Když se z milování stane povinnost aneb Sex podle kalendáře

Když se z milování stane povinnost aneb Sex podle kalendáře

Sex je významně biologicky podmíněn. Kdyby partnerství záviselo pouze na něm, pravděpodobně by žádný vztah nevydržel déle než dva roky. Naštěstí v párovém soužití nás drží jiné hodnoty, než je pouze sex.

Většina párového soužití začíná vášní, zamilováním a k tomu patří i časté milování nebo třeba sex na neobvyklých místech. Vášeň a zamilovanost samozřejmě po nějakém čase opadá, a pokud se láska stává hlubší, partnerství vydrží. Nebo se partneři rozcházejí a pak ty intenzivní emoce zažívají s někým jiným. Jak bylo řečeno výše, ve vztahu nás ale nedrží jen sexuální pudy.

Bez studu rovnou k orgasmu To ale na druhou stranu neznamená, že sex z našeho života vyloučíme zcela. Jen se musíme k prožívání příjemného sexu naučit přistupovat malinko jinak než v době zamilovanosti. To, že partnera dobře známe, má i své nesporné výhody. Přestáváme se stydět, osmělujeme se zkoušet něco nového anebo dokážeme partnera naučit, jakými technikami nás přivede k orgasmu.

Miláčku, je středa! Nicméně existují různé typy lidí. Někteří lidé si dokážou danou věc užít teprve tehdy, když ji dobře znají. Je ale samozřejmě i velké procento lidí, kteří naopak k uspokojení potřebují stále nové zážitky, experimenty. Stereotyp zkrátka prožívají jako nudu. U těchto lidí manželsky stereotypní sex v pravidelnou dobu může vyvolávat značnou frustraci a bezmoc.

Tak jako u ostatních rozdílných názorů i v sexu je třeba nalézt konsenzus. Jestliže oběma partnerům vyhovuje sex v pravidelných intervalech, vše klape. Máte sex, když máte oba chuť, byť jednou za dva měsíce? Také v pořádku. Je třeba ale zdůraznit ono zaklínadlo „vyhovuje oběma“. Problém totiž zákonitě nastává, když jeden chce jedno a druhý něco jiného.

Přizpůsobení = frustrace? V sexu se většinou jedná o to, že jeden chce více a druhý méně anebo jeden chce více a druhý méně experimentovat, zkoušet nové věci a zážitky. Nejde se přiklonit pouze na jednu stranu. Jestliže ten, který chce více, se pouze přizpůsobí tomu řekněme méně náruživějšímu, bude tento partner s větší chutí dlouhodobě frustrován. Jestliže se karta obrátí a přizpůsobí se pouze ten, který chce méně, stane se pro něj sex povinnost a začne se mu čím dále, tím více nechtít.

Mluvte spolu Jak z toho tedy ven? Neexistuje univerzální řešení. Problém je třeba pojmenovat a spolu řešit. Najít takovou formu společného soužití, která bude oběma vyhovovat. Mnohdy se za nechutí k sexu skrývají daleko vážnější problémy, které je třeba řešit. Někdy je však problém opravdu pouze v rozdílných chutích či touhách a představách.

Opravdové city se stále nosí Proto je důležité, aby partneři projevili zájem. Nuda nenastane, jestliže oba partneři vyjadřují o sex a jeden o druhého zájem. Pak jsou také ochotni nalézat věci, které je budou bavit. Nové sexy prádélko, nová technika či pomůcka mohou také pomoci. Bez vzájemné důvěry, lásky a intimity ale pravděpodobně jen na jednu dvě noci. Partneři proto musí projevit opravdový zájem o to, co druhý partner cítí, potřebuje, jak situaci vnímá a hodnotí, a upřímně se snažit o společně nalezené řešení, které bude příjemné pro oba.

Mgr. Kateřina Hollá zdroj: http://www.sexualne.cz>http://www.sexualne.cz

Doporučujeme

Články odjinud