Kurkuma obsahuje kurkumin, který je jedním z nejsilnějších protizánětlivých látek, které existují

Kurkuma obsahuje kurkumin, který je jedním z nejsilnějších protizánětlivých látek, které existují

Česnek je známý po staletí jako lék proti nachlazení, obsahuje ale také látku allium, která může zabránit vzniku rakoviny
Podle odborníků je zázvor dokonce v některých případech 10 000 krát účinnější než chemoterapie
Bobule černého pepře obsahují účinnou látku piperin, přirozeně se vyskytující chemickou sloučeninu se silnými antioxidačními vlastnostmi
Kajenský pepř obsahuje kapsaicin a právě tahle aktivní látka skvěle funguje jako podpůrný lék u rakoviny slinivky
10
Fotogalerie

Koření a bylinky proti rakovině! Které fungují jako skvělá prevence?

Věděli jste, že některé oblíbené druhy koření nebo bylinek nejenom báječně ochutí jídlo, ale jsou také efektivními pomocníky v prevenci rakoviny? Stačí pravidelná špetka a z „obyčejného“ koření se stane doslova magický lék!

Kurkuma

Kurkuma obsahuje látku kurkumin, která jí dává typickou žlutou barvu. Kurkumin je jednou z nejsilnějších protizánětlivých látek, které existují. Tvrdí to onkoložka Amanda Bontempová z Montefiore Medical Center v Bronxu. Podle ní dokáže kurkumin nádorovým buňkám nejenom zabránit v jejich množení, ale dokonce je umí i zabít. Sílu kurkuminu aktivuje černý pepř spolu s olivovým olejem. Koření můžete přidávat do polévek, omáček, k zelenině, masu nebo si ho nasypat na lžičku a spolknout. Kurkuma je také složkou směsi zvané kari. 

Pokračování 2 / 10

Česnek

Česnek je známý po staletí jako lék proti nachlazení či jako pomocník při snižování krevního tlaku. Obsahuje látku allium, která může zabránit vzniku rakoviny. Americký národní institut pro boj s rakovinou uvádí česnek dokonce na prvním místě seznamu přírodních protirakovinných prostředků! Podle statistik je menší výskyt rakoviny konečníku a tlustého střeva v oblastech, kde lidé konzumují česnek pravidelně každý den. Pomáhá totiž dezinfikovat trávicí trakt a udržovat v něm bakteriální rovnováhu. Můžete ho konzumovat čerstvý nebo sušený, pečený či přidávat do zeleniny či k masu.

Pokračování 3 / 10

Zázvor

Další zbraní v arzenálu prevence rakoviny ve vaší kuchyni je zcela jistě zázvor. Podle odborníků je zázvor dokonce 10 000krát účinnější než chemoterapie! Tuto informaci zveřejnila organizace PLoS, podle níž jedna ze složek zázvoru (6-shogaol) je mimořádně účinná v boji proti kmenovým rakovinným buňkám. Tahle látka se uvolňuje vařením nebo sušením kořene zázvoru. Další látka – gingerol (obsažená v čerstvém zázvoru) má podle odbornice na výživu Bethany Smithové silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, čímž může chránit před rakovinou.

Pokračování 4 / 10

Černý pepř

Bobule černého pepře obsahují účinnou látku piperin, přirozeně se vyskytující chemickou sloučeninu se silnými antioxidačními vlastnostmi. Studie, kterou provedli vědci z University of Michigan Comprehensive Cancer a která byla publikovaná v časopise Research and Treatmant of Cancer Breast, zjistila, že pepř spolu s kurkumou inhiboval růst nádorových buněk v prsu. Koření zároveň nezničilo zdravé buňky. Pepř můžete přidávat do celé řady pokrmů – do míchaných vajec, posypat jím plátky rajčata nebo ho přidat do polévky.

Pokračování 5 / 10

Kajenský pepř

Kajenský (nebo též kayenský) pepř je koření, které vzniká mletím jednoho druhu chilli papriček, konkrétně druhu cayenne. Při nesprávném překladu se anglické slovo pepper, které znamená paprika, přeložilo jako pepř. Dost ale bylo etymologie – raději se podívejme na jeho blahodárné účinky. Tohle pálivé koření obsahuje totiž látku kapsaicin. Už před patnácti lety zjistili vědci z Pittsburské univerzity, že právě tahle aktivní látka skvěle funguje jako podpůrný lék u rakoviny slinivky. Kapsaicin ovlivňuje funkce mitochondrií a spouští „programovou smrt“ rakovinných buněk, aniž by ovlivňoval funkci zdravých buněk slinivky! Jiná studie, provedená na Kalifornské univerzitě, zase prokázala, že kapsaicin potlačuje růst buněk rakoviny prostaty, a dokonce má schopnost je zabít!

Pokračování 6 / 10

Oregano

Tahle bylinka, kterou mnozí používají při přípravě zejména italských pokrmů, obsahuje karvakrol. Během experimentů karvakrol účinně likvidoval nádorové buňky, a to spuštěním jejich aptózy (programová smrt buněk). Nádorové buňky jsou v podstatě nesmrtelné, protože nereagují na regulační mechanismy, které řídí normální buňkové procesy ve zdravých buňkách a vyvolávají jejich přirozené odumření. Karvakrol ale tyhle nádorové buňky dokáže přinutit, aby samy odumřely. Kromě oregana najdete tuhle aktivní látku také v majoránce, mátě, tymiánu a bazalce. Přidávejte si tedy tyhle bylinky do marinád, pizzy, salátů, těstovin či k rybám.

Pokračování 7 / 10

Rozmarýn

Pokud budete připravovat maso, určitě k němu přidejte rozmarýn, protože tak snížíte množství rakovinotvorných látek, které vznikají při jeho přípravě. Rozmarýn kromě toho aktivuje enzymy, které detoxikují organismus, díky čemuž se opět sníží riziko vzniku rakoviny. Rozmarýn by se měl stát součástí vašeho jídelníčku, pokud se vás týkají zdravotní problémy spojené s rakovinou kůže nebo s rakovinou prsu.

Pokračování 8 / 10

Bazalka

Právě bazalka posvátná (nepleťte si ji s bazalkou pravou, kterou obvykle přidáváme do jídel) je vhodná prevence proti rakovině prsu. Zjistil to výzkum Americké asociace pro výzkum rakoviny. Obsahuje totiž nejen silné antioxidanty, ale také antimikrobiální a protiplísňové složky. Vědci přišli na to, že se konzumace bazalky posvátné (například v čaji) osvědčila v raných stádiích nádorů, protože viditelně zpomalovala jejich růst.

Pokračování 9 / 10

Kmín

Kmín je nejen velmi silným antioxidantem, ale chrání také organismus proti rakovině obecně. Dobré výsledky jsou s kmínem například při léčbě nádorů tlustého střeva, prsu a slinivky.

Pokračování 10 / 10

Skořice

Právě skořice obsahuje opravdu hodně antioxidantů – ve srovnání s tolik oblíbenými borůvkami je to dokonce pětadvacetinásobně víc. Tohle nejdéle používané koření v historii lidstva působí nejen preventivně proti rakovině, ale dokáže potlačit už vzniklé tumory, protože zastavuje tvorbu krevních kapilár, které nádorům dodávají živiny a kyslík, který potřebují ke svému růstu. Příznivě působí například při rakovině žaludku nebo při leukémii.

Doporučujeme

Články odjinud