Kouzelná Menorca - díl I.

Kouzelná Menorca - díl I.

Ještě nejste rozhodnuti, kam se v létě vydáte na dovolenou, a stále hledáte inspiraci? Zkuste Menorku – ostrov plný nádherných pláží, lahodných pokrmů a panenské přírody. Určitě nebudete litovat.

Baleárské ostrovy ležící v západním Středomoří sestávají ze 150 ostrovů a ostrůvků. Čtyři největší – Mallorca, Menorca, Ibiza a Formentera – patří k nejproslulejším evropským turistickým destinacím.

Každý z nich má svůj vlastní charakter a je něčím osobitý. Menorca je nejsevernějším a druhým největším ostrovem Baleár. Je nejsvéráznější. Odlišuje se jak historií, tak mentalitou svých obyvatel a lpěním na tradičních hodnotách a dokonce i geologickým vývojem. Horniny, z nichž je složena, jsou nejstarší z celého souostroví.

Proto je také plošší než hornatá Mallorca a pahorkovitá Ibiza. Má i větrnější počasí. Pobřeží je značně členité, některé zátoky jsou zaříznuté daleko do pevniny jako fjordy. Nejdelší vzdálenost ze severu na jih dosahuje pouhých 17 km, mezi západem a východem je to 50 km.

Červený sever, bílý jih Přítomnost nejrůznějších civilizací (od Féničanů a Řeků přes Římany, Araby a Angličany až po Francouze a samozřejmě Španěly) ovlivnila místní kulturu. Jméno dali ostrovu staří Římané. Minor znamená menší, čímž Menorku odlišili od sousední větší Mallorky. I přes nevelkou rozlohu vás překvapí rozmanitostí své krajiny, panenskou přírodou a malebným prostředím místních vesniček. To, co ji naprosto odlišuje od ostatních ostrovů, jsou idylické pastviny se stády černých koní a skotu, malá políčka oddělená kamennými zídkami, bílé domky a především azurové moře s řadou malých pláží. Vnitrozemí tvoří mírně zvlněná pahorkatina s nejvyšší horou Monte Toro. Vzhledem k rozdílné geologické stavbě na první pohled rozpoznáte dvě odlišné části ostrova.

Geologicky starší sever domorodci pojmenovali Tramontana podle silného severního větru, který ovlivňuje podnebí této části. Oblast je hornatější, pláže mají červenohnědý hrubší písek a jsou naprosto úžasné. Ráz krajiny na severu je drsnější, příroda je divoká a nespoutaná, roste zde mnoho druhů vzácných rostlin. Mladší jih ostrova charakterizují vápencové útvary s hlubokými kaňony a propastmi. Převažují zde rozlehlé roviny s načervenalou barvou půdy.

Pobřeží lemují strmé vápencové skalní útesy a malé romantické zálivy, které ukrývají malebné plážičky s jemným bělostným pískem. Nachází se tu i nejdelší písečná pláž Son Bou, která měří přes dva kilometry. Moře je téměř všude průzračně modré. Na Menorce panuje příjemné středomořské podnebí. Zimy jsou mírné a vlhké, léta naopak suchá s nejvyšší teplotou okolo 33 °C. Díky mírnému větříku jsou i tato horka dobře snesitelná. Průměrná vlhkost vzduchu je poměrně vysoká.

Splynutí s přírodou Menorca žije mnohem pomaleji a klidněji než ostatní Baleárské ostrovy. Místní lidé nespěchají a vychutnávají si každý den. Když se jejich tempu přizpůsobíte a zpomalíte, brzy poznáte, že se cítíte velmi pohodově a uvolněně. Je to i díky tomu, že si ostrov přísně střeží zachování rovnováhy mezi člověkem a přírodou. Neuvidíte zde výškové budovy. Hotely nenarušují okolní krajinu zaplavenou bujnou vegetací. Téměř polovina ostrova je součástí chráněného přírodního území, jehož výjimečné přírodní hodnoty uznala i mezinárodní organizace UNESCO a v roce 1993 prohlásila Menorku za světovou biosférickou rezervaci. Pohodovou dovolenou s dětmi strávíte v hotelu u moře s bazénem. Mnohé z nich nabízejí i dětské koutky, využít můžete rovněž služeb dětských animátorů.

Panenské pláže Velký počet nádherných pláží láká k jejich objevování. Některé jsou velmi malé, ohraničené skalisky a poskytují naprosté soukromí. Jejich jedinečná atmosféra je velmi odlišuje od klasických pláží středomořských přímořských letovisek. Cestu k nim si najdete na podrobné mapě. Ty nejkrásnější jsou pochopitelně nejhůře přístupné. Obvykle se k nim dostanete jen autem (můžete využít některou z místních půjčoven).

Z parkoviště pak půjdete pěšky po dobrodružně vypadajících prašných cestách. Odměnou za námahu vám bude romantika a okouzlující přírodní scenerie. Samozřejmě si musíte přinést s sebou vlastní nápoje i jídlo a nemůžete očekávat ani půjčovnu lehátek a slunečníků či vodní sporty. Přesto představuje pobyt na nich nevšední zážitek. Všechny pláže na ostrově jsou veřejné, ale pozemek před nimi bývá často soukromým majetkem. Nelze jím projet autem, pěšky to ale nebývá problém.

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Maminka.„



ČTĚTE TAKÉ:
Nezávislý cestovatelský portál!


Doporučujeme

Články odjinud