Kosmetiku si můžete vyrobit i doma. Poradíme vám, jak na to!

Kosmetiku si můžete vyrobit i doma. Poradíme vám, jak na to!

Kosmetiku, s použitím těch nejčistších a nejčerstvějších ingrediencí, si můžete připravit sama. Nechte se zlákat vlastní pleťovou maskou, balzámem na rty nebo krémem na tělo.

Znáte to také? Nejprve koupelnu ovládaly běžné krémy z drogerií, poté z lékáren, až je vystřídaly přípravky s označením BIO. Vaše pleť však ani v jednom případě nebyla úplně stoprocentně spokojená. Vždycky se objevil nějaký háček – ať už nesplněný slib anebo nežádoucí reakce na některou ingredienci. Takže jste se, stejně jako čím dál více žen, vrhla na přípravu vlastní kosmetiky.

PO ČÁSTECH

Pro základní výrobu stačí suroviny, které využíváte běžně v kuchyni – himálajská sůl, olej lisovaný zastudena (meruňkový, jojobový), med, cukr, bylinky. Jejich kvalitu si však aromaterapeutka Adéla Zrubecká ze společnosti Nobilis Tilia doporučuje pojistit odběrem výhradně od prověřených dodavatelů.

Například éterické oleje kupujte jen ty 100% přírodní s označením latinského jména rostliny a země původu, protože syntetické náhražky sice voní, ale nemají léčivé účinky. Podobně dávejte přednost kvalitním olejům lisovaným zastudena, které jsou bohaté na vitaminy, esenciální mastné kyseliny a další prospěšné látky.

Také je vhodnější vlastní kosmetiku připravovat na bázi olejů nebo rostlinných másel než na bázi emulze, tedy směsi vody a oleje. Emulze se snáze kontaminují, a proto je potřeba je konzervovat…

SPRÁVNÁ VÝDRŽ

Přípravky je podle Terezy Dvořákové z Mcely Bouquet Spa dobré míchat do UV skla, které prodlouží jejich životnost. Výsledný produkt by měl zůstat několik dní bez povšimnutí, aby se vůně rozležely a přípravek rozvoněl. Vyhýbejte se skladování v koupelně, kde dochází k častému střídání teplot a vlhkosti.

Temno a chlad, nejlépe v ledničce, zajistí životnost maximálně půl roku. Z toho důvodu je lepší připravovat oblíbené kompozice v menším množství, zato častěji. Bezprostředně před použitím míchejte jen nejrůznější kúry, pleťové masky, zábaly či obklady.

DOBRÝ ZÁKLAD

Ideální surovinou pro domácí krémy je bambucké máslo. Jak tvrdí Adéla Zrubecká, samo o sobě je velmi bohaté na vitaminy a hodí se k výrobě hutnějších, hydratačních krémů. Stačí jej rozpustit ve vodní lázni a poté do něj zapracovat další suroviny (éterické oleje, včelí vosk, apod.) a získáte skvělý balzám na rty. Přidáním levandulového éterického oleje vytvoříte zase vydatně hydratující a zklidňující krém na tělo.

Při výrobě vlastní kosmetiky můžete sáhnout po neutrálních základech – krémových, gelových či neutrálních olejích. Najdete je v lékárně i u řady výrobců přírodní kosmetiky.

Co se týká éterických olejů, ty lze účinně aplikovat přes kůži (v olejích či při koupeli) nebo vdechováním (inhalací, z aromalamp či difuzérů). Přičemž tělo si po dle Terezy Dvořákové při výběru konkrétní vůně samo instinktivně řekne, které esence zrovna v danou chvíli potřebuje. Napoví koneckonců i cena, která se u 1 kg vzácnějších esenciálních olejů pohybuje v řádech tisíců korun.

S VEDENÍM

Pokud byste vlastní výrobu chtěla pojmout co nejprecizněji, můžete předem absolvovat odborný kurz či přednášku, kterou pro laickou veřejnost pořádají odborníci na přírodní kosmetiku, aromaterapii a zdravý životní styl.

Naučíte se od nich mimo jiné i to, jak zpracovávat byliny nebo třeba jak správně pracovat s éterickými oleji (např. Kurz míchání přírodní kosmetiky, informace na www.chateaumcely.cz, nebo pravidelné Kurzy praktické aromaterapie pod vedením Adély Zrubecké, informace na www.nobilis.cz).

RECEPTURY

Aromaterapeutka Adéla Zrubecká z Nobilis Tilia i Tereza Dvořáková z Mcely Bouquet Spa pro vás připravily dva jednoduché postupy na výrobu domácí kosmetiky.

Domácí balzám na rty podle Adély Zrubecké:

Bambucké máslo 12 %

Včelí vosk 15 %

Kokosový olej 72 % (možné použít i jiný olej)

Med 1 %

Vše rozehřejte ve vodní lázni, zamíchejte, přidejte požadovanou vůni, například vanilku, levanduli nebo meduňku. Vlejte do dóziček a dejte do ledničky ztuhnout.

Domácí rozmarýnovo-citrusový peeling podle Terezy Dvořákové:

2 polévkové lžíce drceného rozmarýnu

čtvrt hrnku mořské nebo himálajské soli

čtvrt hrnku oleje (kokosový, meruňkový, jojoba)

1 čajová lžička čerstvě vymačkané šťávy z citronu

1 polévková lžíce medu

V misce promíchejte sůl s rozmarýnem, dále v hrnku ještě olej s citronovou šťávou. Obsah hrnečku vlejte do misky a vše smíchejte. Nakonec přidejte med a vše opět důkladně promíchejte.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud