Když kila kosí skalpel: Jaké 4 typy operací žaludku pomohou zhubnout?

Když kila kosí skalpel: Jaké 4 typy operací žaludku pomohou zhubnout?

Trápí vás hodně kil navíc, ale marně se snažíte zhubnout? Pokud selhala běžná režimová opatření, může být řešením obezity operace žaludku. Jaké operace se používají nejčastěji?

Bariatrická chirurgie se představuje

Chirurgickou léčbou obezity se zabývá takzvaná bariatrická chirurgie. Operace, které se v rámci tohoto směru chirurgie provádějí, pomáhají v boji s obezitou i s jejími vážnými důsledky pro běžný život, psychiku i zdraví. Kupříkladu s výrazným rizikem závažných onemocnění srdce a cév, ale i onemocněními pohybového aparátu. Sama operace však problém nevyřeší. 

Od pacienta se po zákroku vyžaduje disciplína a řada režimových opatření včetně úpravy jídelníčku. Bariatrická operace je lékaři indikována až tehdy, selže-li i přes veškerou snahu pacienta běžná léčba, a tedy i kompletní úprava životosprávy. K operaci se pak zpravidla přistupuje u osob, jejichž BMI je vyšší než 35. U nás tyto zákroky hradí zdravotní pojišťovna. Všechny nejčastější typy bariatrických operací se v současnosti provádějí laparoskopicky bez velkých řezů a s menším rizikem pooperačních komplikací.

Jak zdravě hubnout? Podívejte se na rady výživového odborníka ve videu:

Pokračování 2 / 5

Zúžení zeštíhlí žaludek i vás

Zúžení žaludku neboli tubulizace tento orgán zeštíhlí a zúží. Žaludek je po zákroku podobný tubě, která pojme pouze 120 až 150 ml stravy, což může být až o 85 % méně než před operací. Bez řezu, přesněji podélného řezu žaludku, se toto zeštíhlení bohužel neobejde. Během zákroku se částečně odstraňují i buňky zodpovědné za tvorbu ghrelinu, „hormonu hladu“. Po operaci pak pacient pociťuje menší pocit hladu a k pocitu sytosti mu díky zmenšení žaludku stačí méně potravy.

Pokračování 3 / 5

Žaludeční bypass

Žaludeční bypass rozdělí žaludek na menší a větší část. Cílem operace je, aby fungoval pouze „malý žaludek“, který uspokojí mnohem menší porce potravy. Druhá část se neodstraňuje a je ponechána zcela „mimo provoz“, nefunkční je i přemostěný úsek tenkého střeva.

Pokračování 4 / 5

Okroužkovaný žaludek neboli bandáž žaludku

Bandáž žaludku je nejméně invazivní bariatrický chirurgický zákrok. Jde o prosté nasazení silikonového kroužku v horní části žaludku, kroužek žaludek rozdělí na dvě průchozí části. První menší část po naplnění potravou navodí pocit sytosti – pacient konzumuje menší porce a celkově jí méně. Kroužek lze v případě potřeby drobným chirurgickým zásahem sejmout.

Pokračování 5 / 5

Plikace žaludku – žádné řezání, jen šití

Ani při plikaci není nutné do tkání žaludku jakkoli zasahovat skalpelem. Při operaci se totiž neřeže, ale šije. Část žaludku se jednoduše zašije dovnitř, podobně jako se šijí sámky na sukních či kalhotách. Objem žaludku se výrazně zmenší, klesá i tvorba hormonů hladu a pocit sytosti se dostavuje rychleji.

Doporučujeme

Články odjinud