Konec utrpení v posilovně: 8 tipů, jak si udělat z hubnutí zábavu

Konec utrpení v posilovně: 8 tipů, jak si udělat z hubnutí zábavu

Snažíte se zhubnout, ale veškeré aktivity spojené se shazováním kil jsou pro vás jen dřina a otrava? Pak je na čase změnit přístup! Udělejte si z hubnutí zábavu a vysněná postava se vám hned bude získávat lépe!

Mlsání a pečivo povoleno!

Přísné diety jsou cestou do pekel. Dřív nebo později podlehne každý. Jídelníček neměňte od základu, ze začátku k němu přidávejte zdravé potraviny a zvyšte přísun ovoce a zeleniny. Vyhněte se přejídání a nezdravým průmyslově vyráběným potravinám.

Pokud vás přepadne chuť mlsat, bez obav jezte oříšky a hořkou čokoládu. Ořechy si vybírejte kvalitní, a protože obsahují hodně tuků, i když zdravých, hlídejte jejich snězené množství. Čokoládu si nepleťte s levnými náhražkami, měla by mít minimálně 70 % kakaa. Vyzkoušet můžete i různé příchuti, například s chilli, které spalování tuku dokonce podporuje. I pečivo můžete jíst, jen nahraďte bílé rohlíky celozrnným nebo žitným kváskovým chlebem. Kvásek je oproti běžně užívanému droždí stravitelnější a prospívá zažívání, jeden až dva krajíce denně jsou naprosto v pořádku.

Najděte si "kamarády do deště"~~~

Při cvičení nezůstávejte v izolaci! Větší zábava je dělat dřepy v páru nebo užívat si lekce jógy s přáteli. Pořád ale nesmíte zapomínat na sebe a své výsledky! „Sdílení zážitků činí cvičení efektivnější, a to jak z hlediska udržení motivace, tak i posílení výkonu, kdy nastupuje vrozená soutěživost. Kamarádství vznikají přímo v posilovnách nebo na společných lekcích. Sociální sítě a zájmové weby nabízejí nespočet skupin, které propojují cvičící nadšence i úplné začátečníky, které lze oslovit,“ tvrdí trenérka Markéta Brožová.

Pokračování 2 / 7

Při cvičení nezůstávejte v izolaci! Větší zábava je dělat dřepy v páru nebo užívat si lekce jógy s přáteli. Pořád ale nesmíte zapomínat na sebe a své výsledky! „Sdílení zážitků činí cvičení efektivnější, a to jak z hlediska udržení motivace, tak i posílení výkonu, kdy nastupuje vrozená soutěživost. Kamarádství vznikají přímo v posilovnách nebo na společných lekcích. Sociální sítě a zájmové weby nabízejí nespočet skupin, které propojují cvičící nadšence i úplné začátečníky, které lze oslovit,“ tvrdí trenérka Markéta Brožová. []

Malý pozitivní impuls se občas hodí každému. A čím se odměnit? Zajděte si na manikúru, nechte se hýčkat při sportovní masáži, kupte si padnoucí oblečení nebo pořiďte novou cvičební pomůcku.

Pokračování 3 / 7

Malý pozitivní impuls se občas hodí každému. A čím se odměnit? Zajděte si na manikúru, nechte se hýčkat při sportovní masáži, kupte si padnoucí oblečení nebo pořiďte novou cvičební pomůcku. []

S rytmickými skladbami vám cvičení rychleji uplyne a při kruhovém tréninku můžete vybrané písně využít jako časový interval pro sled cviků. Jen se ujistěte, že vaše oblíbené songy mají spád a gradaci. Táhlé, klidné melodie jsou vhodné k relaxaci, ne ke cvičení. Sestavte úderný playlist, který vás nabudí k 100% výkonu.

Pokračování 4 / 7

S rytmickými skladbami vám cvičení rychleji uplyne a při kruhovém tréninku můžete vybrané písně využít jako časový interval pro sled cviků. Jen se ujistěte, že vaše oblíbené songy mají spád a gradaci. Táhlé, klidné melodie jsou vhodné k relaxaci, ne ke cvičení. Sestavte úderný playlist, který vás nabudí k 100% výkonu. []

Podpora nejbližších je jedním z nejdůležitějších faktorů úspěchu. Ale proč by mělo zůstat jen u tichého fandění? Vyrazte všichni na společnou procházku. Do lesa, lanového centra, cvrnkejte s dětmi kuličky, skákejte panáka nebo gumu, hrajte na schovávanou, vytáhněte koloběžky a vyjeďte jako gang do ulic. Staňte se turistou ve vlastním městě a objevte pár netušených zákoutí nebo hledejte tzv. kešky.

Chůze stále platí za nejlepší způsob pohybu. Prospívá naší kondici a snižuje riziko kardiovaskulárních problémů. Navíc je vhodná naprosto pro každého. Stačí dvakrát denně deset minut, abyste po pár týdnech pocítili její pozitivní účinky na hybnost, regulaci krevního tlaku i tuku v krvi.

Pokračování 5 / 7

Podpora nejbližších je jedním z nejdůležitějších faktorů úspěchu. Ale proč by mělo zůstat jen u tichého fandění? Vyrazte všichni na společnou procházku. Do lesa, lanového centra, cvrnkejte s dětmi kuličky, skákejte panáka nebo gumu, hrajte na schovávanou, vytáhněte koloběžky a vyjeďte jako gang do ulic. Staňte se turistou ve vlastním městě a objevte pár netušených zákoutí nebo hledejte tzv. kešky. Chůze stále platí za nejlepší způsob pohybu. Prospívá naší kondici a snižuje riziko kardiovaskulárních problémů. Navíc je vhodná naprosto pro každého. Stačí dvakrát denně deset minut, abyste po pár týdnech pocítili její pozitivní účinky na hybnost, regulaci krevního tlaku i tuku v krvi. []

Běh a rychlá chůze jsou super aktivity na začátek hubnutí. Brzy se ale omrzí. Dávejte si nové výzvy. S hezkým počasím vyrazte s přáteli na louku a zahrajte si frisbee. Břišní tance nebo tance u tyče jsou náročnější na fyzičku, u swingu nebo country tance si spíš odpočinete a poznáte nové lidi. Oprašte vzpomínky z dětství na obruč hula hop a dejte se do toho!

„Kroužením v bocích spálíte až 600 kalorií za hodinu. Pro začátečníky a starší osoby se hodí těžší typ, pokročilejší spálí víc kalorií s lehčí obručí. Změnou v cvičební rutině oživíte svou mysl a prověříte zase jiné svalové skupiny, než jste zvyklí. To je velmi prospěšné, jelikož svaly si na stereotypní cvičení rychle navykají a další progres je o to složitější,“ líčí trenérka Markéta Brožová.

Pokračování 6 / 7

Běh a rychlá chůze jsou super aktivity na začátek hubnutí. Brzy se ale omrzí. Dávejte si nové výzvy. S hezkým počasím vyrazte s přáteli na louku a zahrajte si frisbee. Břišní tance nebo tance u tyče jsou náročnější na fyzičku, u swingu nebo country tance si spíš odpočinete a poznáte nové lidi. Oprašte vzpomínky z dětství na obruč hula hop a dejte se do toho! „Kroužením v bocích spálíte až 600 kalorií za hodinu. Pro začátečníky a starší osoby se hodí těžší typ, pokročilejší spálí víc kalorií s lehčí obručí. Změnou v cvičební rutině oživíte svou mysl a prověříte zase jiné svalové skupiny, než jste zvyklí. To je velmi prospěšné, jelikož svaly si na stereotypní cvičení rychle navykají a další progres je o to složitější,“ líčí trenérka Markéta Brožová. []

Nikdy nezačínejte hubnout proto, že to po vás někdo vyžaduje anebo to patří k trendům mezi přáteli. Jediná a pravá motivace musí vycházet od vás. Abyste se líbila sama sobě, nebála se pohledu do zrcadla, zvedla si sebevědomí nebo vyzrála na zdravotní obtíže.

„Když si nevěříte, pozitivní výsledek je předem ztracen. Vedení osobního trenéra nebo poradce člověku dodá nejenom správné znalosti ohledně cvičení a stravování, aby jeho snaha byla co nejefektivnější, ale také neutuchající motivaci k dalším výsledkům,“ poukazuje výživová specialistka Monika Bartolomějová.

Pokračování 7 / 7

Nikdy nezačínejte hubnout proto, že to po vás někdo vyžaduje anebo to patří k trendům mezi přáteli. Jediná a pravá motivace musí vycházet od vás. Abyste se líbila sama sobě, nebála se pohledu do zrcadla, zvedla si sebevědomí nebo vyzrála na zdravotní obtíže. „Když si nevěříte, pozitivní výsledek je předem ztracen. Vedení osobního trenéra nebo poradce člověku dodá nejenom správné znalosti ohledně cvičení a stravování, aby jeho snaha byla co nejefektivnější, ale také neutuchající motivaci k dalším výsledkům,“ poukazuje výživová specialistka Monika Bartolomějová. []

Vypěstujte si vlastní zdravé plodiny. Při zahradničení spálíte 200 až 400 kalorií za hodinu a získáte ovoce, zeleninu i bylinky s jistotou, že jíte chemicky neošetřené potraviny. Pokud žijete v městském bytě, porozhlédněte se po možnosti pěstovat je v truhlících nebo v komunitních zahradách ve vašem okolí.

Doporučujeme

Články odjinud