Klasické české polévky: Bramboračka, kulajda i česnečka

4. 12. 2017
Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. Zahřeje po příchodu zvenku, zasytí i jako menší oběd nebo teplá večeře a chutná stejně, jako když jsme byli malí.

Bramboračka

4 porce, příprava: 35 minut

2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 3 lžíce másla, sůl a pepř, špetka drceného kmínu, 1 velká cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 l kuřecího vývaru, 2 hrsti sušených hub (nebo 100 g mražených hub), 4 velké brambory typu B, 3 stroužky česneku, 1 hrst sušené majoránky

Očištěnou zeleninu nakrájejte na malé kousky a orestujte na lžíci másla. Přidejte pepř a kmín. V jiném hrnci na 2 lžících másla osmažte dozlatova nakrájenou cibuli, zaprašte moukou, nechte zezlátnout a potom zalijte třetinou vývaru. Směs rozmíchejte, přidejte orestovanou zeleninu a dolijte vývar. Vmíchejte houby (můžete je předem namočit), nakrájené brambory, česnek a sůl. Přiveďte bramboračku k varu, dochuťte majoránkou a vařte asi 15 minut.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Katalog zboží na Dámě Další zajímavé věci

Horoskopy

Připravte se na víkend plný nedorozumění. V rodinném prostředí to není ideální a s příbuznými to nefunguje jako vždycky. Naštěstí jste trpěliví a odolní vůči stresu, tudíž si děláte…