Kolikrát denně jít na velkou je normální? A kdy už vyhledat lékaře?

Kolikrát denně jít na velkou je normální? A kdy už vyhledat lékaře?

Někdo chodí na velkou častěji než ostatní, někdo funguje pravidelně jak hodinky. Záleží na tom, co jíme, jak moc sportujeme a u nás žen hraje roli i menstruace. Jaká frekvence je ovšem ještě normální a kdy už může jít o onemocnění?

Víckrát denně je normální

Neptejte se nás, jak jsme tento průzkum dělali, ale můžeme říct, že běžný člověk jde na velkou jednou za den. Pokud ovšem jdete třikrát za den nebo jednou za tři dny, pořád jste ještě v normě. Šli jste v poslední době 4x denně? Netrapte se. Nemusí už nutně jít o nějakou poruchu vašeho zažívacího traktu. Mnohem důležitější než to, jak často chodíte, je to, jakou konzistenci to má. Nemělo by to být nikdy příliš pevné, ale ani řídké.

TIP NA VIDEO: Jak si udržet zdravá střeva a v jakých potravinách je nejvíce vlákniny?

Pokračování 2 / 6

V hlavní roli jídlo

Jste to, co jíte, respektive chodíte tak často, jak jíte. Nejvíce ovlivňuje pravidelné vyměšování dostatečný příjem tekutin a vlákniny. Vláknina totiž napomáhá lepšímu trávení, a tak lidé, kteří jí hodně ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků, chodí na toaletu na velkou stranu častěji než klasičtí jedlíci vepřového s knedlíkem (i když alespoň zelí obsahuje vlákninu). Proto třeba Asijati chodí na velkou zpravidla častěji než Evropané. Jsou prostě zvyklí jíst mnohem více vlákniny.

Pokračování 3 / 6

Sportem ku zdraví a častější návštěvě toalety

Pokud pravidelně sportujete, zejména pokud chodíte běhat, asi to znáte. Po pár kilometrech mažete domů, jako by vás honil zuřivý medvěd. Jenomže jste žádného medvěda nepotkali, ale do pohybu se dala vaše střeva. A tak jediné, po čem toužíte, je zakotvit na toaletě. Při sportovní aktivitě se totiž rozhýbou naše střeva, čímž se urychlí trávení. Tento efekt přetrvává u pravidelných sportovců po celý den. Lidé, kteří se pravidelně hýbou a cvičí, mají střeva rychlejší než ti, kdo se fyzické aktivitě obloukem vyhýbají. Existují i cviky převzaté z jógy, které pomáhají lepšímu trávení.

Pokračování 4 / 6

Bože, proč kvůli rozmnožování musíme i tohle

Nejen porod je bolestivý, ale i vlastní menstruace nám každý měsíc komplikuje život. Mnohé z nás by nejraději vyvraždily veškeré příbuzenstvo, tak silný nápor na jejich psychiku má příchod pravidelných měsíčků. Pak se mnohdy přidají bolesti a i bohužel častější chození na velkou. Mohou za to prostaglandiny, které některé dámy produkují více než ostatní. Tyto hormony mohou vznikat téměř v jakémkoliv orgánu v našem těle. Na svědomí mají zrychlení trávení, proto ve svých dnech mnohé z nás chodí častěji.

Nejvražednější kombinace: Jít si v době menstruace zaběhat a celý den jíst celozrnnou rýži se zeleninou a ovocem.

Pokračování 5 / 6

Ach ta dietka

Někdy se stane, že najednou chodíme méně často a není to proto, že cestujeme (tím také trpí mnohé z nás). To může být opět ovlivněno změnami v jídelníčku. Držíte dietu, přestali jste pít ráno kávu, zamilovali jste se do mexické kuchyně? Pak možná nechodíte tak často (nepijete kafe), nebo naopak běháte co chvíli (to je to Mexiko). Takže při změně frekvence hned nepanikařte, spíš se zamyslete nad tím, co děláte jinak.

Podívejte se na video, kde vám internistka Michaela Štěpánová vysvětlí, že za nemoci často může psychika:

Pokračování 6 / 6

Kdy navštívit lékaře?

Ovšem pravidelná stolice je jedním ze základních indikátorů zdraví, ne nadarmo je to jedna z kontrolních otázek lékaře. Za tím, že najednou nepotřebujete na velkou tak často, může stát i nějaký zdravotní problém. Bývá to onemocnění dráždivého tračníku nebo rakovina tlustého střeva a konečníku. Zácpu ale může způsobovat také deprese. Není radno to podceňovat, ve výsledku si můžete způsobit ještě větší problémy. Lékaře byste také měli navštívit ve chvíli, kdy nastanou změny ve vašem vyprazdňování bez jasného důvodu, případně pokud změny neodezní do čtyř týdnů.

Doporučujeme

Články odjinud