Konec šedin? Nový výzkum prý zastaví a zvrátí proces šedivění vlasů | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Konec šedin? Nový výzkum prý zastaví a zvrátí proces šedivění vlasů

Co způsobuje šedivění vlasů, vědci dávno vědí. Ve vlasovém folikulu se hromadí peroxid vodíku, který způsobuje vybělování vlasového vlákna zevnitř směrem ven. Tento jev však nemusí být nezvratný a trvalý. Nové výzkumy z Nizozemí, Německa a Velké Británie naznačují, že se v budoucnosti zbavíme bílé hlavy bez syntetických barev. Řešení nabízí sluncem aktivovaná pseudokataláza.

Její účinky byly potvrzeny jednak u osob s šedivými vlasy a chlupy, ale také u pacientů s vitiligem. Při tomto společensky nepříjemném onemocnění dochází ke ztrátě pigmentu. Ačkoli choroba nijak negativně neovlivňuje zdraví, skvrnitá pokožka působí postiženému společenské komplikace a narušuje jeho emocionální pohodu.

Použití pseudokatalázy vedlo k zvrácení procesu ztráty pigmentu, takže bílé skvrny způsobené vitiligem postupně zmizely. Podle mezinárodního týmu vědců stejný proces funguje u šedivých vlasů. Pseudokataláza aktivovaná sluncem zrušila negativní účinek peroxidu vodíku a vlasu se vrátil pigment.

„Poprvé máme skutečnou léčbu, která jde přímo k jádru či kořenu problému,“ tvrdí vědci z Nizozemí, Německa a Velké Británie.

Zatím ale není jasné, kdy lék založený na účincích pseudokatalázy aktivované sluncem bude k dostání. Jeho použití musí předcházet řada testů.

Doporučujeme

Články odjinud