Klasické české polévky: Bramboračka, kulajda i česnečka

4. 12. 2017
Klasické české polévky: Bramboračka, kulajda i česnečka | Zdroj: Shutterstock
Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. Zahřeje po příchodu zvenku, zasytí i jako menší oběd nebo teplá večeře a chutná stejně, jako když jsme byli malí.

Bramboračka

4 porce, příprava: 35 minut

2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 3 lžíce másla, sůl a pepř, špetka drceného kmínu, 1 velká cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 l kuřecího vývaru, 2 hrsti sušených hub (nebo 100 g mražených hub), 4 velké brambory typu B, 3 stroužky česneku, 1 hrst sušené majoránky

Očištěnou zeleninu nakrájejte na malé kousky a orestujte na lžíci másla. Přidejte pepř a kmín. V jiném hrnci na 2 lžících másla osmažte dozlatova nakrájenou cibuli, zaprašte moukou, nechte zezlátnout a potom zalijte třetinou vývaru. Směs rozmíchejte, přidejte orestovanou zeleninu a dolijte vývar. Vmíchejte houby (můžete je předem namočit), nakrájené brambory, česnek a sůl. Přiveďte bramboračku k varu, dochuťte majoránkou a vařte asi 15 minut.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud pracujete z domu, dávejte si pozor na lenost. Přeci jen jste společenští lidé, kteří se rádi baví! Samota pro vás není pravé ořechové a vy to dobře víte. Zkuste se do práce ponořit a…

Nejčtenější články

Doporučujeme