Když léta přibývají aneb jak na zdravé stárnutí

Když léta přibývají aneb jak na zdravé stárnutí

Stárnutí může být krásné, plnohodnotné a důstojné. Stále sice ještě neexistuje zázračný lék či způsob léčení, který by zabránil fyzickým a psychickým příznakům stáří. Alternativní medicína nám však nabízí mnoho bezpečných metod a přípravků, které dokážou zmírnit některé problémy spojené s přibývajícími roky.

Stáří probíhá v etapách

Stárnutí probíhá v etapách a každá si nese různé fyziologické změny. Lidé od 60-75 let jsou ve fázi mladšího stáří, lidé od 76-89 jsou ve zralém stáří a u lidí nad 90 let hovoříme o dlouhověkosti. Podle fyziologických změn ale k stáří musíme také přihlédnout k individuálnímu životnímu stylu, ovlivněnému životosprávou, pitným režimem, nemocemi, nadváhou, alkoholem, kouřením, pohybovým režimem atd.

Dostatečný pitný režim je velmi důležitý!

Ve starším věku je velmi důležitý pravidelný příjem tekutin, protože právě ony zodpovídají za transport živin k orgánům. Přispívají ke kvalitnímu krevnímu oběhu, činnosti mozku i kvalitnímu trávení.

Mozek obsahuje 85 procent vody. Máme-li nedostatečný přísun tekutin, jsme dehydrováni a tím pádem silně unavení až malátní. Denní dávka by měla obsahovat 9 velkých sklenic tekutin, nejlépe čisté vody, bylinkového či zeleného čaje, zeleninové šťávy nebo rostlinného mléka (rýžové, sójové či ovesné) střídavě a v přiměřených dávkách.

Kvalitní strava je základ

I když se chuť na jídlo s věkem neustále snižuje, požadavky organismu na minerály a vitamíny či jiné životně důležité látky ve skutečnosti stoupají. Strava by měla být pravidelná a střídmá. Největší podíl by měl patřit zelenině, ovoci, luštěninám, celozrnným výrobkům a také zdravým tukům, které obsahují nenasycené mastné kyseliny – omega-3 a omega-9. Ty najdeme v olivovém oleji, ořeších, mandlích, seznamu, lnu, pupalce či brutnáku. Tyto tuky pomáhají udržovat stabilní hladinu krevního cukru a cholesterolu a tím chrání celý kardiovaskulární systém. Dále zvyšují imunitu, ošetřují střeva, dodávají do organismu vitaminy a minerály, zlepšují stav kůže, vlasů a nehtů.

Vitaminy C, E jsou antioxidanty, které by rozhodně neměly chybět žádnému z nás. Vitamin E může člověku přidat několik let života navíc. Chrání tukové membrány v tekutém prostředí buněk, zlepšuje rovněž imunitní systém a snižuje riziko srdečních onemocnění, některých forem rakoviny a Alzheimerovy choroby. Vitamin A zase pomůže seniorům uchovat si „ostříží zrak“. Tyto tři vitaminy a ještě řadu dalších cenných látek obsahuje v přírodní podobě rakytník řešetlákový, je běžně k dostání v podobě čaje, sirupu či šťávy.

Kyselina listová, jeden z vitaminů skupiny B, pomáhá udržovat červené krvinky a podporuje zdravou funkci nervů. Kromě toho chrání srdce tím, že pomáhá tělu rozkládat homocystein, sloučeninu podobnou aminokyselinám, která může zvyšovat riziko kardiovaskulárních chorob. Kyselina listová je podporována vitaminem B12, který má příznivý vliv na správnou funkci mozku. Vitamin B12 je velmi důležitý, jeho nízká hladina může vést až k poškození nervů a demenci. Celou skupinu vitaminů B obsahují například pivovarské kvasnice, které jsou k dostání v lékárnách či obchodech se zdravou výživou.

Na ochranu pevnosti kostí, svalů nervů, srdce a vlastně celého organismu, je nutné pravidelně doplňovat především vápník, hořčík, zinek a železo. V přírodní podobě jsou tyto minerály obsaženy v ořeších, mandlích, sezamu, karobu či melase.

Kvalitní rostlinné oleje jsou zdraví velmi prospěšné

Lněný olej – chrání srdíčko

Semeno lnu je zdrojem nezbytných esenciálních mastných kyselin, tuků a olejů důležitých pro zdraví, které si tělo nedokáže samo vyrábět. Právě lněný olej obsahuje vysokou koncentraci mastných kyselin, zejména kyselinu alfa-linolenovou a linolovou. Výzkumy potvrdily, že tyto nenasycené mastné kyseliny aktivují produkci prostaglandinů (vysoce aktivní biochemické sloučeniny) a ty se podílejí na rozšiřování cév, příznivě ovlivňují srážlivost krve. Esenciální mastné kyseliny také účinkují v celém těle jako ochrana buněčné membrány, zevní blanky, která je jakýmsi strážcem všech buněk. Propouští do nich potřebné živiny a brání vstupu škodlivin.

Užívání: Doporučuje se užívat 1 x denně 1 čajovou lžičku oleje.

Dýňový olej – nejlepší zdroj zinku a železa

V lidovém léčitelství se odnepaměti používala dýňová semínka. Jsou totiž v našich podmínkách prakticky jediným zdrojem většího množství zinku a bez něho je celá řada nemocí prakticky neléčitelná. Semena dále obsahují fosfor, železo, vápník, vitaminy skupiny B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny-linolovou a olejovou a další. Ze semen se lisuje kvalitní olej, který pomáhá při obnově energie, dodává tělu potřebné živiny, zlepšuje kvalitu zubů, pokožky, nehtů i vlasů, povzbuzuje krevní oběh a pozitivně ovlivňuje trávicí trakt. Je velmi lehce stravitelný a také působí mírně projímavě.

Užívání:Doporučuje se užívat 1 x denně 1 čajovou lžičku.

Neduhy, které často trápí staré lidi

Zácpa

Řepa s citrónem rozpohybují střeva

Červená řepa v kombinaci s citrónovou šťávou jsou velmi účinné přírodní prostředky proti zácpě. Při těchto potížích si po dobu 3 týdnů dopřejeme tento ranní nápoj – 3 dl teplé vody smícháme se 1 dl šťávy z červené řepy a 1 dl citrónové šťávy a vypijeme nalačno. Pak hodinu nic nejíme. Úspěch je zaručen.

Pryč s urputnou zácpou!

Jestliže trpíme zácpou dlouhodobě, můžeme vyzkoušet tento osvědčený postup: Večer kolem 19 hodiny zapijeme 2 lžíce lněného semene 4 dl vlažné vody smíchané s 1 dl šťávy z červené řepy a 2 lžícemi kvalitního jablečného octu.

Doporučujeme

Články odjinud