Kosmetika s chutí a vůní Vánoc

Kosmetika s chutí a vůní Vánoc

V zimním období je naše pokožka úplně jiná na pohled i dotek. I když si myslíme, že je kolem nás dosti vlhkosti, ve skutečnosti je v tomto období ve vzduchu méně vody než v létě. Suchý zimní vzduch vysává z pleti vodu. Dalším „žroutem“ tekutin z kůže je topení. Naši pleť je třeba pravidelně hydratovat a vyživovat kvalitními přírodními prostředky. A co to třeba zkusit s vánočním kořením?

Vanilka

Vanilka je vhodná pro citlivou, podrážděnou a unavenou pokožky, osvědčila se mi i při léčbě kožních neduhů.

Pleťové vanilkové tonikum

Potřebujeme: půl lžičky vanilkových semínek, 2 dl 60% lihu Postup: Semínka zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury. Toto tonikum pokožku vyhladí, zjemní a projasní.

Vyhlazující vanilková maska

Potřebujeme: 2 kapky vanilkového tonika, 1 lžíci tvarohu, 1 lžičku medu Postup: Přísady smícháme dohromady, vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a necháme 30 minut působit. Pak opláchneme.

Skořice

Skořici můžeme použít na mastnou a smíšenou pokožku se sklony k tvorbě akné. Toto koření pleť čistí a stahuje.

Skořicová pleťová maska

Potřebujeme: půl lžičky mleté skořice, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžičku medu Postup: Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady, vzniklou směs naneseme na pokožku a dekolt a necháme 20 minut působit.

Pleťová voda ze skořice

Potřebujeme: 1 lžičku najemno nalámané skořice, 2 dl vroucí vody Skořici přelijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat, potom přecedíme. Takto nám vznikne úžasná pleťová voda, která čistí a vypíná pokožku.

Skořicový krém

Máslo má velmi blahodárné účinky na pokožku. Když k němu ještě přidáme toto voňavé koření, vznikne nám úžasný kosmetický přípravek. Potřebujeme: 1 kostku másla, 2 lžíce mleté skořice Postup: Máslo rozpouštíme na mírném plameni, pak přidáme koření a za stálého míchání necháme 5 minut probublávat. Pak odstavíme a necháme ještě 10 minut louhovat. Máslo přecedíme přes velmi jemné sítko, nalijeme do nízké skleničky. Krém skladujeme v lednici. Jeho trvanlivost je zhruba 14 dní.

Skořicový olej na bolavé svaly a klouby

Potřebujeme: 2 lžičky mleté skořice, 2 dl olivového, mandlového či sezamového oleje Postup: Olej rozehřejeme, jakmile začne probublávat tak do něj přidáme skořici. Vše vaříme 2 minuty, pak odstavíme a necháme 10 hodin na chladném místě louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotový olej nalijeme do sklenice a uschováme v lednici. Skořicový olej můžeme používat na bolavé svaly a klouby.

Anýz

Anýz je vhodný pro citlivou, podrážděnou a zralou pokožku. Pleť zklidňuje, vyhlazuje a celkově regeneruje.

Hydratující anýzová maska

Potřebujeme: půl lžičky tlučeného anýzu, 1 lžíci tučného tvarohu, 1 lžíci nastrouhaného jablka Postup: Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady, vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a vše necháme 20 minut účinkovat. Poté opláchneme.

Hřebíček

Hřebíček můžeme použít na všechny typy pokožky. Kůže tonizuje, projasňuje a osvěžuje.

Hřebíčkový olej vyhladí drobné vrásky

Potřebujeme: 10 ks tlučených hřebíčků, 2 dl olivového, mandlového či sezamového oleje Postup: Olej rozehřejeme, jakmile začne probublávat tak do něj přidáme hřebíčky. Vše vaříme 2 minuty, pak odstavíme a necháme 10 hodin na chladném místě louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotový olej nalijeme do sklenice a uschováme v lednici.

Regenerující pleťové mléko

Potřebujeme: 120 ml podmáslí, 1 lžičku nadrcených hřebíčků Postup: Ve vodní lázni ohříváme podmáslí s kořením po dobu 30 minut. Pak odstavíme a ještě 15 minut necháme louhovat. Poté scedíme, nalijeme do skleněné nádoby a uschováváme v ledničce. Tento kosmetický přípravek vydrží asi týden.

Doporučujeme

Články odjinud