Když sex bolí - co s tím?

Když sex bolí - co s tím?

Většina z nás má sex spojený s něhou, jemností a příjemnými prožitky. Bohužel existují momenty, kdy se „ach“ mění v „au“ a sex je bolestivou záležitostí. Jaké jsou nejčastější příčiny bolesti při sexu a co dělat, aby se do vaší postele vrátila pohoda?

V popředí zájmu odborníků je spíš bolestivost při sexu u žen, u mužů jsou podle průzkumů negativní pocity vzácnější a nesrovnatelně méně zastoupené – na rozdíl od poruch, které výrazně ovlivňují mužské sebevědomí a životní spokojenost.

I proto do ordinací gynekologů a sexuologů častěji přicházejí s dotazy ohledně bolestivého sexu neboli odborně tzv. dyspareunií ženy. Mají sex více spojený s emocemi, a když se z pohlavního styku stává „utrpení“, jsou na pořadu dne frustrace a deprese, nebo se sexem záhy končí. S bolestí při sexu se řada žen setkává už při prvním pohlavním styku, kdy dochází k protržení panenské blány. Ta bývá u každé ženy různě silná, proto se i při jejím protržení každá žena cítí jinak.

Některé ženy mají panenskou blánu dokonce tak pevnou, že si ji nechávají odstranit chirurgicky, aby se vyhnuly nepříjemnostem. Podobnou bolest jako při prvním pohlavním styku zažívají ženy často i při prvním sexu po porodu. Mnoho z nich má četná drobná poranění, ale někdy za to může i šití hráze nebo vnitřku pochvy, co způsobuje nepříjemnosti. Ještě častější jsou však bolesti způsobené „strachem z bolesti“ – ženy mají pochvu tak staženou, že nejsou schopné ji uvolnit.

„Poprvé jsme to zkusili, když byly chlapečkovi tři měsíce. Nešlo to. Tolik jsem se bála, že první vniknutí bylo doslova hororové. Byla jsem z toho nešťastná a manžel také, ale považuji za důležité, že jsme to nevzdali. Později jsem si zkoušela penis zavést do pochvy sama, abych mohla korigovat, jak hluboko a jak rychle. Nyní je synovi deset měsíců a je to o hodně lepší. Chce to trpělivost,“ píše Michaela v internetové diskusi na www.eMimino.cz a spousta dalších diskutujících s ní souhlasí: trpělivost, opatrnost (aby při první souloži po porodu partner zbytečně nechvátal) a také dostatečné zvlhčení jsou ingredience správného receptu.

Lubrikace: alfa a omega

„Nejčastější příčinou bolesti při souloži u žen je nedostatečné zvlhčení pochvy,“ říká psycholog a sexuolog Petr Weiss a pokračuje: „Lubrikace, tedy zvlhčení pochvy, je analogií erekce u muže – je znamením toho, že je žena sexuálně vzrušená a připravená pro soulož.“ Nedostatečné vzrušení má podle psycholožky a sexuoložky Laury Janáčkové řadu důvodů: „Často se jedná jen o nedostatečnou předehru, ale důvody mohou být i vážnější: ženě se partner nelíbí, nebo k němu má dokonce tělesný odpor, nevoní jí, miluje někoho jiného,“ líčí odbornice.

„Pochopitelně když se žena do sexu s partnerem nutí, nelze očekávat, že by byla vzrušená, není tudíž ani dostatečně zvlhlá, a průnik penisu do pochvy a pohyby v ní jsou pak pro tuto ženu bolestivé,“ dodává Petr Weiss. Nedostatečná vlhkost není způsobena jen problémy se vzrušením, ale také například opakovanými souložemi nebo příliš vášnivým pohlavním stykem. „Mnoho párů v poslední době souloží nárazově – o dovolených, o víkendech. To znamená nikoli dvakrát do týdne, ale například během víkendu a přes týden naopak vůbec. Pochva na takovýto ,záběr‘ není stavěná.

Přirozené mikrobiologické prostředí se tak narušuje a může docházet ke vzniku kvasinkových onemocnění. Také většinou dochází k drobným mechanickým poškozením, zejména při vášnivějším pohlavním styku. Takové oděrky pak mohou nepříjemně bolet či pálit a ztěžují vzrušení. V těchto případech je dobré použít hodně lubrikačního gelu,“ vysvětluje psycholožka Kateřina Hollá. Gely nejenže zabraňují možnosti mechanického poškození, ale také pomáhají udržet přirozeně vyvážené poševní prostředí a omezují tak vznik nepříjemných mykóz. Hodí se i pro ženy, které problémy se zvlhčením pochvy nemají – není to sice afrodiziakum (afrodiziaka neexistují), ale mohou obohatit sexuální zážitky zkrátka jenom z toho důvodu, že je to něco nového.

Bolesti těla a duše

Za nepříjemným suchem v pochvě se nemusí skrývat jen mizerná předehra nebo jiný z důvodů zmiňovaný Laurou Janáčkovou, ale může být dílem bakteriální nebo plísňové infekce. Ženy se často potýkají s mykózami – nepříjemné kvasinkové onemocnění, které vzniká nerovnováhou mikroorganismů žijících v pochvě. Za normálních podmínek kvasinky nedělají žádné potíže, ale když se přemnoží, mohou způsobovat pálení, svědění, výtok tvarohovité konzistence a nepříjemný zápach.

Jestli na ně trpíte, nenoste oblečení z umělých vláken, ale dejte přednost bavlně, nejezte mnoho cukrů a používejte přípravky na intimní hygienu bez obsahu mýdla. A stříkat si do klína antiperspirant? Zapomeňte! Na některé infekce, jako je třeba právě kvasinková, zabírají volně prodejné přípravky – gely a čípky, které mohou sloužit i jako prevence, ale lepší je navštívit gynekologa. Příznaky totiž mohou signalizovat i vážnější onemocnění nebo pohlavní chorobu.

„Při vzniku onemocnění je třeba provést řádné vyšetření u gynekologa a dodržovat léčbu, kterou stanoví. Pokud není pochva dostatečně zahojená, bude styk bolestivý,“ říká Laura Janáčková. Teprve když lékaři vyloučí tělesné příčiny bolestivého sexu, je namístě začít uvažovat o příčinách psychických. Ty mohou rovněž výrazně ovlivňovat sexuální život, ačkoli si to málokdy připouštíme. Psychickými příčinami jsou třeba: stud, to hlavně v začátcích sexuálního kontaktu, kdy mají ženy strach, jestli je jejich tělo ve všech polohách přitažlivé a žádoucí, nedostatečné uvolnění, starosti ohledně aktivity, kterou vykonávají, nelze opomenout také strach z otěhotnění a roli hrají samozřejmě i nepříjemné nebo traumatické vzpomínky z jiného pohlavního styku. „Léčba patří do rukou sexuologa nebo psychologa zabývajícího se sexuální problematikou. Nejčastější terapie spočívá v řešení psychologického nebo vztahového problému včetně řešení sexuologické problematiky,“ říká Laura Janáčková. Jen pro úplnost dodám, že o tom, proč si některé ženy neužívají sex, jsme podrobně psali loni v červnovém čísle.

Pokud patříte do generace „vychované“ seriálem Sex ve městě, možná si vzpomenete, jak v jednom z dílů řeší hrdinky takzvanou vulvodynii. O co jde? „Vulvodynie je obecně definovaná jako svědění, bolest a záněty v oblasti vulvy neboli zevního ženského genitálu,“ říká Laura Janáčková a dodává: „Tento syndrom je častou příčinou zásadního omezení sexuálního života.“ Za spouštěč těchto problémů bývá považován infekční zánět v genitální oblasti, příčiny ale mohou být podle odbornice i anatomické, vzácněji parazitární a dokonce i psychické nebo neurologické. Některé ženy popisují bolesti při dotyku tamponu, partnera, některým vadí dotyk gynekologického zrcadla, zkrátka jde o individuální záležitost a léčba tedy patří do rukou gynekologa. Standardní léčbou je rehabilitace, antibiotika, užívání hormonálních preparátů nebo povrchová aplikace laseru, v případě psychických příčin pak léčba psychofarmaky nebo terapií.

A co muži?

U mužů jsou bolesti při sexu mnohem méně časté než u žen, ale existují, a tak se sluší napsat pár slov i o nich. „Dyspareunie u mužů mají většinou organický původ. Málokdy lze říci, že by muži cítili při styku psychogenní bolesti,“ říká Petr Weiss a sexuoložka Laura Janáčková ho doplňuje: „Nejčastějším zdrojem bolesti u mužů jsou anatomické problémy, třeba zúžení předkožky, krátká uzdička nebo zakřivení penisu v erekci. Odstranění primární příčiny se provádí obvykle malým chirurgickým výkonem a celý problém je záhy vyřešen. Dalšími možnostmi řešení jsou například farmakologie nebo fyzioterapie, a to třeba u takzvané plastické indurace penisu.“

O co jde? Problém je v tom, že při ztopoření penis muže stojí směrem dolů nebo nahoru a v jenom bodě se jakoby láme… Z hlediska zdraví a ohrožení života je to neškodné, ale znepříjemňuje to pohlavní život.

Shrňme to: důvodů bolestivého sexu u žen i u mužů může být mnoho. Stejně jako variant léčby. Když se něco pokazí, je to průšvih nejen pro tělo a pro váš život, ale i pro ten partnerský. Proto je dobré, pokud se potíže opakují, zamířit k lékaři. Znáte to: čím dříve, tím lépe. Hlavně si prosím nemyslete, že potíže zmizí samy…

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

ČTĚTE TAKÉ: Leona Černá zhubla třináct kilo, stále marně touží po roli v muzikálu



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud