Konzumace slazených perlivých nápojů způsobuje ledvinové kameny

16. 5. 2013
Konzumace slazených perlivých nápojů způsobuje ledvinové kameny
Tým lékařů z Bostonu a Říma varuje před konzumací slazených perlivých nápojů. Nejenže tento druh pití zvyšuje riziko diabetu, ale také vyvolává vznik ledvinových kamenů. Nefrologové z USA a Itálie přitom tvrdí, že už jediná plechovka limonády může zvýšit riziko formace ledvinových kamenů o pětadvacet procent.

Podle lékařů je pro zdraví ledvin nezbytný pravidelný příjem tekutin. Nejsou však tekutiny jako tekutiny. Ideální jsou dva litry čisté nesycené vody. Z výzkumů týmu nefrologů z Bostonu a Říma však vyplývá, že zatímco limonády (slazené perlivé nápoje) riziko tvorby ledvinových kamenů zvyšují, káva, čaj a pomerančový džus (stoprocentní) jej snižují.

„Naše výzkumy jasně dokazují, že mezi příjmem tekutin a tvorbou ledvinových kamenů existuje vztah, který je závislý na typu přijímaných tekutin. My jsme zjistili, že vyšší příjem slazených nápojů souvisí s vyšším výskytem ledvinových kamenů,“ tvrdí Gary Curhan z Bostonu.

„Náš výzkum potvrzuje, že některé nápoje souvisejí s nižším rizikem tvorby ledvinových kamenů, zatímco jiné s vyšším rizikem. Zatímco vyšší příjem tekutin snižuje riziko tvorby kamenů, záleží na tom, jaký typ tekutiny člověk přijímá,“ dodává doktor Pietro Manuel Ferraro z Říma.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Je třeba, abyste se zbavili negativních emocí. Musíte se ovládnout, abyste snad někomu neublížili. Mrzelo by vás to celý život. Do svého osobního života byste měli přinést nějakou změnu.…

Nejčtenější články