Konzumace tučných ryb dvakrát týdně prodlouží život o dva roky

2. 4. 2013
Konzumace tučných ryb dvakrát týdně prodlouží život o dva roky
Harvardští vědci v rozsáhlé studii prokázali, že konzumace tučných ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny může prodloužit život. U starších osob dokonce v průměru o dva roky. A riziko předčasného úmrtí se u nich sníží při pravidelné konzumaci ryb a mořských plodů dvakrát týdně až o pětadvacet procent.

Vše souvisí s vysokou hladinou omega-3 mastných nenasycených kyselin v krvi seniorů. Ti, kteří konzumují často a pravidelně olejnaté ryby a mořské plody, mají těchto kyselin v krvi větší množství, umírají o třetinu méně na choroby srdce a cév a o pětadvacet procent méně z jiné příčiny.

Ačkoli byly blahodárné účinky konzumace tučných ryb a potažmo omega-3 mastných kyselin prokázány už před mnoha lety, nejnovější studie z Harvardské univerzity se jako první přímo zabývá v rozsáhlém měřítku vlivem vyšší koncentrace těchto kyselin v krvi seniorů na jejich zdraví a úmrtnost.

„Naše závěry podporují význam odpovídající hladiny omega-3 mastných kyselin v krvi při udržování zdravé oběhové soustavy. Podle této studie jsou osoby konzumující ryby a mořské plody zdravější a může jim to ve vyšším věku dokonce prodloužit život,“ tvrdí tým harvardských vědců.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Máte před sebou den, ve kterém se dají vaše nálady přirovnat k aprílovému počasí, i když už měsíc květen spěje k závěru. Nedivte se, že se od vás rodina bude držet pokud možno dál.…

Nejčtenější články

Články odjinud