Měsíček lékařský iStock

Měsíček lékařský iStock

Aloe vera iStock
Šalvěj lékařská iStock
Koriandr setý iStock
Bazalka pravá iStock
7
Fotogalerie

Koriandr, šalvěj, bazalka: Jaké bylinky prospívají vaší kráse?

Také jste se už nemohla dočkat, až přijde jaro a vy si naplníte truhlíky nebo květináče nejrůznějšími bylinkami? A věděla jste, že kromě jídla mohou prospět i vaší kráse? Poradíme vám, které rostlinky pěstovat a jak je použít ve prospěch vaší krásy.

Měsíček lékařský

Měsíček má hojivé účinky, které oceníte zejména u poranění kůže, pomáhá také proti plísním či spáleninám od slunce a skvěle hydratuje. Stačí si zakoupit měsíčkový olej nebo si doma vyrobit pleťovou vodu z květů a používat podle potřeby.

Pokračování 2 / 7

Aloe vera

Aloe vera se občas přezdívá rostlina věčného života. Svými léčivými účinky je aloe notoricky známá, takže pro vás jistě nebude překvapením, že blahodárně prospívá i vaší pleti. Zpomaluje totiž stárnutí, ale také velmi rychle hojí popáleniny a drobné rány. Navíc skvěle hydratuje, takže byste si tuto rostlinku měla domů rozhodně pořídit.

Pokračování 3 / 7

Šalvěj lékařská

Šalvěj je prospěšná nejen vaší pleti, ale i vlasům. Má dezinfekční schopnosti, a tak se často používá do regeneračních pleťových masek. Když si doma smícháte silný čaj ze šalvěje s jablečným octem, můžete vzniklou směs používat jako toner, pokud máte mastnou pokožku. Co se týče vlasů, bude šalvěj dobrým pomocníkem, jestliže trpíte na lupy.

Pokračování 4 / 7

Koriandr setý

V posledních letech velmi oblíbený koriandr je nejen chutným doplňkem zejména asijských pokrmů, ale pomáhá také proti zažívacím problémům. A co víc, má pozitivní účinky na pleť, protože pomáhá proti akné, mastné pokožce i ekzému. Zkuste smíchat snítku koriandru, dvě lžíce jodizované soli, lžičku limetkové šťávy a 8 kapek esenciálních olejů z grapefruitu. Pak masku aplikujte na místa, kde máte černé tečky, rozmasírujte a nakonec opláchněte teplou vodou.

Pokračování 5 / 7

Bazalka pravá

Bazalka je známá především z italské kuchyně, kde tvoří dokonalý celek se sýrem mozarella a s rajčaty. Obsahuje ale také důležité živiny, které vás omladí a revitalizují pokožku. Stačí nadrtit několik listů bazalky, zalít je horkou vodou a počkat, až odvar vychladne. Poté aplikujte na vyčištěnou pokožku a na závěr nezapomeňte na hydratační krém.

Pokračování 6 / 7

Rozmarýn lékařský

Rozmarýn svojí vůní dokáže zlepšit paměť i koncentraci. Vhodný je ale také pro péči o vlasy, protože je zpevňuje a regeneruje. A navíc vašim loknám dodá hedvábný lesk!

Pokračování 7 / 7

Levandule lékařská

Levandule je pro krásu prospěšná hned z několika důvodů. Pokud trpíte ekzémy nebo jste se na sluníčku spálila, levandule vám pomůže s hojením. A co víc, působí pozitivně při zpomalování tvorby vrásek. Stačí mít doma esenciální levandulový olej a občas do koupele přidat pár kapek.

Levandule zabírá i na klidný spánek! Podívejte se na video:

Doporučujeme

Články odjinud