Konzumace velkého množství ovoce a zeleniny vede k optimistické náladě

21. 1. 2013
Konzumace velkého množství ovoce a zeleniny vede k optimistické náladě
Věčně usměvaví a pozitivně naladění lidé možná ani netuší, co může za jejich dobrou náladu. Podle harvardských vědců však lidé mající úsměv na tváři a pozitivní představu o budoucnosti konzumují ve vysoké míře ovoce a zeleninu. A právě zvýšení obsahu těchto druhů potravin ve stravě může přispět ke zlepšení nálady a k optimistickému pohledu na život.

Vědci z Harvardské univerzity zjistili, že optimisté mají v krvi vyšší hladinu karotenoidů – oranžovočervených barviv z rostlin. Nejznámějším z nich je beta-karoten, jenž se hojně vyskytuje v mrkvi, listové zelenině a třeba také paprice. Beta-karoten je výchozí látkou pro syntézu vitaminu A.

Vitamin A funguje v lidském organismu jako silný antioxidant a pomáhá neutralizovat volné radikály, které poškozují buňky a tkáně a způsobují různé choroby, stárnutí a někdy také rakovinu.

„Lidé s nejoptimističtějším pohledem na život měli nejvyšší hladinu karotenoidů v krvi,“ tvrdí doktorka Julia Boehmová z Harvardské univerzity.

Karotenoidy jsou rozpustné v tucích. Při konzumaci zeleniny (mrkve, špenátu, papriky) je dobré přijímat také trochu rostlinného oleje, aby se mohly tyto látky v tuku rozpustit a být vstřebány do těla.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Ve vašem partnerském soužití to může hodně zaskřípat. Jeden druhého můžete velmi podráždit, skoro to vypadá na takové menší tsunami. Co se týče vás, kteří jste nezadaní, klene se nad vámi…

Nejčtenější články