Konzumace velkého množství ovoce a zeleniny vede k optimistické náladě

21. 1. 2013
Konzumace velkého množství ovoce a zeleniny vede k optimistické náladě
Věčně usměvaví a pozitivně naladění lidé možná ani netuší, co může za jejich dobrou náladu. Podle harvardských vědců však lidé mající úsměv na tváři a pozitivní představu o budoucnosti konzumují ve vysoké míře ovoce a zeleninu. A právě zvýšení obsahu těchto druhů potravin ve stravě může přispět ke zlepšení nálady a k optimistickému pohledu na život.

Vědci z Harvardské univerzity zjistili, že optimisté mají v krvi vyšší hladinu karotenoidů – oranžovočervených barviv z rostlin. Nejznámějším z nich je beta-karoten, jenž se hojně vyskytuje v mrkvi, listové zelenině a třeba také paprice. Beta-karoten je výchozí látkou pro syntézu vitaminu A.

Vitamin A funguje v lidském organismu jako silný antioxidant a pomáhá neutralizovat volné radikály, které poškozují buňky a tkáně a způsobují různé choroby, stárnutí a někdy také rakovinu.

„Lidé s nejoptimističtějším pohledem na život měli nejvyšší hladinu karotenoidů v krvi,“ tvrdí doktorka Julia Boehmová z Harvardské univerzity.

Karotenoidy jsou rozpustné v tucích. Při konzumaci zeleniny (mrkve, špenátu, papriky) je dobré přijímat také trochu rostlinného oleje, aby se mohly tyto látky v tuku rozpustit a být vstřebány do těla.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Nezapomeňte, že za Jupiterem stojí černá Luna, která Vám dá hodně zabrat, když se necháte opít rohlíkem. Opatrnost je nutná v úředních záležitostech nebo ve věcech, které se týkají soudů.…

Nejčtenější články