Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni neodmyslitelně patří. Tady je devět receptů na výborné omáčky, ať už koprovku či rajskou.
Svíčková omáčka
Spolu s vepřo-knedlo-zelem naprostý symbol české kuchyně. V této omáčce se pojí chuť kořenové zeleniny, smetany i masa, které se vaří spolu se zeleninou, a tak i ono se podepisuje na výsledné chuti.
Recept najdete ZDE
Rychlá rajská omáčka
Kdy jindy si udělat rajskou omáčku než v létě, kdy dozrávají rajská jablíčka. Rajská omáčka patří k zdravějším variantám české klasiky, tradičně se podává s plátkem hovězího masa, můžete zkusit i masové kuličky z mletého.
Recept najdete ZDE
Koprovka
Jedni ji milují, druzí nenávidí. Řeč je o koprové omáčce, která má výraznou chuť a připravuje se zásadně z čerstvého a voňavého kopru. Servírujte s knedlíkem a vejcem natvrdo.
Recept najdete ZDE
Křenová omáčka se smetanou
Pikantních chutí se vzdávat nemusíte! Křen do omáčky přidejte podle chuti – čím čerstvější použijete, tím pálivější bude výsledek.
Recept najdete ZDE
Kuře na paprice
Recept podle našich babiček, kterým nikdy neurazíte. Tajemstvím omáčky, která se podává společně s kuřecím, je především chuť mleté papriky, se kterou nešetřete.
Recept najdete ZDE
Játrová omáčka
Játrům se nemusíte vyhýbat, stačí znát ten správný recept! Omáčka z jater je další česká klasika, kterou zvládne i naprostý začátečník.
Recept najdete ZDE
Žampionová omáčka
Provoňte kuchyň žampiony a připravte si výbornou omáčku! Nejlépe se dělá samostatně v rendlíku, chuť zvýrazníte sušenou majoránkou a společně s kuřecím masem docílíte perfektního výsledku.
Recept najdete ZDE
Smetanovo-sýrová omáčka k těstovinám
Ušetřete během pracovního týdne čas a připravte k večeři jemnou smetanovo-sýrovou omáčku. Větším množstvím sýru omáčku zahustíte a navíc příprava nezabere víc než 15 minut! Doporučujeme přidat kousek výraznějšího sýru, jako je parmazán nebo čedar.
Recept najdete ZDE
Rychlá houbová omáčka
Máte doma zásobu sušených, čerstvých či nakládaných hub? Vykouzlete z nich další českou klasiku, která na vašem stole nesmí chybět. Překvapí vás svou jednoduchostí a uvidíte, že se po ní jenom zapráší!
Recept najdete ZDE