Klíště dokáže přežít v pračce i v mrazáku

Klíště dokáže přežít v pračce i v mrazáku

Klíšťata existují na Zemi již více než 350 milionů let. V průběhu evoluce se velmi dobře přizpůsobila nejrůznějším extrémním podmínkám, a tak zničit klíště jednou provždy může být problém i pro rozumného člověka vybaveného soudobou technikou.

www.klistova-encefalitida.cz

Jak moc je to těžké, ukázaly testy odolnosti klíšťat: klíšťata v pračce, v bytě, v akváriu a v mrazáku. Houževnatý nepřítel se zkrátka jen tak nevzdá.

Klíšťata v pračce

Co se vlastně stane s klíšťaty, která se nám venku uchytí na oblečení a doma je nevědomky strčíme do pračky? O tom nás informuje výsledek „pracího testu“, který stejně jako ostatní zde uvedené testy provedla redakce německých internetových stránek věnovaných klíšťatům a klíšťové encefalitidě. Ukázalo se, že běžné praní na čtyřicet stupňů klíšťatům téměř nevadí. Přežila ho všechna vývojová stadia – larvy, nymfy i dospělá klíšťata. Pouze praní na šedesát stupňů nebo dokonce použití sušičky se ukázalo být pro klíšťata bez výjimky smrtelným.

Klíšťata v domácnosti

Lidské obydlí v žádném případě neodpovídá ideálnímu stanovišti klíštěte. Není v něm žádná hrabanka, žádná tráva, a vlhkost vzduchu je příliš nízká. Přesto pokud si do bytu omylem zavlečeme klíště, může v něm podle testu i bez potravy vydržet několik dní – maximum bylo deset.

Klíšťata pod vodou

Klíšťata milují vlhkost. Jak dlouho ale přežijí pod vodou? Výsledky „akváriového testu“ byly poměrně šokující: klíšťata přežijí pod vodou až tři týdny, a některé larvy klíšťat se dokonce pod vodou mohou proměnit v nymfy a přejít tak do dalšího vývojového stadia! Z těchto výsledků je zřejmá především jedna věc: odstraněná klíšťata, která s oblibou házíme do odpadu umyvadla nebo záchodové mísy, se neutopí. Co se s nimi potom stane, však zatím není jasné – záchodový test dosud nikdo neprovedl.

Klíšťata v mrazáku

Obrovskou odolnost klíšťat dokazuje především „mrazákový“ test. Čtyřiadvacet hodin při teplotě minus dvanáct stupňů není pro malé roztoče žádný problém.

Klíště se dokáže pěkně zavrtat – podívejte se, jak to dělá

Video převzato z www.ulekare.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Regenerace vlasů v noci


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud