Kouzlo čajové konvice - recepty na luxusní zákusky k čaji

11. 3. 2013
Jedno z britských přísloví říká, že šálek čaje vyřeší všechny problémy. Je odpovědí ostrovanů na mnohé složité situace, ve kterých není úplně zřejmé, jak ven ze svízele. Protipólem nejistoty, a to nejen ve Velké Británii, se tak stává hrnek čaje i samotná příprava nápoje, který má blahodárné účinky na tělo i duši.

Čaj se v mnoha oblastech světa těší velké oblibě, dočkal se oslavných přívlastků a jsou mu připisovány téměř magické vlastnosti. Čaj je velmi štědrý a demokratický gentleman, který vytvoří pevný svazek s mnohými partnery, ať už ve spojení s mlékem, smetanou, alkoholem (pro základ tzv. long drinks), kořením, citronem a různými typy sladidel, a také v nejrůznějších odstínech vřelosti či chladu -od horkých nápojů až po vychlazený „iced tea“ amerického jihu.

Vlídné spojení s doplňky a příchutěmi na domácí půdě má široký přesah zemí a kontinentů. Čaj plní funkci sbližovatele a má kouzelnou moc překonávat bariéry, je mostem mezi dvěma břehy kultur. Svou mnohovrstevnost prezentuje také na škále povzbuzujícího životabudiče (např. maté jihoamerických států) a zároveň uklidňujícího i osvěžujícího nápoje.

Mezinárodní vyjednavač

Velká Británie

Anglická kultura, a zejména literatura, věnuje nejeden list neotřesitelné pozici tohoto nápoje. Kořeny vřelého britského vztahu k čaji spadají do poloviny 17. století, kdy začíná čilý obchod mezi Spojeným královstvím a Indií, Čínou. O sto let později se čaj stává národním nápojem. Pití čaje a s ním spojené potraviny se na ostrovech stávají svébytnou institucí - a společenským barometrem.

Vyšší střední vrstva začleňuje do svého dne tzv. „tea“, což obnáší nejen servírování čaje samotného, ale také doprovodné občerstvení v podobě tenkých vláčných okurkových sendvičů a čajových bochánků (scones). Původně šlo o překlenutí dlouhého odpoledne a podvečera a most mezi obědem a večeří.

Rusko

Postavení čaje v Rusku je přirozeným výsledkem jeho umístění na obchodnické Hedvábné stezce. V současnosti je Rusko třetím největším konzumentem čaje (za Irskem a Velkou Británií).

V období válek byla pozice čaje stejně strategická jako u střelného prachu. Stejně jako ve Spojeném království vděčí Rusko rozsáhlému rozšíření čaje v průběhu 19. a na počátku 20. století za zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva. Příprava nápoje vyžaduje vařící vodu, tak se zničily choroboplodné zárodky a šířící se infekce mohla být potlačena.

Čaj se tu podává černý, velmi silný a výrazně oslazený, kromě cukru i medem nebo ovocnými zavařeninami. Servírování čaje návštěvám je projevem úcty k hostu, podává se také spolu s pečivem, cukrovím (několik vhodných příkladů najdete na následující dvoustraně). Tradiční ruská čajová kultura je spojena s přípravou v samovaru, což je vlastně zdobná, ale funkční termonádoba.

Blízký a Střední východ, sever Afriky

V tomto regionu má čaj rovněž téměř neotřesitelné postavení, o přízeň však soutěží spolu s kávou.

Podává se téměř výhradně černý, na středoevropské zvyklosti výrazně silný a sladký. Oblast severní Afriky preferuje zelené čaje (gunpowder), doplněné mátou, verbenou a opět spoustou cukru a jiných sladidel. Jedno z marockých přísloví toto množství komentuje slovy: „Maročané nepijí čaj, pijí med.“ Mají tu také svůj tradiční čajový obřad, který vyžaduje vodu určitého chemického složení, až matematicky exaktní rozmístění nádob a způsob nalévání čaje do šálku z téměř metrové výšky (pro správné promíchání a obsah vzduchu).

Tento ceremoniál však dosáhl naprosté dokonalosti v jiné časti světa, a to v Japonsku (čajový obřad je metaforou uspořádání a rovnováhy světa). Servírování a chování při pití čaje je také svébytnou informací v neverbální komunikaci - vypovídá o našem vztahu k hostům, ale vyjadřuje také naše obchodní záměry a úspěšný postup při dohodách - moment oslazení čaje je zároveň znamením vítězného uzavření smlouvy.


Zelený čaj: Čajové lístky jsou ošetřeny horkým vzduchem, neprocházejí oxidací, po sušení si uchovávají svoji zelenou barvu. Pro přípravu nápoje se zalévají vařící vodou ochlazenou na zhruba 80 °C.

Oolong: V míře oxidace se nachází na stupnici mezi čajem černým a zeleným, populární je na Tchaj-wanu a v Číně.

Bílý a žlutý čaj: Prochází ještě nižší fermentací než čaj zelený.

Rooibos: Technicky se jedná o bylinný čaj z lístků červeného keře (Jihoafrická republika).

Chai (masala chai): Hindský výraz pro čaj obsahující směs koření (černý pepř, kardamom, skořice, mletý zázvor - přesná směs a kombinace závisí na konkrétním regionu).

Bylinný čaj: Není čajem v pravém slova smyslu, jedná se o bylinný nálev, odvar či výluh.

Černý čaj: Lístky čajovníku procházejí úplnou oxidací, pak sušením. Mají tmavou barvu (odtud použití názvu černý čaj), vyšší obsah kofeinu a výraznější silnou chuť. Tento typ zpracování je nejobvyklejší a populární v Indii a na Srí Lance (Cejlon). Terminologicky správně je čajem jen nápoj z lístků čajovníku čínského (Camellia/Thea sinensis).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ovocná pěna s marcipánem

Příprava: 20 minut + chlazení

Na 6 porcí:

  • 300 ml ovocného pyré (malinového, jahodového), použít můžete i zmražené ovoce
  • 300 ml ovocné šťávy
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžíce práškové želatiny, rozpuštěné ve 2 lžících vody
  • 600 ml ušlehané smetany
  • kvalitní hotový marcipán
  • marcipánové ovoce nebo květ na ozdobu

V kastrůlku zahřejte ovocné pyré, šťávu a cukr. Míchejte, až se cukr rozpustí. Přidejte rozpuštěnou želatinu, promíchejte a směs přeceďte do misky. Postavte ji do větší nádoby s ledem, a jakmile začne želírovat, vešlehejte šlehačku a nastrouhaný marcipán. Tuhnoucí směs přesuňte do jednotlivých nádobek, misek nebo pohárků. Abyste dosáhli hezkého efektu, dejte směs do cukrářského sáčku nebo do silnějšího plastového a buď hubičkou, nebo odstřiženým rohem ozdobně vytlačte do zvolené nádoby. Dejte na několik hodin do chladu, aby pěna zpevnila. Nádobku můžete ještě vložit do papírového košíčku a před podáváním završit marcipánovou ozdobou nebo jiným cukrářským zdobením.

Křehké sušenky s krémem

Příprava: 60 minut

Na 12 kousků:

  • 250 g másla pokojové teploty
  • 1 vejce nebo jenom žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 360 g hladké mouky

Na krém:

  • 250 g másla pokojové teploty
  • 200-300 g moučkového cukru
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • několik kapek červeného barviva nebo pikantního džemu

Z másla, vejce a dalších surovin vypracujte hladké, pevné těsto a zabalené do fólie je nechte asi hodinu v chladu. Na krém utřete máslo (například v robotu), až bude hladké a krémovité. Snižte obrátky a k máslu vešlehejte cukr, mléko a vanilku.Míchejte, až bude směs lehká a nadýchaná. Můžete ji také podle potřeby lehce obarvit. Z vychladlého těsta odebírejte kousky, vtlačujte je do kovových košíčků a upečte v troubě předehřáté na 180 °C, asi 15 až 20 minut dozlatova. Plňte krémem, případně ozdobte (kandovaným) ovocem.

Vláčné oříškové muffiny

Příprava: 40 minut

Na 6 kousků:

  • 1 vejce
  • 200 ml jablečné šťávy nebo mléka
  • 120 ml kvalitního, zastudena lisovaného rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku sekaných ořechů (vlašské, lískové, pekanové)
  • 1 jablko, nastrouhané
  • skořicový cukr

V míse prošlehejte vejce se šťávou nebo s mlékem, olejem a vanilkou. Vmíchejte promíchané suché suroviny - mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl, ořechy a jablko. Těsto rozdělte do důlků formy na muffiny tak, aby byly ze dvou třetin naplněné. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 ° C, až muffiny hezky vyběhnou. Díky oleji budou příjemně vláčné a v chladu vydrží i několik dnů a také se dobře rozleží.

Francouzské makronky

Příprava: 50 minut

Na 12 kousků:

  • 1 a 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 a 1/2 hrnku velmi jemně mletých mandlí
  • 3 bílky z velkých vajec
  • špetka soli
  • 1/4 hrnku krupicového cukru
  • špetka vanilky

Na krém:

  • viz recept na křehké sušenky s krémem - můžete ho obarvit silnou kávou, ovocnou šťávou, kakaem nebo barvivem

Troubu předehřejte na 150 °C, moučkový cukr promíchejte s mandlovou moukou. Plechy vyložte papírem a naznačte si na něj malá kolečka. Bílky vyšlehejte do pěny, pak zašlehejte sůl a po lžičkách krupicový cukr. Přesuňte do mísy a pomocí stěrky ke sněhu zatřete polovinu směsi moučkového cukru a mandlí, vanilku a zbylý cukr s mandlemi. Silně mísou poklepejte o stůl, abyste vypudili vzduch. Cukrářským sáčkem pak nanášejete těsto do naznačených koleček, nechte ho trochu zaschnout a pak pečte 20 až 25 minut, až budou makronky suché. Plechy během pečení obraťte. Makronky nechte vychladnout a spojujte krémem.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Všechno si důkladně promýšlejte, protože vám hrozí, že budete dělat ukvapené závěry. Mars se na to dívá skepticky a vstříc se vám rozhodně vyjít nechystá. Nejlépe uděláte, když slevíte ze…

Nejčtenější články