Koprovka je typické české jídlo

Koprovka je typické české jídlo

Nejlepší je koprová omáčka s vařeným hovězím
Kopr nasekejte na jemno
Kopr se většinou pěstuje mezi další zeleninou, nepotřebuje žádnou speciální péči
Kopr si můžete nasekat a dát zamrazit do mrazáku
5
Fotogalerie

Koprová omáčka patří k létu. Máte ji raději s hovězím, nebo s vejcem?

Zpravidla hledáme odlehčené varianty klasických receptů, ale kolikrát za rok vaříte koprovku? A když už se s ní člověk dělá, tak ať stojí za to. Tady je recept na klasickou koprovou omáčku ze smetany jako od babičky. Plus recept na rychlou koprovku z mléka a s vejcem.

Někdo kopr miluje, jiný ho nemůže ani cítit. A to doslova. Kopr v kuchyni využíváme nejen kvůli jeho chuti, ale zejména kvůli výrazné vůni. Pokud patříte k jeho milovníkům, děláte dobře, kopr má léčivé účinky, ne nadarmo ho ve starověku používali lidé jako platidlo.

Řekové používali kopr proti škytavce, ve středověku chránil před očarováním za svatojánské noci. Dnes se používá při žaludečních potížích, špatném trávení, nespavosti a kolice. 

Využití kopru v kuchyni je široké, můžete ho nasekat do zeleninového salátu, přidat do omáčky, samozřejmě se bez něj neobejde lák na zavařování okurek, kulajda. A neexistovala by bez něj koprová omáčka. Tady je na ni recept. 

 

Koprová omáčka s hovězím masem

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

1 kg hovězí plece (zadní)
40 g másla
30 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
sůl
60 ml octa
200 ml smetany 33%
30 g čerstvého nasekaného kopru
4 vejce

Hovězí maso vařte při nízké teplotě doměkka, alespoň 2 hodiny. Podle potřeby dolijte vodu, zůstane vám hovězí vývar. Máslo rozpusťte v hrnci a přidejte mouku, orestujte na světlou jíšku, poté zalijte vývarem a nechte asi 20 minut vařit na mírném plameni. Přidejte cukr, sůl a ocet.

Zalijte smetanou a vařte asi 5 minut, na poslední chvíli před odstavením z plotny přidejte nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte. Podávejte s houskovým knedlíkem, plátky hovězího masa a vejcem uvařeným natvrdo. Uvaříte-li maso ve tlakovém hrnci, zkrátíte tím dobu přípravy. Může být hotové už za 30 minut. Pak ale nemáte zcela pod kontrolou, zda už je maso měkké. Pokud máte čas, doporučujeme obejít se bez papiňáku. 

Jednoduchá koprová omáčka z mléka

Klasická koprová omáčka je přece jen pracná, pokud chcete koprovku jako rychlou večeři, udělejte ji s vejcem, pokud nechcete tloustnout, nahraďte smetanu mlékem. Tady je recept na jednoduchou koprovou omáčku z mléka.

Tady najdete další varianty koprové omáčky

Doporučujeme

Články odjinud