Kombinace cukru a tuku je stejně návyková jako kokain

Kombinace cukru a tuku je stejně návyková jako kokain

Jen za poslední rok se výzkumem závislosti na jídle zabývalo na osmadvacet vědeckých týmů z celého světa. A výsledky jasně dokazují, že velmi sladké a tučné dezerty jsou stejně návykové jako těžké drogy. Vědci totiž u osob, které do sebe laskominy s vysokým obsahem tuku a cukru ládují, pozorují změny v mozku, jež jsou typické pro uživatele kokainu.

„Stále znova a znova obnovujeme ohromný překryv mezi působením drog na mozek a působením jídla na mozek,“ tvrdí doktorka Nora Volkowová z amerického Národního institutu drogové závislosti.

Na mnoha zvířecích modelech v minulosti bylo dokázáno, že po konzumaci jednoduchých cukrů a nasycených tuků se v mozku uvolní obrovské množství dopaminu, k čemuž dochází také po požití drog. A právě touha po dopaminu a jeho masové uvolnění po požití drogy hrají klíčovou roli při vzniku závislosti.

„Po konzumaci slaniny, uzenin, polev, krémů a čokolády dochází ke změnám v mozku, které jsou podobné těm po požití kokainu či heroinu,“ tvrdí doktorka Nora Volkowová. Potravinová závislost podle ní vzniká především u osob, které si dopřávají kritické potraviny ve velkém množství a často.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud