Kouzelné slovo „hydratace“

Kouzelné slovo „hydratace“

Je známo, že voda je nezbytnou součástí života na zemi. Obklopuje nás a její množství je z hlediska našeho vnímání ohromující. Na planetě Zemi je asi 1,4 biliónu kubických metrů vody. Tedy množství nepředstavitelné. Význam vody pro člověka vystihuje nejlépe staré přísloví „sine aqua deest vita“ – bez vody není života.

S krásnou pletí je to jako s květinou – potřebuje výživu, vzduch, péči, ale hlavně vodu. Když máme krásnou květinu v květináči, o kterou budeme pečovat, odstraňovat jí prach z listů a zkrášlíme jí tím, že použijeme lesk na listy, ale pak jí několik týdnů nezalijeme, květina nám uvadne.

Podobné je to s kůží – když o ni budeme pečovat, vyživovat krémy, maskami, ale nebudeme dodržovat dostatečný přísun vody cestou vnitřní i vnější hydratace, stárnutí pleti zbytečně urychlíme. Dát žíznivé pleti intenzivní výživu bez vody je jako dát žíznivému do úst kostku cukru.

Proč je voda pro pleť tak důležitá?

V kosmetické péči je nejdůležitější udržet pleť dobře hydratovanou. Pro zachování zářící a hladké pleti v průběhu celého života je důležité, aby pleť byla schopna udržet hydrataci také ve spodních vrstvách pokožky.

Na povrchu pokožky, která je viditelná, můžeme nalézt hydrolipidovou vrstvu, která se nazývá ochranný kožní film či první kožní bariéra. Je tvořena buňkami, které se rozpadají a postupně dochází k jejich olupování. Neporušený kožní plášť chrání kůži před nadměrným vysušováním, negativním působení zevních faktorů a před rozmnožením choroboplodných organismů. Obsahuje pouze 2-10% vody. Vlastní vrstvou, která je bohatá na vodu je střední partie kůže, škára, která obsahuje 72% vody. Snížením obsahu vody a dalšími změnami ve všech vrstvách kůže dochází ke změnám, které pozorujeme na povrchu jako první příznaky vysušování a stárnutí pokožky.

Tělo potřebuje vodu i jako chladící kapalinu, která brání přehřátí organismu. S postupujícím věkem voda v organismu ubývá.

Voda je důležitá i pro vlasy

Hydratace je pro vlasy stejně důležitá jako pro kůži. Voda je nezbytná pro zdraví, sílu a objem vlasů. Nejvyšší obsah vody je ve vlasovém kořínku, zde se nachází největší počet aminokyselin - buněk, které na sebe váží vodu. Od kořínků ke konečkům obsah vody ve vlasech ubývá. To ale neznamená, že není důležitý. Optimální obsah vody umožňuje těmto buňkám, aby držely správně při sobě. Vlas je díky tomu hladký po celé své délce a dobře odolává vnějším vlivům.

zdroj: AMI Communications Odborná spolupráce: MUDr. Andrea Vocilková, Kožní soukromá praxe

Doporučujeme

Články odjinud