Kouřící belgičtí školáci na pranýři

Vysvětlování nebezpečí konzumace tabákových výrobků zůstalo u žáků Vesaliusinstitutu v belgickém Ostende bez jakékoli odezvy. Proto vedení školy, jež je zaměřena především na péči o nemocné, přistoupilo k ráznému opatření. Provinilci musí veřejně nosit odznaky, jež připomínají jejich prohřešek.

"Tak budou vypadat moje plíce," píše se na umělohmotném knoflíku pod zobrazením dvou černých dýchacích orgánů těžkých kuřáků.

"Vnějšímu světu může připadat, že žáky stigmatizujeme," hájí svůj počin Claudie Lesaffreová, ředitelka vzdělávacího ústavu. Jedním dechem dodává, že nejde o trest, ale o ochranu zdraví jejích svěřenců, kteří si tak spíš uvědomí nebezpečí, jemuž vystavují sami sebe i okolí zapálením byť jedné jediné cigarety.

Od přijaté praxe hodlá odstoupit až počátkem nového školního roku, kdy vstoupí v platnost definitivní zákaz kouření ve výchovně vzdělávacích institucích.

Kromě zastánců, kteří její rozhodnutí uvítali, má však ředitelka i řadu odpůrců. Nejostřeji ji kritizuje vlámská komisařka pro ochranu práv dítěte. Soudí, že potupný knoflík nic nevyřeší a od kouření už vůbec nemůže dospívající mládež odradit.

"Musejí si připadat, že jsou vystaveni na pranýři," zdůrazňuje. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud