Klouzek se slizkým kloboučkem je vždy jedlý: Vyzkoušejte kaviár, ragú i karbanátky | Foto: iStock

Foto: iStock

Klouzek se slizkým kloboučkem je vždy jedlý: Vyzkoušejte kaviár, ragú i karbanátky

Jsou oslizlé a často září výrazně žlutou barvou, přesto na ně řada houbařů nedá dopustit. Houby zvané klouzky jsou sice náročnější na přípravu, protože je před vařením musíte zbavit slizu, zato vás pak odmění skvělou chutí. V jakých receptech oceníte jejich chuť nejvíce?

Kaviár z klouzků

Suroviny

asi 500 g klouzků
1 velká cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
citron
2 lžíce oleje
pažitka

Postup

Houby nakrájíme na plátky a na lžíci rozehřátého oleje opečeme doměkka. Zvlášť si na další lžíci oleje orestujeme nakrájenou cibuli skoro dozlatova. Klouzky i cibuli necháme vychladnout a pak oboje dohromady umeleme na masovém strojku. Pak dochutíme solí, pepřem, utřenými stroužky česneku a podle chuti citronovou šťávou. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku. Mažeme na plátky pečiva nebo na topinky.

Proč mají být houby běžnou součástí jídelníčku? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Polévka z klouzků

Suroviny

olej 2–3 lžíce
sůl
voda
velká cibule 1 ks
hladká mouka 1–2 lžíce
drcený kmín 1 lžíce
brambory 3 ks
mrkev 3 ks
houbová vegeta 1 lžíce
350 g klouzky

Postup

Klouzky očistíme, kloboučky sloupneme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném oleji necháme orestovat cibuli, přidáme klouzky, poprášíme kmínem, osolíme a za občasného promíchání dusíme do změknutí.

Brambory a mrkev nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, ochutíme solí i vegetou a uvaříme ne zcela doměkka. Do zeleniny přidáme podušené klouzky, promícháme a zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě. Polévku dochutíme solí i vegetou, uvedeme do varu a provaříme 15 minut. Polévku z dušených klouzků můžeme na talíři posypat majoránkou nebo ozdobit snítkou čerstvé majoránky.

Pokračování 3 / 5

Klouzky na smetaně

Suroviny

300 g klouzků
zakysaná smetana
1 ks cibule střední
1,5 lžíce sádla
kmín
sůl

Postup

Na sádle osmahneme cibuli, jen zesklovatět, přidáme klouzky, sůl, kmín a necháme vydusit pod pokličkou až na tuk. Přidáme smetanu a necháme krátce povařit. Podáváme s houskovým knedlíkem a vařeným hovězím masem (maso ani být nemusí).

Pokračování 4 / 5

Jelení ragú s klouzky

Suroviny

600 g jelení kýty
150 g slaniny
100 g šalotky
pepř
1 lžička posekaného tymiánu
sůl
500 ml suchého červeného vína
1 lžíce rajčatového protlaku
300 g klouzků
1 houskový knedlík z předchozího dne nebo zmražený
2 lžíce oleje
4 lžíce husté kysané smetany
pažitka

Postup

Maso omyjeme, zbavíme šlach a blan a nakrájíme na nudličky. Slaninu rozkrájíme na kostky. Šalotku oloupeme a posekáme. V pánvi rozškvaříme slaninu, přidáme šalotku a zesklovatíme. Do pánve přidáme maso. Posypeme pepřem a tymiánem. Opé­káme na prudkém ohni, dokud se vznikající šťáva neodpaří. Osolí­me a zalijeme vínem do výše jednoho centimetru. Dusíme pod poklicí asi 45 min., přitom pozvolna přiléváme zbylé víno. Přidáme rajčatový protlak, houby a dusíme dalších 10 min. Ragú podle potřeby přisolíme, případně přidáme 1 lžičku cukru. Knedlík nakrájíme na plátky a opečeme na rozehřátém oleji z obou stran. Maso upravíme na talíře s knedlíky, ozdobíme kysa­nou smetanou a pažitkou.

Pokračování 5 / 5

Klouzkové karbanátky

Suroviny

1 rohlík
1 cibule
slunečnicový olej
sůl, česnek
čerstvé klouzky
1 vejce
majoránka
strouhanka
pepř
mléko

Postup

Nejprve rohlík rozlámeme a zalijeme mlékem, aby změkl. Najemno nakrájenou cibulku osmažíme dozlatova a přidáme jemně nakrájené houby. Přilejeme vodu a necháme dusit, dokud nebudou houby úplně měkké. Směs ochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Přimícháme rohlík, vejce a podle potřeby zahustíme strouhankou. Dlaněmi vytvarujeme placičky, které obalíme ve strouhance. Na závěr houbové karbanátky usmažíme a podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

Doporučujeme

Články odjinud