Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví. Připravte si moučník podle našeho receptu a nebudete litovat.
Koláč s tvarohem a kysanou smetanou
Ingredience:
Těsto :
280 g polohrubé mouky
200 g tuku
2 žloutky
špetka soli
mouka na vál
máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu
Náplň :
500 g tučného tvarohu
4 vejce
250 g moučkového cukru (můžeme dát méně cukru a přidat hrozinky)
500 ml zakysané smetany
špetka soli
Zahradní ovoce na ozdobu (rybíz, jahody, angrešt…)
Postup :
1. Mouku se solí promneme s tukem. Přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto.
2. Tvaroh osolíme a našleháme dohladka s cukrem, vejci a smetanou.
3. Těsto rozválíme a opatrně přendáme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
4. Těsto na plechu vytvarujeme tak, aby byly pokryty boční stěny plechu.
5. Propíchneme vidličkou a ve středně horké troubě zpola upečeme.
6. Potřeme náplní a dopečeme.
7. Koláč ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie.
Přednosti mléka a mléčných výrobků:
• Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
• Zlepšují funkci štítné žlázy
• Prevence osteoporózy
• Zlepšují proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
• Nezbytné pro správný vývoj kostry
• Podporují správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
• Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
• Součástí redukčního programu