Ke krásným nohám stačí udělat jen 5 kroků

Ke krásným nohám stačí udělat jen 5 kroků

Léto je v plném proudu a vaše nohy nejsou zrovna výstavní? Hyzdí je křečové žíly? Vyzkoušejte jednoduchou, ale účinnou zbraň – pravidelné cvičení. Zlepšuje krevní cirkulaci, snižuje pocit napětí i bolesti v nohách a zabraňuje vzniku nových křečových žil.

www.ulekare.cz

Na startu

Následující cviky provádějte vždy pečlivě a s citem. Při nepříjemných pocitech či bolesti cvičení okamžitě přerušte.

První krok

Lehněte si na měkkou podložku a zvedněte obě nohy kolmo vzhůru. Sledujte barvu svých kotníků. Ve chvíli, kdy zesvětlají (odkrví se), pomalu se posaďte. Končetiny nechte však natažené, jen je snižte pod úroveň hlavy. Až se kotníky opět prokrví, položte se zpět na podložku. Chvíli odpočívejte. Cvik zopakujte ještě jednou.

Druhý krok

V lehu na zádech střídavě natahujte a propínejte obě nohy. Cvik má napodobovat jízdu na kole. Několikrát zopakujte a odpočiňte si.

Třetí krok

V lehu na zemi si podložte pánev polštářem. Jednu nohu zvedněte vzhůru. Druhou pokrčte a za pomoci rukou ji přitáhněte směrem ke hrudi. Kotníkem dělejte krouživé pohyby po dobu 30 vteřin. Následně nohy vyměňte a zopakujte cvičení s druhou nohou.

Čtvrtý krok

Stoupněte si na stupínek o výšce maximálně 10 cm tak, aby paty zůstaly ve vzduchu. Nyní je střídavě protlačujte pod a nad úroveň horního okraje stupínku. Pohyb zopakujte 40×. Pomocí tohoto cviku velmi účinně posílíte svaly lýtek.

Pátý krok

Jděte plavat nebo na procházku. 30 minut nenáročného cvičení 4× týdně výrazně zlepšuje příznaky křečových žil. Pozor na zvolení přiměřené zátěže. Velmi intenzivní cvičení může křečové žíly naopak způsobit.

V cíli

Nyní již víte, že ke krásným nohám to opravdu nemáte daleko. Záleží jen na vás, zdali budete doporučené kroky pravidelně opakovat a váš sen se tak konečně promění ve skutečnost.

www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud