Ke štíhlosti je nejlepší se projíst

Zdá se, že celý svět, zejména ten ženský, je doslova posedlý dietami. Toužíme zhubnout, co nejvíce a hlavně co nejrychleji. Řada z nás vyzkouší každý hit z Ameriky, Německa či třeba Itálie. Zkusíme všechny nové přípravky, který by nám shazování kil mohly usnadnit. Dobře totiž víme, že období tvrdého hubnutí a zkoušení zaručených programů nemůžeme vydržet.

Ve většině z nich totiž hladovíme nebo nás nutí nekompromisně vyřadit všechno kromě zeleniny a některých druhů ovoce. A to je natolik drastické, že dříve nebo později předsevzetí opět zahodíme a začneme jíst podle starých norem, tedy více než je zdrávo. Máme totiž pocit, že nám vlastně ani nic jiného nezbývá. Trpíme stresy, smutky, často nás pronásleduje špatná nálada – potřebujeme „zahojit“ nervy, zabalit je. Bohužel tato snaha nás neomylně vede k ledničce. Když si totiž dopřejeme syté jídlo, přinutíme mozek, aby se věnoval trávení a na vše ostatní zapomněl. Pocítíme úlevu, ale strava se v podobě tuku usazuje v těle.

Co všechno škodí štíhlé linii? Lze to vyjádřit jednoduchou rovnicí. Osobní napětí + dlouhodobě velká pracovní zátěž + problémy s partnerem nebo dětmi + chladné podzimní počasí s ubývajícími podzimními paprsky = touha po energeticky vydatném jídle. Když se najíme, cítíme se ohromně spokojeni, avšak jen do té doby než nás napadne stoupnout si na váhu. Pohled na ručičku nás zpravidla uvrhne zpět do stavu napětí, podrážděnosti a nespokojenosti se sebou samým.

Tělesný vzhled je totiž úzce spojen se sebevědomím. To klesá s větším počtem situací, ve kterých si připadáme jako outsider. Proto navzdory zažitým tvrzením o spokojených optimisticky naladěných tlouštících, mají lidé s nadváhou často sklon k depresím a stavům úzkosti. Čím si připadáme hůře, tím více sledujeme svou postavu a tím více nám připadá strašná. „Strach má velké oči,“ říká staré, staletími ověřené, rčení. U obézních platí beze zbytku. Čím více se obíráme svými nedostatky, tím větší nám připadají.

Lidé, kterým se nedaří hubnout, se velmi často snaží na oslavách, firemních večírcích či návštěvách nepřiměřeně omezovat v jídle – nikdo si o nich přece nesmí myslet, že se přejídají! Bývají podráždění, nejistí a nedokáží se bavit. Někteří z nich se dokonce časem raději izolují a potichu doma nad talířem dobrot strádají. Ty druzí se rozhodnou rychle zhubnout a začnou držet tvrdé diety a hladovět.

Zprvu jsou spokojeni, protože kila jdou dolů. Brzy je však všechno jinak – nedostatek jídla a tím i potřebných živin totiž s sebou přináší vážné psychické problémy: špatnou náladu, deprese, neustálé myšlenky na jídlo (touha se střídá s opovržením), poruchy soustředění, a konflikty s nejbližším okolím. A také únavu. Provází nás na každém kroku a překáží v běžných každodenních činnostech. Naprosto nevyhnutelně tedy přichází otázka: být obézní je špatné a snažit se s tím něco udělat také – co tedy s tím? Rada je jednoznačná – netrápit se s tím. Nejlepší je nebát se svých faldíků a neopovrhovat jimi. Překonat strach z toho, co se stane, když neudržíme své chutě na uzdě a prostě se přejíme. Nebát se společných večeří s rodinou a nestěžovat si neustále před partnery na to, jak hrozně vypadáme. Každá životní změna je dlouhým procesem, hubnutí také. A proto je fajn se ke štíhlosti projíst, nikoli prohladovět!

Jak co nejlépe jíst? Strava, kterou za celý den sníme, by měla obsahovat zhruba 12 procent bílkovin. Ty najdeme zejména v nízkoenergetických mléčných výrobcích (jogurty do dvou procent tuku, sýry do třiceti procent tuku v sušině), libovém masu, drůbeži, rybách a luštěninách. Tuků bychom měli zkonzumovat celých 28 procent. Sádlo nebo prorostlý bůček je však špatnou volbou. Potřebujeme spíše tuky z rostlinných, zejména olivových, olejů a ryb. Na sacharidy pak zbývá celých 60 procent jídla. Mezi potraviny, které umí náš organismus při přeměně sacharidů na tělesnou energii využít, patří např. čerstvé i sušené ovoce, rýže, luštěniny, brambory a také cornflakesy.

Mezi 35 až 54 lety je už třeba se trochu šetřit. Žádné objevné budování už naše tělo nečeká. Spíše naopak, přicházíme do středního věku a všeho v organismu začíná navždy ubývat. Také hůře zpracováváme potravu. Měli bychom tedy denně přijmout zhruba 8 500 až 10 000 kJ.

A teď to nejdůležitější, pokud chceme hubnout, stačí se držet jedné jediné zásady: snížit příjem potravy o 2000 kJ a obrnit se trpělivostí. Kila totiž půjdou dolů jen velmi pomalu, zhruba půl až jeden kilogram týdně. Není to moc, ale ne nadarmo se říká, že snižování nadváhy je běh na dlouhou trať. A navíc – existují příjemní pomocníci, kteří nám hubnutí mohou podstatně ulehčit. Jsou jimi potravinové doplňky Multivitamin Global Force s guaranou, žen-šenem a L- carnitinem - ten díky svém složení dodává tělu energii, snižuje pocit únavy a vyčerpání, podporuje činnost mozku, srdce a cév a je ideální, potřebujete-li se plně a dlouho soustředit. Jedno balení přípravku obsahuje 14 sáčků po 7 g granulátu s příchutí tropického ovoce (ananas). Sladidlem je aspartam.

Další pomocník je skryt v šumivém potravinovém doplňku stravy Global Force Antioxidant. Obsahuje komplex antioxidantů s účinkem proti všem volným radikálům, a tím i např. proti předčasnému stárnutí pleti. Obsahuje vitaminy C, B1, B2 a PP. Hlavní účinnou látkou je výtažek (floroglucinol) z mořské řasy Ascophyllum nodosum. Přípravek je vhodné kombinovat s kosmetickými produkty řady RenaissAge Line. Jedno balení přípravku obsahuje 14 sáčků po 5 g granulátu s příchutí lesního ovoce. Sladidlem je aspartam.

GLOBAL FORCE® RenaissAge, s.r.o. Mánesova 1639/84, 120 00 Praha 2 tel.: 222 712 596, 222 712 619, fax: 222 712 623, www.globalforce.cz Produkty zakoupíte: lékárny (distribuce Phoenix) internetový obchod - www.globalforce.cz/shop2

Doporučujeme

Články odjinud