Rudolf Hrušínský byl milovníkem piva i v soukromí Foto: Filmové studio Barrandov, ČSFD.cz

Rudolf Hrušínský byl milovníkem piva i v soukromí Foto: Filmové studio Barrandov, ČSFD.cz

Rudolf Hrušínský v roli komisaře Ledvinky Foto: Filmové studio Barrandov, ČSFD.cz
Střípky z komedie Adéla ještě nevečeřela, kterou v roce 1977 režíroval Oldřich Lipský Foto: Filmové studio Barrandov, ČSFD.cz
Soukromý detektiv Nick Carter v podání slovenského herce Michala Dočolomanského a půvabná Naďa Konvalinková v roli Květušky Foto: Filmové studio Barrandov, ČSFD.cz
Naďa Konvalinková a Václav Lohniský Foto: Profimedia
11
Fotogalerie

Komedie Adéla ještě nevečeřela: Robert Redford v hlavní roli a pivo jako úplatek

Detektivní parodie a klenot české kinematografie Adéla ještě nevečeřela je u diváků stále velmi oblíbený snímek. I když je úspěšná komedie čtyřicet pět let stará, pořád dokáže pobavit. Kdo měl původně obsadit roli hlavního detektiva a existuje vůbec masožravá rostlina Adéla?

Výjimečná fotografie s pivem

Známá fotografie pořízená během natáčení, na které si Rudolf Hrušínský v roli policejního komisaře Ledviny přihýbá z půllitru, se zalíbila řediteli jednoho pivovaru natolik, že se herce zeptal, zda by ji nemohl zařadit do podnikového kalendáře. „Klidně tu fotku použijte, ale pošlete mi za to nějaké to pivo k Vánocům,“ řekl prý Hrušínský. A tak se i stalo. Pivovar doručil slavnému herci avii plnou piv. Podle slov Hrušínského to byl nejlepší honorář, který kdy dostal.

Jak Jiří Menzel (†82) vzpomínal na Rudolfa Hrušínského? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Robert Redford v hlavní roli

Po natočení úspěšné westernové komedie Limonádový Joe, která měla v Americe velký úspěch, napadlo režiséra Lipského, že by mohl hlavní postavu detektiva Nicka Cartera hrát hollywoodský herec Robert Redford. Robertův agent však nabídku odmítl poté, co si spočetl, kolik by obdržel peněz v přepočtu na dolary. Filmaře následně napadlo, že by detektiva mohl ztvárnit Jiří Kodet. Prošel castingem i kamerovou zkouškou, ale nevešel se do kostýmu, který byl již ušit. Na přešití nebyly peníze. Na třetí pokus to již klaplo a roli získal slovenský herec Michal Dočolomanský.

Pokračování 3 / 6

Nadprůměrný plat

Populární herec Rudolf Hrušínský pobíral za každý natáčecí den sedm set korun československých, což byl v první polovině 70. let 20. století opravdu velký balík peněz. Dost na to, že na place mimo herecké výkony ještě velmi často popíjel pivo, pojídal buřty a občas si i zdříml. A protože byl populární herec milovníkem piva, natáčení si užíval doslova plnými doušky.

Pokračování 4 / 6

Fotografie skutečných vrahů

Když hlavní detektiv Nick Carter, kterého ztvárnil neodolatelný Michal Dočolomanský, listuje v lexikonu mezinárodních zločinců, jsou v něm k vidění fotografie reálných zločinců. Nejprve je vidět policejní fotografie českého vraha Františka Lukšíka, který v roce 1929 zabil nevinnou účetní, a poté slavného australského zbojníka Neda Kellyho.

Pokračování 5 / 6

Masožravá květina

Je nutno zmínit, že žádná taková masožravá rostlina, jako je Adéla z filmu, neexistuje. Ve světě masožravých rostlin se však vyskytují určité podobnosti, většinou jsou ale masožravé rostliny postrachem hlavně pro drobný hmyz. Například existují masožravé rostliny s bleskurychlými pohyby nebo třeba takové, které dokážou ulovit drobné obratlovce. V tomto případě se tedy jedná pouze o filmařskou fantazii.

Pokračování 6 / 6

Falešná lokomotiva

Při závěrečné scéně, kdy se zlovolný baron von Kratzmar, kterého si zahrál Miloš Kopecký, vyhrabe na lokomotivě z uhlí, byla tato lokomotiva nepojízdný exponát z Národního technického muzea a byla tlačena jinou lokomotivou. Kouř a parní efekty byly vytvořeny pomocí dýmovnic a pyrotechniky.

Doporučujeme

Články odjinud