Kolik bude stát vaše zahrada snů? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Kolik bude stát vaše zahrada snů?

Krásná zahrada je ozdobou domu a místem pro relaxaci, v pěkné zahradě si odpočinete i uprostřed města. Co všechno potřebujete a kolik to stojí?

Velikost volného prostoru není až tak rozhodující, i na místě většího výběhu pro králíky můžete vytvořit skvělé místo pro relaxaci. Důležité je si uvědomit, co od zahrady očekáváte. Toužíte po anglickém trávníku? Zenovém odpočinku jako na obrazech starých asijských mistrů? Přehlídce květin krásnější než v zahradnictví? Dokonalé skalce?

V druhém plánu si po pravdě přiznejte, kolik času chcete péčí o zeleň strávit. Místo rozcvičky se rádi projdete s hadicí či konví a po práci zaposilujete se sekačkou a křovinořezem, nebo se spíš vidíte na lehátku s drinkem a knihou?

Pokud to se zahradničením myslíte vážně nebo zahradu zakládáte zcela nově či chcete změnit stávající uspořádání, najměte si zahradního architekta nebo zkušeného zahradníka. Živí se projektováním zahrad, ví, které rostliny kdy a kde kvetou a společně prospívají, které potřebují slunce a které naopak stín, a dívá se na vaši zahradu komplexně, ve spojení s domem i okolím.

Navíc používá speciální počítačové programy, které vám nejen ukážou vzhled zahrady v čase, ale i spočítají, kolik zeminy budete muset vykopat a případně navézt. Pěkná zahrada vznikne zhruba po pěti letech systematické práce, její finální podobu je třeba si umět představit.

Klepněte pro větší obrázek

NECHTE SI PORADIT

Ideální postup je plánovat zahradu společně s domem, ať už při jeho přestavbě, nebo výstavbě, měly by spolu tvořit harmonický celek. Jakmile dům stojí, má okna, dveře a střechu a končí na něm hrubé práce, můžete začít s modelací terénu a přípravou pozemku pro zahradu. Zpravidla je třeba pomocí bagru vytvořit terénní úpravy, srovnat povrch nebo naopak vytvořit různé úrovně. V tuto dobu je dobré uvažovat o případných zahradních stavbách – altánku, venkovní kuchyni, bazénu, jezírku, případně okrasných zídkách a menhirech. Podle sklonu pozemku se vytvářejí i drenážní jámy, kudy odtéká voda. Všechny hrubé práce by měly skončit před zasetím trávníku, který není úplně levnou záležitostí a opakovaným pošlapáváním těžkou technikou a dosazováním se jenom ničí.

Zejména v Praze a velkých městech chybí půdě svrchní úrodná vrstva a je třeba ji tam (na nákladních autech) dovézt, alespoň 30–40 cm. Koupíte ji v zahradnictví v 50kg baleních, ale lepší a levnější je objednat si ji v kompostárně, kde ji vyrábějí prosíváním, kypřením a úpravou žížalami ze staveb (zhruba 600 Kč/m3), kvalitnější s certifikátem složení a původu stojí 1500 Kč/m3.

JEDNODUCHÝ TEST

Přemýšlíte-li, jestli ji potřebujete, udělejte si jednoduchý test. Vyraší vám po silných deštích v půdě plevel? Pak má zahrada dostatek zeminy, pokud ne, je mrtvá a potřebuje obohatit kompostem. Paradoxem je, že správně založená zahrada vyžaduje ještě před samotnou výsadbou plošný postřik proti plevelům (zhruba 4–10 Kč/m2).

Kvalitně zpracovaný návrh zahrady ukazuje její podobu v různých ročních obdobích, rozmístění a výběr rostlin (podle světových stran a květenství – doby, délky a barvy) i stavebních prvků. Architekt už rovnou myslí na osvětlení zahrady, rozmístění závlahového systému i dětského pískoviště na dohled z kuchyně či obýváku.

„První fází je zaměření pozemku se všemi stávajícími stavbami a rostlinami tak, aby byl vytvořen plán jejich skutečného rozmístění. Podle přání klientů vytvoříme dvě rozdílné studie – plány prostorového uspořádání zahrady a prostorové vizualizace, které ukazují podobu zahrady z různých úhlů. Podle požadavků pak vytvoříme finální prostorovou studii a osazovací plán, který znázorňuje navrhované rostliny, jejich počet a umístění ve výsadbách i vzhled v jednotlivých měsících během roku,“ vysvětluje Pavlína Elfová ze zahradnického studia Living in Green.

Od náročnosti návrhu a velikosti zahrady se odvíjí cena, 900 m2 velký pozemek můžete proměnit v zahradu již od 10 000 do 15 000 Kč (6000 Kč plán, 4000–9000 Kč rostliny a práce).

Klepněte pro větší obrázek
Krásná zeleň se neobejde bez vláhy. Námahu, čas i vodu vám pomohou ušetřit moderní závlahové systémy navržené speciálně na míru vaší zahradě. Závlahové cykly i jejich délku řídí samostatně podle potřeby rostlin a trávníku.

ČESKÁ ZAHRADA

Pokud neosazujete zimní zahradu a chcete si užít pobyt venku v zeleni, vybírejte si rostliny zvyklé na středoevropské klimatické pásmo. V zimě snesou trochu nižší teploty a v létě jim nevadí sluníčko ani delší období sucha. Nejjednodušší a nejlevnější je dojet si do tuzemských pěstitelských stanic, okrasných školek a zahradnictví a tam se domluvit, co by se vám mohlo hodit. Snažte se zkrotit svou vášeň a nakupujte s rozmyslem to, co se k sobě hodí, u vás poroste a nedosáhne za pár let olbřímých rozměrů.

Toužíte-li po sekvoji či statném smrku, i malý stromeček zasaďte dostatečně daleko od domu, ať vám nestíní nebo jej při bouřce za pár (desítek) let neohrožuje. Respektujte agronomické lhůty a ideální termíny vysazení rostlin, chcete-li pořádný strom, raději si ho vypiplejte z malého stromku, než byste za několik tisíc pořídili vzrostlý kousek. Desetimetrové stromy se sázejí pomocí jeřábu a je třeba je umístit ve fázi modelace terénu.

ANGLICKÝ TRÁVNÍK

I samotná výsadba zahrady má své termíny a posloupnosti. Po odjezdu těžké techniky, srovnání či vytvoření terénu a navezení zeminy se sázejí stromy, křoviny a květiny podle svého ideálního období setí a nakonec trávník. Pro dobré zahuštění a zapuštění kořenů je dobré zeminu posypat alespoň 20cm vrstvou písku a samozřejmě zvolit vhodnou směs, jiná se sází v blízkosti lesa, jiná uprostřed města nebo nedaleko pole. První dva měsíce ho denně nebo alespoň obden zalévejte, hnojte podle potřeby a hlavně na něj nešlapejte. Chcete-li trávník jako z golfového katalogu bez námahy, nechte si položit kobercový trávník, na který můžete vstoupit už po dvou týdnech.

ZÁVLAHOVÝ SYSTÉM

Podmínkou krásné zahrady je dostatečná závlaha. Nechcete-li denně nosit konve, pořiďte si automatický závlahový systém. Ušetří vám nejen síly, ale i vodu. Moderní závlahové systémy samostatně řídí délku závlahových cyklů podle potřeby trávníku a rostlin. Například v nejteplejších a nejsušších oblastech v Čechách je třeba dodat trávníku zhruba 300 mm vody na metr čtvereční, při déletrvajícím suchu 350–400 mm (v červenci a srpnu). Levnější modely fungují na principu časového spínače, dražší (na pořízení, avšak levnější na provoz, např. jednotka Senzor Solar Sync od firmy Hunter reagující na sluneční svit) sledují meteorologické podmínky. Závlahový systém je třeba nejdříve navrhnout podle potřeb konkrétní zahrady a pak ho nechat odborně nainstalovat (zhruba 100–200 Kč/m2).

Před zimou se musí nechat zazimovat, aby nepopraskal. Nechcete-li klopýtat o hadice a trubky, nechte si ho založit pod zem, tj. předtím, než zasejete trávník. Jde to i poté, ale trávník se musí speciální loupačkou sejmout a poté opět „zasadit“. Na menší zahrady je však závlahový systém zbytečný, zahradní hadice bohatě postačí. Potřebujete venkovní vývod vody, ideálně napojený na studnu, ať neplatíte drahé vodné a stočné, a hadici. Koupíte ji v běžných hobby marketech a zahradnictvích. Novinkou je samonavíjecí schránka na zahradní hadici, ze které si pohodlně odvinete jen tolik hadice, jakou délku potřebujete, a po použití ji jedním stisknutím snadno navinete. Integrovaná brzda zabrání nečekaným úrazům v důsledku neřízeného navíjení. Technický zázrak vyrábí společnost Kärcher a stojí 4000 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Díky venkovnímu osvětlení si budete moci užívat zeleň i po západu slunce. Vybírat můžete z řady typů. Zajímavé možnosti úspory energie nabízejí solární lampy a moderní systémy osvětlení vybavené 12V úspornými žárovkami.

PŘÍJEMNÉ POSEZENÍ

Vlastní zahradu si nejlépe užijete přímo na ní. Pověste si mezi dva stromy bytelnou a pohodlnou houpací síť (například ručně tkanou Amazonas, za 1179 Kč na www.bonami.cz) a nechte se ukolébat k odpolednímu spánku. Zahradní lehátko umožňuje čtení a zároveň pití drinku a opalování, kromě nejrůznějších dřevěných a plastových polohovacích se do módy opět vrací jednoduchá sklopná látková. Během pár vteřin je rozložíte kdekoli a můžete se slunit.

Pro venkovní posezení volte nábytek odolný povětrnostním vlivům a pro jistotu si na něj pořiďte ještě nepromokavý obal. Vtipný stůl vymyslel šéfkuchař Jamie Oliver. Doprostřed hliníkového stolu od společnosti Hartman zabudoval gril, takže už konečně můžete grilovat a zároveň se bavit s přáteli. Nepříjemný kouř odcloní poklop, který se zároveň stará o perfektní propečení masa, protože teplotu uzavře v prostoru nad grilovací mřížkou a pokrm se tak opéká rovnoměrně ze všech stran. A pokud byste zrovna grilovat nechtěli, gril vyměníte za nerezovou nádobu, ve které můžete v ledu chladit třeba bílé víno nebo šampaňské ( od 29 999 Kč).

Osvětlení zahrady je dobré plánovat už při jejím zakládání. Můžete si buď nechat vést elektřinu podzemními rozvody a na vhodných místech vytvořit přípojky, nebo se chovejte ekologicky i šetrně a pořiďte si solární světla. Přes den baterie kumuluje energii a ve tmě svítí. Vyrábí se v mnoha provedeních. Déšť ani vítr nevadí venkovním zahradním lampám, například kolekce stojacích lamp Tuli od společnosti Techmar, které získaly ocenění Red Dot Design Award. Svítí na 12V úsporné žárovky 11 a 15 W, vybrat si můžete různé podoby a lze je postavit (díky kotvicímu systému odolají i silnému větru), zavěsit i použít pod květináč jako atraktivní podsvícení.

Tuli patří do konceptu Artlights, energeticky úsporného zahradního osvětlení díky použití LED technologie, která se pyšní nízkou spotřebou a vysokou svítivostí. Sadu Ludeco si zvládnete nainstalovat sami, na složitější systém si pozvěte profesionály. Výhodou systému osvětlení Garden Lights je kompatibilnost se závlahovým systémem Hunter, můžete tak k ovládání použít jen jednu jednotku a jedny kabely. Nejdražší je samotná pokládka, kterou takto zvládnete najednou.

ZAHRADA V BEZPEČÍ

Vybudování krásné zahrady přijde na desetitisíce korun. Pokud nemáte vlastní peníze, můžete si na některé úpravy vzít úvěr od stavební spořitelny. „Lze jej čerpat na úpravy v okolí domu, jako je zasíťování a odvodnění pozemku, stavba kanalizace, septiku, studny i potřebná čerpadla. Hodí se ale i na oplocení pozemku, pořízení bazénu, osvětlení, stavbu garáže či letní terasy. Financovat lze jednotlivé stavební práce i použité materiály – zámkové dlažby, podlahu a zastřešení terasy apod.,“ vysvětluje Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny, která až do 31. května nabízí výhodnou úrokovou sazbu úvěru REKOpůjčka až do výše 500 000 Kč již od 4,9 % ročně bez nutnosti zajištění nemovitostí. Před povětrnostními vlivy zahradu ochránit sice nemůžete, ale před nenechavci ano.

„Pro hlídání venkovních prostor slouží speciální detektory, které jsou konstruovány tak, aby spolehlivě fungovaly v exteriéru. Není to otázka pouze ochrany proti vnějším vlivům, ale především spolehlivosti detekce bez falešných poplachů. Venkovní čidlo musí správně rozlišit pohyb člověka od jiných podnětů (pohybu zvířat, větví stromů, silného deště, světel automobilů apod.),” vysvětluje Daniel Havel ze společnosti Jablotron, která tato zařízení vyrábí. Vybrat si můžete prostorové infrapasivní detektory, které mohou hlídat například terasu nebo venkovní plochu se zahradním nábytkem apod., nebo infrazávory, kterými lze venkovní plochu ohraničit.

“Dají se přirovnat k neviditelnému plotu a reagují na průchod mezi dvěma částmi detektoru (pracovní vzdálenost je podle typu a provedení desítky až stovky metrů). Venkovní prostor lze hlídat také kamerou (problematické části v záběru lze vymaskovat, aby nedocházelo k falešným poplachům),” doporučuje Daniel Havel.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud