Kouzelné plody citrusů

10. 3. 2014
Citrony, grepy i pomeranče přinášejí do vaší kuchyně závan sluníčka a dálek. Provoňte a osvěžte si s nimi březnovou tabuli.

Odpalované pusinky s pomerančovým krémem

35 kousků - příprava: 75 minut + chlazení

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 160 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • moučkový cukr na posypání

KRÉM:

  • 2 pomeranče
  • 1,5 sáčku vanilkového pudinku
  • krupicový cukr podle chuti
  • 125 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžíce pomerančového likéru

Mléko s máslem a špetkou soli přiveďte k varu. Přidejte mouku, odstavte, zamíchejte a opět za stálého míchání zahřívejte (odpalujte), dokud nevznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Nechte ho zchladnout a přendejte do mísy.

Vmíchejte vejce a prášek do pečiva. Těsto nastříkejte pomocí cukrářského sáčku na plech vyložený pečicím papírem. Pečte dozlatova na 200 až 220 °C a během prvních 7 minut nechte troubu bezpodmínečně zavřenou, jinak těsto spadne.

Připravte krém: Šťávu z obou pomerančů doplňte vodou tak, aby výsledné směsi bylo 400 ml. Z ní a pudinkového prášku uvařte pudink a nechte ho zchladnout. Můžete přidat 2 lžíce cukru.

Máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte do pěny, po částech do ní vešlehejte vychladlý pudink a likér. Krém dejte na 2 hodiny ztuhnout do ledničky. Pusinky nechte vychladnout, prokrojte je a do každé nastříkejte zchladlý krém. Přiklopte a pocukrujte.


Hřejivý nápoj s pomerančem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 600 ml plnotučného mléka
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • 200 ml třtinového rumu (nebo amaretta)
  • 2 lžíce opražených cereálií a nasekaných ořechů nebo mandlí

Horké mléko našlehejte do husté pevné pěny, jako byste připravovali kávu latte. Šťávu z pomerančů svařte s rumem nebo s likérem.

Horké mléko rozdělte do sklenic a tenkým pramínkem do něj nalijte pomerančovou směs. Nakonec posypte povrch pěny opraženými cereáliemi a oříšky nebo mandlemi. Podávejte horké.


Cassoulet pod parmazánovou krustou

4 porce - příprava: 3 hodiny

  • 300 g pečeného kachního masa
  • 1 klobása chorizo
  • sádlo na opékání
  • 400 g malých bílých fazolí v plechovce
  • 500 ml masového vývaru
  • 1 větší cibule
  • 1 rajče
  • 3 stroužky česneku
  • 50 ml koňaku
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • 1/2 grapefruitu
  • oříšek másla
  • 2 hrsti strouhanky
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu

Pečené maso natrhejte, klobásku nakrájejte a vše opečte na sádle. Maso vyjměte a do výpeku dejte opéct nasekanou cibuli a plátky ze dvou stroužků česneku, přidejte nakrájené rajče a fazole. Zalijte troškou vývaru, osolte, opepřete a poduste.

Formičky vytřete sádlem a česnekem. Do každé dejte vrstvu fazolí, na ni maso a klobásu, zakapejte koňakem, přidejte bobkový list, vrstvu fazolí a zalijte vývarem. Pečte na 160 °C dvě hodiny.

Grepovou dužninu zbavte blanek a nakrájejte. Poklaďte jí upečený cassoulet a navrch dejte drobenku z másla, hery a parmazánu. Zapečte dozlatova.


Citronový koláč v závěji

forma na biskupský chlebíček - příprava: 60 minut + odležení

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 15 g kakaa
  • 80 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • špetka soli

CITRONOVÝ KRÉM:

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 40 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 80 g cukru
  • 2 balení vanilkového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • šťáva ze 3 citronů

ZÁVĚJ:

  • 4 bílky
  • 35 g moučkového cukru
  • špetka soli

Ze všech surovin vypracujte těsto, zabalte je do fólie a na půl hodiny dejte do ledničky.

Mezitím připravte krém: do kastrůlku nalijte 3 dávky mléka, přidejte citronovou kůru a přiveďte k varu. Ve zbylém mléce rozmíchejte mouku a směs nalijte k mléku. Žloutky rozšlehejte s oběma cukry a vmíchejte do krému. Provařte, odstavte a vmíchejte citronovou šťávu.

Formu vymažte máslem. Vyválené těsto do ní přeneste a předpečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 5 až 7 minut, potom na korpus nalijte krém, uhlaďte ho a vraťte do trouby. Zmírněte teplotu na 170 °C a pečte asi 15 minut.

Mezitím ušlehejte z bílků, cukru a špetky soli sníh, rozprostřete ho na krém a při 120 °C ho ještě asi 25 minut zapečte.

NÁŠ TIP: Do žloutkového krému můžete pro chuť i vůni přidat 50 ml vaječného koňaku nebo tuzemáku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Konstelace Uranu s Marsem vás důrazně varuje před neuváženým hodnocením konání jiných lidí. Vyvoláte tím napětí, které vás bude stát nejen pár bezesných nocí, ale možná i ztrátu důležité…

Nejčtenější články