5
Fotogalerie

Když pleť volá o pomoc!

Vysušená, povadlá, přecitlivělá, možná i s červenými skvrnami. Taková je zřejmě v tomhle nepříjemném mrazivém počasí vaše pokožka, pokud jste jí v posledních několika týdnech nevěnovala moc pozornosti. Jak docílit toho, aby byla opět fit?

Studie Mezinárodního dermatologického institutu ukázaly, že největším kožním problémem během zimních měsíců je přesušená, dehydratovaná pleť.

Týká se to i vás? Není divu! Kombinace mrazivého počasí se suchým vzduchem a přetopenými domovy narušuje ochrannou bariéru pokožky a ochuzuje ji o přirozenou vláhu.

„Když kůže začne vysychat, přichází zároveň i o tuky, které pomáhají udržovat buňky pohromadě. Ty se proto začnou olupovat, což se projevuje jako suchý, šupinatý povrch kůže. Nepříjemným vedlejším efektem je přitom svědění vlivem zanícení kůže, ke kterému dochází při praskání kožní bariéry, a to zejména v případě lidí s atopickým ekzémem,“ objasňuje dermatoložka Lucie Viklická. Jak se vypořádat s následky zimního počasí, když už je na prevenci příliš pozdě?

Co se suchou pletí?

Jako první zkontrolujte svoji kosmetickou výbavu. Máte jemný odličovač a hydratační mycí gel? Používáte na sušší partie obličeje výživnější krém? Pokud je vaše odpověď záporná, není divu, že pleť trpí. „Pěnové mycí přípravky, klasická mýdla, pleťové vody s alkoholem a stahující masky, to vše pokožku okrádá o přirozený maz. Stav suché pleti zhoršují rovněž retinoidy a deriváty vitaminu C, které mohou způsobit navíc podráždění,“ tvrdí kožní specialistka.

Svou záchrannou misi začněte peelingem, který stimuluje obnovu kůže. Pozor na příliš hrubé přípravky, které mohou narušit kožní bariéru. Vhodnější je lehký peeling s mikrogranulemi nebo na bázi AHA kyselin, např. Payot Gommage Fondant (1290 Kč), který jemně odstraní zbytky odumřelé kůže a nečistot a zanechává pokožku hladkou. Následně použijte výživnou hydratační pleťovou masku, která kůži zavlaží a ihned také zlikviduje drobné vrásky z dehydratace, a nakonec krém.

„Většině lidí prospívá, když v zimě běžný krém nahradí hutnějším, je ale nutné vybrat pro sebe ten správný. Vhodnými složkami jsou lipidy či ceramidy (nahrazují přirozené tuky) a zvláčňující látky, jako je glycerin a kyselina hyaluronová, které udržují vláhu v pleti. Ztracené tuky kožní bariéry nahradí i složky, jako je bambucké máslo nebo pupalka,“ jmenuje Lucie Viklická. Pod vybraný pleťový krém můžete navíc použít hydratační sérum, třeba Réponse Jeunesse značky Matis Paris (1899 Kč), které obsahuje koncentrovanější složení účinných látek a pleť intenzivně zvláční.

Co s červenou pokožkou?

Reaguje vaše pleť na různé vlivy podrážděním a zčervenáním? Objevují se na ní popraskané žilky, zanícená místa, praskliny či vyrážka? Dermatoložka říká: „Případů přecitlivělé pleti v zimě obvykle narůstá, protože vlivem vnějších vlivů ochranná bariéra kůže nefunguje, jak má. Důležité je vyhýbat se prudkým změnám teplot, omezit pití alkoholu a horkých nápojů, konzumaci ostrých pokrmů i pobyt na slunci.“

Důležitá je rovněž správná péče. Myjte se pouze vlažnou vodou a používejte jemné přípravky určené pro citlivou pleť, které obsahují zklidňující složky, jako jsou med, aloe, heřmánek či zelený čaj. Vyhněte se parfémovaným přípravkům a kosmetice na bázi alkoholu, což jsou většinou gely a mléka, která mohou pleť zbytečně dráždit.

Peeling raději nepoužívejte vůbec, stačí, když pleť promasírujete mycím přípravkem, např. Bioderma Sensibio DS+ (399 Kč). Pokud problémy s pletí přetrvávají, poraďte se s kožním lékařem. Přecitlivělost a červenání mohou být projevy různých vážnějších kožních problémů, jako je psoriáza, rosacea či atopický ekzém.

Co s našedlým vzhledem?

Trápí vás povadlá pokožka s nezdravým barevným nádechem? Pokud dostatečně spíte, používáte správnou kosmetiku a pleť pravidelně obrušujete jemným peelingem, příčinou může být nedostatečná cirkulace (pomůže mikromasáž), špatná strava (více zinku a vitaminu C) anebo zimní světlo. Proč?

V zimě je totiž méně teplé a jeho odraz od kůže působí našedlým dojmem bez přirozeného jasu. Tuto „optickou závadu“ pleti významně zhoršuje dehydratace, protože od suché pleti se světlo odráží méně. Na pohled proto vypadá pobledle a obzvlášť na ní vyniknou popraskané žilky a barevné nedostatky. Řešení? Kromě pečlivé hydratace pleti pomůže samoopalovací krém, který pokožce dodá zdravou barvu, nebo chytrá líčidla, jako je rozjasňující make-up a meruňková tvářenka.

Foto popis: 1. výživné tělové máslo Papaya Macadamia Body Butter, Body Basics, 249 Kč 2. pleťová voda pro citlivou pleť Sensibio H2O Solution Micellaire, Bioderma, 405 Kč 3. neutralizující denní krém pro citlivou pleť se sklonem k červenání Anti-Rotungen, Eucerin, 352 Kč 4. intenzivní hydratační krém Hydraphase Intense Riche, La Roche-Posay, 470 Kč 5. krém na suchou pleť Essentielles, Vichy, 226 Kč 6. výživný medový balzám pro suchou pleť Nourishing Regenerating Honey, Sanoflore, 320 Kč 7. balzám na popraskané a suché rty Atoderm, Bioderma, 204 Kč 8. hydratační oční krém Hydra Complete Multi-Level Moisture Eye Gel Creme, Estée Lauder, 1199 Kč 9. svěží hydratační krém na tvář, tělo i ruce Nivea Soft, 140 Kč 10. tělový krém pro suchou až velmi suchou pokožku Nutriextra, Vichy, 415 Kč

Co s popraskanými rty?

Jako první pomoc pomůže vrstva medu. Naneste ho večer na rty a nechte působit až do rána. Po probuzení použijte mokrou žínku nebo jemný peeling (třeba pleťový), rty jím pečlivě promasírujte a následně ošetřete. Kromě balzámu můžete vyzkoušet i tajný tip kosmetiček - vrstvu hydratačního očního krému (pozor, aby nebyl vyhlazující, ten by je mohl ještě víc vysušit!).

Během dne mějte pořád u sebe balzám na rty - v kapse kabátu, v kabelce, v autě, na pracovním stole - a používejte ho co nejčastěji. Měl by obsahovat lanolin, panthenol, bambucké máslo nebo výtažky z granátového jablka a kromě těchto hydratačních látek také antioxidanty jako vitamin E či zelený čaj. Na ven používejte typy s UV filtrem, např. Labello (55 Kč).

„Odolejte nutkání rty olíznout - enzymy ve slinách vysušují a dráždí a způsobují jejich praskání. Nepoužívejte ani dlouhotrvající ,neslíbatelné‘ rtěnky, vysušující mohou být i některé lesky na rty. Pokud máte koutky úst pořád popraskané, může se jednat o kvasinkovou infekci, kterou způsobují sliny vytékající z úst během spánku s otevřenou pusou. V takovém případě pomůže volně prodejné lokální antimykotikum,“ tvrdí kožní lékařka.

Co se suchými šupinkami?

V první řadě omezte použití teplé vody. Dlouhé horké sprchy či koupele sice v zimě příjemně zahřejí, kůži ale okrádají o přirozený maz. Navíc, horká voda spolu se studeným suchým vzduchem může způsobovat nepříjemné svědění. Dermatoložka radí pobývat ve vodě maximálně 10 minut, přičemž zamlžené zrcadlo napoví, že jste to s teplotou vody přehnala.

Protože má kůže těla mnohem méně mazových žláz než obličej, je nutný zásah extra výživné kosmetiky. Nejdříve proveďte peeling pokožky, a to nasucho pomocí masážního kartáče, který tělo prokrví a zbaví odumřelých buněk, nebo pomocí peelingu. Následně tělo opláchněte vlažnou vodou, osušte a ještě vlhké natřete výživným přípravkem - čím je kůže sušší, tím by měl být přípravek hutnější. Pokud se vám klasický krém špatně roztírá, zkuste lehčí tělové máslo, např. Body Basics (249 Kč) s obsahem glycerinu, minerálních olejů a bambuckého másla, které mají hydratační účinky a obnovují hydrolipidický kožní film.

„Pokud šupinky na těle pořád přetrvávají, ošetřete ho přípravkem s obsahem kyseliny salicylové nebo AHA kyselin, které odstraní odumřelé buňky a zároveň kůži hloubkově hydratují,“ radí dermatoložka Lucie Viklická.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

ČTĚTE TAKÉ:
Sedmiletá holčička porodila sestřičku!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud