Knihu "Léčíme se medem" pokřtila včelka Mája

26. 4. 2001
Knihu "Léčíme se medem" pokřtila včelka Mája
Knihu Léčíme se medem z produkce nakladatelství Ivo Železný medovinou pokřtila a Měsíci nového medu, který vypukne 1.května na den lásky a zamilovaných, symbolicky požehnala včelka Mája Aňka Janoušková.

Knihu "Léčíme se medem" pokřtila včelka Mája

Knihu Léčíme se medem z produkce nakladatelství Ivo Železný medovinou pokřtila a Měsíci nového medu, který vypukne 1.května na den lásky a zamilovaných, symbolicky požehnala včelka Mája Aňka Janoušková - 19.4.2001 v Růžové čajovně. Křest se stal křtem i pro kmotru, neboň Aňka poprvé ve svém životě ochutnala medovinu.

Květen - měsíc medu.
Nadcházející měsíc nazýváme v Čechách měsícem medu. Příroda v květnu hýří barvami rozkvetlých sadů luk i polí. Krajině dominují tóny růžové a bílé v třešňových a jabloňových sadech i na stráních porostlých trnkou a ostře kontrastují s žlutými plochami rozkvetlých pampelišek a lánů řepky. Včely po dlouhé zimě a proměnlivém aprílovém počasí, které završuje pro včelstva obtížné předjarní období, vstupují do období hojnosti. Zatímco od poloviny července až do dubna spotřebě včelstev pro udržení jejich života přírodní zdroje nestačí, v květnu, červnu a začátkem července včelstva vytvářejí zásoby , z nichž žijí po celé následující " hubené období roku ". Z úlů se za silného hukotu valí proud teplého vlhkého vzduchu z odpařovaného nektaru. V teplé květnové noci při snůšce z řepky dokáže včelstvo odpařit až 2 litry vody v obrovském objemu voňavých par, které ve vzduchu ucítíme na vzdálenost větší než 10 metrů od úlů jako zvláštní koncentrát vůně květů, včelího vosku a propolisu.

Na počátku května tak vzniká med z ovocných stromů a z pampelišek, který nesmíme zaměňovat se sirupy někdy nesprávně nazývanými pampeliškový med. Druhé polovině května potom dominuje kvetení řepky - v posledních letech hlavního zdroje medu u nás, na které navazuje na přelomu května a června svým rozkvětem trnovník bílý - akát, který je významným zdrojem medu v především v údolích Berounky, Vltavy, Labe a na jižní Moravě.
Včely přinášející nektar ze záplavy květů v májové přírodě vytvářejí v plástech každého úlu až desítky kilogramů zrajícího zlatavého medu, který nazýváme květový med. V posledních letech med z této snůšky tvoří více než 4/5 roční sklizně medu u nás.
V průběhu června až začátkem července na květové snůšky navazují mnohem méně jisté snůšky tmavého medovicového medu, který pochází z medovice vznikající na živých částech rostlin za součinnosti hmyzu s bodavě sacím ústním ústrojím - zejména mšic a puklic - a završují tak období tvorby a sklizně medu.

Výhody konzumace květových medů :

  1. jsou vytvářeny z nektaru ukrytého v květech nebo vystaveného vnějšímu

prostředí po dobu několika hodin - vykazují proto nejmenší možnost ekologického znečištění

  1. obsahují vyšší podíl monosacharidů ( glukózy a fruktózy ), jsou proto

snáze stravitelné a umožňují rychlé energetické posílení organismu

  1. obsahují mnohem více pylu z jarního pylového spektra naší přírody -

mikroskopickým rozborem se lze přesvědčit o přítomnosti velkého množství pylových zrn trnky aj. slivoní, pampelišky, řepky, jabloně a hlohu. Jsou proto vynikajícím přírodním zdrojem pylu ( v pylových zrnech řepky jsou brassiny - látky s protinádorovými účinky, pravidelná konzumace medu s pylovým spektrem dané oblasti může snížit projevy pylových alergií, pylové preparáty jsou též prostředky pro léčení prostatických obtíží ...)

  1. do krémové ( pastované ) podoby jsou upravovány při nízké teplotě, při

níž se co nejméně zvyšuje obsah 5 - hydroxymethylfurfuralu ( jehož vyšší obsah je indikátorem tepelného narušení medu během zpracování a možného poškození některých přítomných enzymů )

  1. z chemického hlediska jsou proto nejbližší stavu, v němž se med nalézal

v plástech

  1. krémové ( pastované ) medy po namazání nestékají a výborně se hodí k

slazení kávy i výrobě medového pečiva a medových pomazánek
Rady pro spotřebitele :
1. Krystalizace je přirozenou vlastností medu. Med lze ztekucovat bez porušení jeho biochemických vlastností šetrným krátkodobým ohřevem do 50 °C. Z českých medů dlouhodobě nekrystalizuje pouze med akátový - naopak některé medy tropické a s upraveným chemickým složením nemají tendenci ke krystalizaci.
2. K dlouhodobému uchování biologické hodnoty medu přispívá skladování při nižších teplotách ( pod 15 °C ), bez přímého oslunění.

Výhody konzumace lesních medovicových medů :

  1. jsou vytvářeny z medovice = šňávy rostlinných sítkovic přefiltrované

trávicím ústrojím stejnokřídlého hmyzu = producentů medovice, sbírané na povrchu listů a jehlic

  1. mají tmavší barvu a obsahují více složitějších organických látek

rostlinného i živočišného původu - složitější cukry ( dextriny ), více řepného cukru i HMF, ale také méně vody, více enzymů a baktericidně působících látek

  1. obsahují jen málo pylu z letního pylového spektra naší přírody s rozdílným

zastoupením podle různých oblastí a stanovišň včelstev ( malá zbytková množství řepkového pylu, pyl maliníku, jetele, slunečnice, heřmánku, kukuřice aj. ), mají však významně vyšší obsah minerálních látek - K+, Mg2+, Fe2+, PO43-..., což se projevuje jejich vyšší elektrickou vodivostí G ( vyšší než 9 . 10-4 Scm-1 )

  1. obsahují významně zastoupený selen, který jako antioxidant zvyšuje

odolnost našich buněk proti volným radikálům zvyšujícím riziko nádorových transformací

  1. mají výraznější chuň a aroma, a proto jsou ve středoevropském

prostoru dosud více ceněny

  1. záruku pravosti a zpřísněných kvalitativních ukazatelů podle PN 1/99 Českého

svazu včelařů Vám přináší med s označením ochrannou známkou : " český med ". Tuto známku povoluje Český svaz včelařů používat pouze výrobcům obchodního balení medu, kteří se zaváží plnit pouze med z produkce českých včelařů !
Květen - měsíc, kdy vzniká hlavní část celoroční produkce českého medu - budiž pochválen !

Zdroj: Nakladatelství Ivo Železný

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Bohužel se dočkáte zklamání od někoho z vašeho blízkého okolí. Možná vás zaskočí nepříjemné zprávy či situace v rodině. Naslouchejte svému nitru, protože vaše intuice vás nezklame ani…

Nejčtenější články