Kokosový olej: Zázrak nejen na vlasy a zuby. Vyzkoušejte všechny jeho možnosti! | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Kokosový olej: Zázrak nejen na vlasy a zuby. Vyzkoušejte všechny jeho možnosti!

Kokosový olej je velmi universální; lze na něm připravit palačinky, použít ho jako výživný přírodní krém nebo bělící přípravek na zuby.

„Kokosový olej má silné antioxidační účinky. Prokázal i velmi nadějné výsledky v rámci výzkumu Alzheimerovi nemoci. Z tohoto důvodu bývá zařazován na seznamy tzv. brainfood, potravin působících na výživu mozku,“ tvrdí o kokosovém oleji například český lékař a léčitel v jedné osobě, Josef Jonáš. Ten ve své knize Svět přírodních antibiotik věnoval kokosovému oleji celou jednu kapitolu, v níž zmiňuje další zajímavé účinky za studena lisovaného oleje, připravovaného z bílé dužiny kokosového ořechu.

Mezi tyto účinky patří například schopnost mírnit příznaky ekzémů včetně lupénky, dále pak (při vnitřním používání) vykazuje zajímavé výsledky při léčbě cukrovky II. typu a kupříkladu i při problémech se štítnou žlázou. Panenský kokosový olej má krémově-tukovou konzistenci a je běžně dostupný v prodejnách zdravé výživy a některých dalších obchodech, velmi často v BIO kvalitě.

Panenský olejobsahuje vitamíny A, E, malé množství vitamínu C a cenné mastné kyseliny, především kyselinu laurovou. A jak můžeme velmi universálně působící kokosový olej používat v každodenní péči o tělo? (Pozor! Panenský kokosový olej není tzv. palmový tuk!)

Péče o pokožku celého těla

Nejenže dle Jonáše pomáhá při ekzémech, lupence a akné, ale díky silným antioxidačním účinkům pravděpodobně zpomaluje i tvorbu vrásek a mírní tvoření tzv. stařeckých skvrn. Kokosový olej se poměrně dobře vstřebává a hodí se k používání coby vyživující noční krém, dobře nahradí i tělové mléko a pečující přípravky po depilaci. Někdy je doporučován i k odlíčení.

Kokosový olej se skvěle se hodí i jako regenerační přípravek po opalování a osvědčený masážní přípravek s jemným kokosovým aroma (vhodný i pro masáže kojenců). Zevně jím lze pečovat i o bolestivé hemoroidy, pokožku ohroženou striemi (těhotenství, puberta) i kůži napadenou kvasinkami. Někteří výrobci i uživatelé jej doporučují jako přírodní lubrikant s prokazatelně antibakteriálním a antimykotickým účinkem.

Výživa pro vlasy

„Vynikající je i proti lupům, při suché vlasové pokožce i jako kondicionér,“ píše ve své knize o přírodních lécích doktor Jonáš. Ostatně toho si již před staletími všimli obyvatelé Barmy, Indie a Srí Lanky, kde je tradičně používán nejen v kuchyni a k masážím, ale i na výživné vlasové zábaly proti lomivosti vlasů, třepícím se konečkům a také proti vypadávání vlasů.

Aplikace na vlasy se asi nejvíce osvědčuje ve formě zábalu; olej se aplikuje na suché vlasy, provede se zábal a nechá se cca 30 – 60 minut působit. Poté je důležité nanést nejprve šampón, promnout a pak až zábal smývat teplou vodou (i vícekrát).

Pro lesk a bělost zubů a zdraví dásní

Možná vás to velmi překvapí, ale kokosový tuk se osvědčuje i v péči o dutinu ústní, kdy jej po klasickém čistění nanesete na kartáček a zuby opět vyčistíte. Olejem pak jemně promasírujete i dásně; vzhledem k vysokému množství antioxidantů působí olej jako přírodní antibiotikum, i proto je vhodným doplňkem v péči o dásně se sklony k zánětům a častému krvácení.

Ba co víc, při pravidelném používání obvykle dojde i k částečnému vybělení chrupu – výsledek samozřejmě není srovnatelný s výsledky péče dentální hygienistky, ale rozhodně je patrný!

A pokud by vám konzistence nebo vůně kokosového tuku „nesedla“, nevadí, můžete na něm připravit lívance či palačinky.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud