku třtinového cukru
3 lžíce rozpuštěného másla

POSTUP:
Z cukru a másla vyšlehejte krém, přidejte vejce a směs důkladně prohněťte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli, vše spojte dohromady a nakonec vmíchejte bílý jogurt. Těsto vlijte do vymaštěné a moukou vysypané formy a poklaďte ho jablky nakrájenými na plátky. Pokapejte je rozpuštěným máslem a v troubě rozehřáté na 180 °C pečte koláč přibližně 45 minut.

Tiramisu s jablky

POTŘEBUJETE (na 4 skleničky):

500 g jablek
1 vanilkový cukr
2 žloutky
3 lžíce cukru moučka
300 g mascarpone
175 g cukrářských piškotů
1 šálek silné kávy
1 smetanu ke šlehání

POSTUP:
Nakrájená nebo nastrouhaná jablka promíchaná s vanilkovým cukrem vařte v troše vody do změknutí a pak je nechte vychladnout. Mezitím smíchejte žloutky s cukrem a utřete je v horké vodní lázni. Směs nechte vychladnout, pak přidejte mascarpone a znovu našlehejte. Opatrně přidejte dotuha vyšlehanou smetanu. Do skleniček vložte nalámané piškoty, zalijte je kávou, lžící navrstvěte krém a přidejte vrstvu jablek. Nechte chladit nejméně 1 hodinu, před podáváním ozdobte.

Tvarohový koláč s náplní

POTŘEBUJETE (na 1 plech):

Na těsto: 

250 g měkkého tvarohu
125 ml oleje
125 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový cukr
300 g hrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
1,5 kg kyselejších jablek
1 skořicový cukr
tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu

Na náplň:

2 vejce
250 ml mléka
50 g cukru
1 lžičku citronové kůry

POSTUP:

Tvaroh rozmíchejte s olejem, mlékem a vanilkovým i obyčejným cukrem dohladka. Mouku prosejte s práškem do pečiva, přidejte k tvarohové hmotě a vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny z něj nalijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Oloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky. Poklaďte jimi těsto a posypejte je skořicovým cukrem. Na náplň rozšlehejte mléko se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.

Z bílků ušlehejte sníh, vmíchejte ho do mléčné hmoty a rozetřete na jablka. Zbylé těsto rozválejte, nakrájejte na proužky, stočte je a vytvořte na povrchu koláče mřížku. V troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte asi 40 minut.

Nadýchaný jablečný dort

POTŘEBUJETE (na 1 dortovou formu):

Na těsto:

125 g másla
100 g cukru
2 vejce
1 lžičku strouhané citronové kůry
2 polévkové lžíce mléka
200 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku

Na náplň:

850 g jablek
šťávu z 1 citronu
300 ml jablečné šťávy nebo džusu
1,5 balení vanilkového pudinku
2 smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
1 vanilkový cukr
kakao

POSTUP:

Máslo, cukr, vejce a citronovou kůru vyšlehejte do krému, přimíchejte mouku s kypřicím práškem a mléko. Těsto vložte do dortové formy, povrch uhlaďte a pečte 20 minut při 180 °C. Korpus nechte vychladnout a vyjměte ho z formy. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo, přidejte citronovou šťávu a poduste je ve 250 ml jablečného džusu.

Pudinky rozmíchejte v 50 ml džusu a přimíchejte je k dušeným jablkům. Vařte přibližně 1 minutu do zhoustnutí. Vychladlý korpus vraťte do formy a naneste na něj zchladlou jablečnou směs. Vyšlehejte obě smetany, přidejte ztužovače a vanilkový cukr. Moučník potřete šlehačkou a ozdobte kakaem (nebo skořicí).

Jablečný chléb s ořechy

POTŘEBUJETE (na 2 bochníčky):

1/2 lžičky soli
50 ml rumu
mletý hřebíček
150 g rozinek
1 lžičku skořice
750 g jablek
1 prášek do pečiva
100 g vlašských ořechů
250 g cukru moučka
500 g hladké mouky
olej

POSTUP:

Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte, rozinky omyjte. Jablka, ořechy a rozinky důkladně promíchejte. Ke směsi přidejte cukr, hřebíček, skořici a rum, promíchejte a nechte uležet do rána. Následující den přidejte ke směsi mouku, kypřicí prášek, sůl a vypracujte těsto. Rozdělte ho na poloviny, ze kterých pomoučenýma rukama vytvarujte dva bochníky protáhlého tvaru. Přemístěte je na plech vymazaný tukem v dostatečném rozestupu, aby se chleby neslepily, a pečte je v troubě vyhřáté na 150 °C 75 minut.

Lívance z jablek s rozinkami

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

15 g droždí
30 g cukru
250 g hladké mouky
500 ml mléka
300 g strouhaných jablek
1 vejce
špetku soli
strouhanou citronovou kůru
hrst rozinek
moučkový cukr a skořici na obalení

POSTUP:

Droždí rozmíchejte s troškou cukru a mouky, přidejte část vlažného mléka, dobře promíchejte a zakryté nechte kynout. Pak přidejte strouhanou citronovou kůru, vejce, zbylý cukr a střídavě i mouku (do které jste vmíchali sůl) a mléko. Nakonec doplňte strouhaná jablka, rozinky a míchejte, až vznikne řidší těsto. Zakryjte ho a nechte asi 30 minut kynout na teplém místě. Lívance smažte na rozpáleném oleji dozlatova, tuk odsajte ubrouskem. Hotové je obalujte v cukru se skořicí.

Křehký štrúdl jako od babičky

POTŘEBUJETE (na 2 záviny):

Na těsto:

280 g hladké mouky
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje
špetku soli
1/2 lžičky citronové šťávy nebo octa
1 velké vejce
100 g rozpuštěného másla

Na náplň:

10 jablek (přibližně 1 kg po očištění)
4 lžíce strouhanky
3 lžíce krupicového cukru
1 lžičku mleté skořice
rozinky nebo sekané vlašské ořechy

POSTUP:

Prosejte mouku, do důlku rozklepněte vejce, přidejte vodu, olej, sůl a citronovou šťávu. Vytvořte těsto a nechte ho alespoň 30 minut uležet. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Polovinu těsta rozválejte na pomoučené podložce, potřete ho máslem a lehce posypejte strouhankou. Na těsto rozprostřete polovinu jablek, přidejte ořechy, rozinky a skořici. Pak štrúdl zaviňte, potřete ho rozpuštěným máslem a pečte asi 25 minut v troubě rozehřáté na 200 °C. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.

Jablečná bublanina

POTŘEBUJETE (na 1 formu 24 cm):

4 jablka
5 vajec
180 g cukru krupice
160 g hery
200 g hladké mouky
1 čajovou lžičku kypřicího prášku do pečiva

POSTUP:

3 jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Z vajec, cukru, hery, mouky a prášku do pečiva vytvořte těsto. Vlijte ho do vymazané a vysypané formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Potom plech vytáhněte, koláč poklaďte plátky posledního jablíčka a posypejte ho moučkovým cukrem. Dalších 15 minut nechte v troubě dopéct dozlatova.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Hvězdy vám dopřály příliv energie, ale stejně jste po celém týdnu na pokraji sil. Na první pohled to není vidět, ale prahnete po odpočinku. Jakmile přijdete z práce domů, vypněte. Na…