Knihomolům láska přeje

Knihomolům láska přeje

Zatím nepříliš frekventovaným úhlem pohledu se pokusila zhodnotit příčinu zájmu jednoho pohlaví o druhé německá internetová seznamovací agentura Parship.de. Z ankety, jíž se zúčastnilo dvanáct stovek respondentů, totiž vyplynulo, že šance čtenářů, kteří touží nalézt druha, jsou podstatně vyšší než těch, kteří považují knihy za zbytečnost.

Navíc mají náruživí čtenáři v očích hledajících i podstatně větší sexuální přitažlivost. Alespoň tak soudí přes šestačtyřicet procent dotázaných, kteří uvedli sklony ke knihomolství jako jednu ze stěžejních vlastností, jež hledají u vysněného partnera.

Mezi pohlavími však i v této otázce existují poměrně značné rozdíly. Po sečtělém protějšku touží plných čtyřiapadesát procent oslovených žen, muži vyjevili totéž přání pouze v devětatřiceti procentech.

Přibližně každý desátý účastník ankety přitom kladl důraz na druh a kvalitu četby, pro níž horuje jeho budoucí vyvolený. Dával v tomto směru přednost znalosti klasické literatury před hltáním bestsellerů a populárních románů, zejména z per oblíbených ženských autorek. Přinejmenším čtrnáct procent dotazovaných je však ochotno navázat známost za předpokladu, že druhá strana alespoň občas sáhne po knize.

I mezi náruživými knihomoly se však vyskytly odlišnosti podle pohlaví. Třetina mužů není ochotna ani okem zavadit o regály, v nichž je vystavena četba blízká srdcím jejich partnerek, ženy jsou tolerantnější. Obdobné sklony má pouhá šestina z nich. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud