Kaviár z klouzků
Suroviny
asi 500 g klouzků
1 velká cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
citron
2 lžíce oleje
pažitka
Postup
Houby nakrájíme na plátky a na lžíci rozehřátého oleje opečeme doměkka. Zvlášť si na další lžíci oleje orestujeme nakrájenou cibuli skoro dozlatova. Klouzky i cibuli necháme vychladnout a pak oboje dohromady umeleme na masovém strojku. Pak dochutíme solí, pepřem, utřenými stroužky česneku a podle chuti citronovou šťávou. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku. Mažeme na plátky pečiva nebo na topinky.
Proč mají být houby běžnou součástí jídelníčku? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Polévka z klouzků
Suroviny
olej 2–3 lžíce
sůl
voda
velká cibule 1 ks
hladká mouka 1–2 lžíce
drcený kmín 1 lžíce
brambory 3 ks
mrkev 3 ks
houbová vegeta 1 lžíce
350 g klouzky
Postup
Klouzky očistíme, kloboučky sloupneme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném oleji necháme orestovat cibuli, přidáme klouzky, poprášíme kmínem, osolíme a za občasného promíchání dusíme do změknutí.
Brambory a mrkev nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, ochutíme solí i vegetou a uvaříme ne zcela doměkka. Do zeleniny přidáme podušené klouzky, promícháme a zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě. Polévku dochutíme solí i vegetou, uvedeme do varu a provaříme 15 minut. Polévku z dušených klouzků můžeme na talíři posypat majoránkou nebo ozdobit snítkou čerstvé majoránky.
Anita Kutíková
28. září 2024
Pokračování 3 / 5
Klouzky na smetaně
Suroviny
300 g klouzků
zakysaná smetana
1 ks cibule střední
1,5 lžíce sádla
kmín
sůl
Postup
Na sádle osmahneme cibuli, jen zesklovatět, přidáme klouzky, sůl, kmín a necháme vydusit pod pokličkou až na tuk. Přidáme smetanu a necháme krátce povařit. Podáváme s houskovým knedlíkem a vařeným hovězím masem (maso ani být nemusí).
Markéta Žídková
22. srpna 2023
Pokračování 4 / 5
Jelení ragú s klouzky
Suroviny
600 g jelení kýty
150 g slaniny
100 g šalotky
pepř
1 lžička posekaného tymiánu
sůl
500 ml suchého červeného vína
1 lžíce rajčatového protlaku
300 g klouzků
1 houskový knedlík z předchozího dne nebo zmražený
2 lžíce oleje
4 lžíce husté kysané smetany
pažitka
Postup
Maso omyjeme, zbavíme šlach a blan a nakrájíme na nudličky. Slaninu rozkrájíme na kostky. Šalotku oloupeme a posekáme. V pánvi rozškvaříme slaninu, přidáme šalotku a zesklovatíme. Do pánve přidáme maso. Posypeme pepřem a tymiánem. Opékáme na prudkém ohni, dokud se vznikající šťáva neodpaří. Osolíme a zalijeme vínem do výše jednoho centimetru. Dusíme pod poklicí asi 45 min., přitom pozvolna přiléváme zbylé víno. Přidáme rajčatový protlak, houby a dusíme dalších 10 min. Ragú podle potřeby přisolíme, případně přidáme 1 lžičku cukru. Knedlík nakrájíme na plátky a opečeme na rozehřátém oleji z obou stran. Maso upravíme na talíře s knedlíky, ozdobíme kysanou smetanou a pažitkou.
Pokračování 5 / 5
Klouzkové karbanátky
Suroviny
1 rohlík
1 cibule
slunečnicový olej
sůl, česnek
čerstvé klouzky
1 vejce
majoránka
strouhanka
pepř
mléko
Postup
Nejprve rohlík rozlámeme a zalijeme mlékem, aby změkl. Najemno nakrájenou cibulku osmažíme dozlatova a přidáme jemně nakrájené houby. Přilejeme vodu a necháme dusit, dokud nebudou houby úplně měkké. Směs ochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Přimícháme rohlík, vejce a podle potřeby zahustíme strouhankou. Dlaněmi vytvarujeme placičky, které obalíme ve strouhance. Na závěr houbové karbanátky usmažíme a podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.
Marta Pušová
2. října 2024