Kněžky lásky v miliónových šatech

Kněžky lásky v miliónových šatech

Ohňostroj barev, výrazné siluety, citlivá krása a záplava emocí … módní přehlídka Dior Haute Couture uchvátila celou Paříž spolu se zbytek světa. Svěží pohled na legendární New Look, který představil Christian Dior v roce 1947, i po šedesáti letech má co říci.

Extravagantní návrhář John Galliano se vrací ve své vrcholné formě. Po umírněných kolekcí luxusní konfekce, které překvapily svou strohostí, vyslal kreativní duše módního domu Dior nejlepší současné modelky oděné do zářivých barev hedvábí, náročných výšivek a záplavy šifónu. Kolekce Haute Couture na jaro – léto 2007 otevírá tajemný svět japonských gejš. Tvůrce se nechal inspirovat milostnou aférou Pinkertona s Cio-Cio San, Madame Butterfly.

Sněhobílé tváře, rudé rty, oči ve tvaru mandlí a náročné účesy skvěle doplnily kostýmy a šaty, které nezapřely kořeny v New Look i tradičním japonském oděvu krásných společnic. Silný náboj divoké současnosti dodávaly jednotlivých kreacím křiklavé, často až neonové, odstíny růžové, žluté, zelené a oranžové doplněné výraznými tóny modré, fialové. Ostrý kontrast dotvářely modely v béžové, šedé a černé.

Ani jedinkrát se na přehlídkovém molu, které připomínalo tajemný budoár, neobjevily kalhoty, zato nabídka sukní byla více než pestrá. Úzké sukně doplněné saky se zdůrazněným pasem a rozšířenými boky střídaly dlouhé šaty doplněné bohatě zdobenými kabátky ve stylu kimona. Stejně velká část celé kolekce patřila nadýchaným večerním róbám, na které bylo použito obrovské množství látek. Romanticky svůdné a tajemně dráždivé kreace uchvacovaly publikum svou extravagancí, nepřehlédnutelností a touhou obléci si alespoň jeden z 45 náročných modelů, které vznikaly několik měsíců v dílnách v centru Paříže.

S pomocí brilantních střihů dokázal Galliano, že móda stále nedosáhla své konečné podoby a že je neustále co přinášet. Šaty jakoby poskládané ve stylu papírových origami – to tu ještě nebylo! Jarní Haute Couture kolekce nesoucí jméno Dior jasně dokazuje, že talent a fantazie dokáží posunovat hranice dál a dál.

Přehlídka Haute Couture nepředstavuje jen prestižní módní záležitost, ale jaké ostře sledovanou společenskou událost. V hledišti vedle sebe seděly významné osobnosti ze světa filmu, módy a zástupci aristokraciemi. Mezi nejzářivější hosty patřila herečka Diane Kruger, tanečnice Dita Von Teese, Camilla Al Fayed či hvězdní fotografové Gilles Bensimon a Ellen Von Unwerth.

autor: Simona Foto: Dior

Doporučujeme

Články odjinud