Klasické české polévky: Bramboračka, kulajda i česnečka

4. 12. 2017
Klasické české polévky: Bramboračka, kulajda i česnečka | Zdroj: Shutterstock
Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. Zahřeje po příchodu zvenku, zasytí i jako menší oběd nebo teplá večeře a chutná stejně, jako když jsme byli malí.

Bramboračka

4 porce, příprava: 35 minut

2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 3 lžíce másla, sůl a pepř, špetka drceného kmínu, 1 velká cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 l kuřecího vývaru, 2 hrsti sušených hub (nebo 100 g mražených hub), 4 velké brambory typu B, 3 stroužky česneku, 1 hrst sušené majoránky

Očištěnou zeleninu nakrájejte na malé kousky a orestujte na lžíci másla. Přidejte pepř a kmín. V jiném hrnci na 2 lžících másla osmažte dozlatova nakrájenou cibuli, zaprašte moukou, nechte zezlátnout a potom zalijte třetinou vývaru. Směs rozmíchejte, přidejte orestovanou zeleninu a dolijte vývar. Vmíchejte houby (můžete je předem namočit), nakrájené brambory, česnek a sůl. Přiveďte k varu, dochuťte majoránkou a vařte asi 15 minut.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Je evidentní, že žijete naplno. Vaše pracovní aktivity jedou zase na plné obrátky. Budete se držet hesla, že peníze se mají otáčet, takže se nedivte, že je váš protějšek trochu nervózní.…

Nejčtenější články