Když jablka provoní dům. Zkuste lívance z jablečného těsta či křehký koláč | Foto: iStock

Foto: iStock

Když jablka provoní dům. Zkuste lívance z jablečného těsta či křehký koláč

Milujete jablka a nemáte jich nikdy dost? Pusťte se s námi do pečení! Provoníte celý byt a z obyčejného dne uděláte svátek…

Hrnkový jogurtový koláč s jablky

POTŘEBUJETE (na formu 24 cm):

Na těsto:

1/2 hrnku rozpuštěného másla
3/4 hrnku třtinového cukru
2 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
1 bílý jogurt

Na jablečný posyp:

2 větší oloupaná jablka nakrájená na kostičky
1/4 hrnku třtinového cukru
3 lžíce rozpuštěného másla

POSTUP:
Z cukru a másla vyšlehejte krém, přidejte vejce a směs důkladně prohněťte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli, vše spojte dohromady a nakonec vmíchejte bílý jogurt. Těsto vlijte do vymaštěné a moukou vysypané formy a poklaďte ho jablky nakrájenými na plátky. Pokapejte je rozpuštěným máslem a v troubě rozehřáté na 180 °C pečte koláč přibližně 45 minut.

Tiramisu s jablky

POTŘEBUJETE (na 4 skleničky):

500 g jablek
1 vanilkový cukr
2 žloutky
3 lžíce cukru moučka
300 g mascarpone
175 g cukrářských piškotů
1 šálek silné kávy
1 smetanu ke šlehání

POSTUP:
Nakrájená nebo nastrouhaná jablka promíchaná s vanilkovým cukrem vařte v troše vody do změknutí a pak je nechte vychladnout. Mezitím smíchejte žloutky s cukrem a utřete je v horké vodní lázni. Směs nechte vychladnout, pak přidejte mascarpone a znovu našlehejte. Opatrně přidejte dotuha vyšlehanou smetanu. Do skleniček vložte nalámané piškoty, zalijte je kávou, lžící navrstvěte krém a přidejte vrstvu jablek. Nechte chladit nejméně 1 hodinu, před podáváním ozdobte.

Tvarohový koláč s náplní

POTŘEBUJETE (na 1 plech):

Na těsto:

250 g měkkého tvarohu
125 ml oleje
125 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový cukr
300 g hrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
1,5 kg kyselejších jablek
1 skořicový cukr
tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu

Na náplň:

2 vejce
250 ml mléka
50 g cukru
1 lžičku citronové kůry

POSTUP:

Tvaroh rozmíchejte s olejem, mlékem a vanilkovým i obyčejným cukrem dohladka. Mouku prosejte s práškem do pečiva, přidejte k tvarohové hmotě a vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny z něj nalijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Oloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky. Poklaďte jimi těsto a posypejte je skořicovým cukrem. Na náplň rozšlehejte mléko se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.

Z bílků ušlehejte sníh, vmíchejte ho do mléčné hmoty a rozetřete na jablka. Zbylé těsto rozválejte, nakrájejte na proužky, stočte je a vytvořte na povrchu koláče mřížku. V troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte asi 40 minut.

Nadýchaný jablečný dort

POTŘEBUJETE (na 1 dortovou formu):

Na těsto:

125 g másla
100 g cukru
2 vejce
1 lžičku strouhané citronové kůry
2 polévkové lžíce mléka
200 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku

Na náplň:

850 g jablek
šťávu z 1 citronu
300 ml jablečné šťávy nebo džusu
1,5 balení vanilkového pudinku
2 smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
1 vanilkový cukr
kakao

POSTUP:

Máslo, cukr, vejce a citronovou kůru vyšlehejte do krému, přimíchejte mouku s kypřicím práškem a mléko. Těsto vložte do dortové formy, povrch uhlaďte a pečte 20 minut při 180 °C. Korpus nechte vychladnout a vyjměte ho z formy. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo, přidejte citronovou šťávu a poduste je ve 250 ml jablečného džusu.

Pudinky rozmíchejte v 50 ml džusu a přimíchejte je k dušeným jablkům. Vařte přibližně 1 minutu do zhoustnutí. Vychladlý korpus vraťte do formy a naneste na něj zchladlou jablečnou směs. Vyšlehejte obě smetany, přidejte ztužovače a vanilkový cukr. Moučník potřete šlehačkou a ozdobte kakaem (nebo skořicí).

Jablečný chléb s ořechy

POTŘEBUJETE (na 2 bochníčky):

1/2 lžičky soli
50 ml rumu
mletý hřebíček
150 g rozinek
1 lžičku skořice
750 g jablek
1 prášek do pečiva
100 g vlašských ořechů
250 g cukru moučka
500 g hladké mouky
olej

POSTUP:

Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte, rozinky omyjte. Jablka, ořechy a rozinky důkladně promíchejte. Ke směsi přidejte cukr, hřebíček, skořici a rum, promíchejte a nechte uležet do rána. Následující den přidejte ke směsi mouku, kypřicí prášek, sůl a vypracujte těsto. Rozdělte ho na poloviny, ze kterých pomoučenýma rukama vytvarujte dva bochníky protáhlého tvaru. Přemístěte je na plech vymazaný tukem v dostatečném rozestupu, aby se chleby neslepily, a pečte je v troubě vyhřáté na 150 °C 75 minut.

Lívance z jablek s rozinkami

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

15 g droždí
30 g cukru
250 g hladké mouky
500 ml mléka
300 g strouhaných jablek
1 vejce
špetku soli
strouhanou citronovou kůru
hrst rozinek
moučkový cukr a skořici na obalení

POSTUP:

Droždí rozmíchejte s troškou cukru a mouky, přidejte část vlažného mléka, dobře promíchejte a zakryté nechte kynout. Pak přidejte strouhanou citronovou kůru, vejce, zbylý cukr a střídavě i mouku (do které jste vmíchali sůl) a mléko. Nakonec doplňte strouhaná jablka, rozinky a míchejte, až vznikne řidší těsto. Zakryjte ho a nechte asi 30 minut kynout na teplém místě. Lívance smažte na rozpáleném oleji dozlatova, tuk odsajte ubrouskem. Hotové je obalujte v cukru se skořicí.

Křehký štrúdl jako od babičky

POTŘEBUJETE (na 2 záviny):

Na těsto:

280 g hladké mouky
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje
špetku soli
1/2 lžičky citronové šťávy nebo octa
1 velké vejce
100 g rozpuštěného másla

Na náplň:

10 jablek (přibližně 1 kg po očištění)
4 lžíce strouhanky
3 lžíce krupicového cukru
1 lžičku mleté skořice
rozinky nebo sekané vlašské ořechy

POSTUP:

Prosejte mouku, do důlku rozklepněte vejce, přidejte vodu, olej, sůl a citronovou šťávu. Vytvořte těsto a nechte ho alespoň 30 minut uležet. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Polovinu těsta rozválejte na pomoučené podložce, potřete ho máslem a lehce posypejte strouhankou. Na těsto rozprostřete polovinu jablek, přidejte ořechy, rozinky a skořici. Pak štrúdl zaviňte, potřete ho rozpuštěným máslem a pečte asi 25 minut v troubě rozehřáté na 200 °C. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.

Jablečná bublanina

POTŘEBUJETE (na 1 formu 24 cm):

4 jablka
5 vajec
180 g cukru krupice
160 g hery
200 g hladké mouky
1 čajovou lžičku kypřicího prášku do pečiva

POSTUP:

Tři jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Z vajec, cukru, hery, mouky a prášku do pečiva vytvořte těsto. Vlijte ho do vymazané a vysypané formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Potom plech vytáhněte, koláč poklaďte plátky posledního jablíčka a posypejte ho moučkovým cukrem. Dalších 15 minut nechte v troubě dopéct dozlatova.

Doporučujeme

Články odjinud