Korálovec ježatý - chrání před stresem a podporuje imunitu

Korálovec ježatý - chrání před stresem a podporuje imunitu

Asi víte, jaké to je, když vám něco leží v žaludku. Třeba hromada restů, které musíte denně zvládnout, nebo věčně nevrlý šéf.

Stres číhá dnes doslova na každém kroku. Není proto divu, že se tělo časem začne bouřit – rozbolí vás žaludek, dostanete průjem, přestane vám chutnat. Nebo vás naopak přepadne „vlčí hlad“, takže sníte všechno, co vám přijde pod ruku, a potom je vám ještě hůř. Vymazat stres ze života se vám asi hned tak nepodaří, ale něco pro sebe přece jen udělat můžete. Pořiďte si korálovec!

Zabírá na vředy i na záněty

Je to houba, která umí spoustu věcí. Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) je tradičním prostředkem čínské medicíny, která ho používá jako podpůrný lék při zánětech, oslabené imunitě a tělesném vyčerpání. Nejlépe však působí v oblasti trávicího traktu, a to hned několika způsoby. Podporuje činnost žaludku, střev, a také jater, která jako první přicházejí do styku s látkami přijatými z potravy. Obsahuje živiny, které pomáhají regenerovat sliznice a přispívají k léčbě zánětů žaludku a střev. Blahodárně působí na žaludeční a dvanáctníkové vředy a nezanedbatelnou roli hraje i při léčbě rakoviny žaludku. Zároveň funguje jako spolehlivá prevence před následky příliš tučné stravy a trávicích potíží spojených se stresem a chrání slinivku, kterou poškozuje konzumace jednoduchých cukrů (najdeme je hlavně v pečivu, sladkostech nebo ovocných džusech).

MUDr. Zuzana Vančuříková, která je praktikem tradiční čínské medicíny, doplňuje: „Houby obsahují řadu účinných látek, kvalitních bílkovin, esenciální aminokyseliny, řadu polysacharidů, enzymy některé vitaminy a minerály, které jsou schopné v kombinaci příznivě ovlivňovat lidské zdraví. Působí velmi dobře a preventivně. Vždyť byly po tisíce let v Asii používány především na podporu zdraví a pěstování dlouhověkosti. Dokonce už i výzkumy západní medicíny v posledních letech potvrzují jejich preventivní i léčebné účinky“.

Korálovec ježatý (Hericium erinaceus)

Odvádí z těla škodlivou horkost

Západní medicína vysvětluje tyto účinky kombinací důležitých vitaminů, minerálů, enzymů a dalších biologicky aktivních látek, zatímco čínští lékaři mluví navíc také o schopnosti korálovce podpořit vylučování škodlivé vlhkosti a horkosti z trávicího traktu. Extrakt z této houby je nyní k dostání i v českých lékárnách, a to v kombinaci s rakytníkovým olejem, který sám o sobě má celou řadu blahodárných účinků (chrání tělo před zhoubným působením volných radikálů, přispívá k pružnosti cév, reguluje hladinu cholesterolu a vyživuje pokožku).

Doporučujeme

Články odjinud