Konec dietám: Nechte si poradit od vlastního těla!

Konec dietám: Nechte si poradit od vlastního těla!

Už jste vyzkoušela nepřeberné množství diet a žádná nezabrala? Možná je na čase s nimi skoncovat. Zkuste metodu, kdy vám s jídlem poradí váš vlastní mozek a vy si budete moct dopřát to, na co máte opravdu chuť.

Respekt

Dietu, která vlastně ani není dieta, vymyslel doktor Steven Hawks z Brigham Young University v americkém Utahu a vyzkoušel ji sám na sobě. V minulosti trpěl obezitou a neustálým jo-jo efektem způsobeným střídáním nejrůznějších diet. Nakonec se naučil naslouchat tělu, dát mu přesně to, co si přeje, a zjistil, že je spokojené. Díky této metodě zhubl 22 kilogramů a váhu si dlouhodobě udržel.

Pokračování 2 / 7

Jezte, jen když si tělo řekne

Celá dieta se zakládá na tom, že se musíte naučit své tělo pečlivě vnímat a dopřát mu potravu, jen když má skutečně hlad. Důležité je nezaměňovat pocit hladu s chutěmi. V důsledku toho se vám začne měnit postava, zlepšovat zdraví a také budete odolnější vůči stresu. Což je velmi důležité při shazování kil, jelikož právě stres je nepřítel hubnutí.

Pokračování 3 / 7

Zdravá dieta

Studie dokázaly, že lidé, kteří se chtěli zbavit obezity a naučili se jíst intuitivně, pomocí této diety nediety výrazně zhubli. Kila si navíc zachovali a nedošlo k jo-jo efektu. Jako bonus se u nich snížilo riziko kardiovaskulárních chorob a celkové množství cholesterolu.

Pokračování 4 / 7

Jak začít?

Abyste mohla správně rozeznávat, co si tělo opravdu žádá, musíte ho připravit. Jestliže jste v minulosti držela jiné diety a snažila se v jídle omezovat, budete mít zpočátku problém, protože tělo už neumí dát najevo, kdy má hlad a kdy jí jen ze zvyku. Aby se dostalo do pohody, je vhodné mezi dietami udělat malý detox, a to tak, že si na dva dny naplánujete jídelníček ze šesti malých jídel bohatých na bílkoviny. Tělo tak zase začne mít přirozené potřeby.

Pokračování 5 / 7

Mějte ráda jídlo

Přestaňte jídlo zatracovat. Pokud máte chuť na čokoládový dort, dopřejte si ho, ale jen ve chvíli, kdy jste hladová. Neodpírejte svému tělu to, co má rádo, ani se nevystavujte výčitkám, protože vše je přece dovoleno. Jídlo si vychutnávejte pomalu, po malých soustech, a soustřeďte se jen na něj. A dodávejte tělu dostatečné množství energie a sacharidů.

Pokračování 6 / 7

Hlídejte sytost

Je těžké se nepřecpat, když vám něco opravdu chutná, ale musíte to zkusit. Hlídejte, kdy už jste sytá, a v tu chvíli jíst přestaňte. Při jídle si dělejte pauzy, aby měl mozek dostatek času vám dát signál, že váš žaludek už je plný. Další jídlo si můžete dát, až budete mít opravdu hlad.

Pokračování 7 / 7

Nejezte, aby vám bylo lépe

Jestliže v jídle hledáte útěchu, zaháníte jím úzkost nebo strach, případně jíte, abyste se nenudila, děláte velkou chybu. Důležité je nepřestat se soustředit na to, že jíst máte pouze tehdy, pokud máte opravdu hlad.

Doporučujeme

Články odjinud