V podnikové jídelně vám nechutná a do restaurace se vám nechce? Připravte si oběd večer doma a sbalte si ho sebou do kabelky či tašky. Kolegové budou jen závidět!
Salát z quinoy a sušených rajčat
2 porce příprava: 20 minut
120 g quinoy, 1 menší cibule, 1 svazek plocholisté petržele, 4 lžíce sušených rajčat, 1 hrnek černých oliv, 150 g fety, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl a pepř, několik listů salátu
Quinou propláchněte a vařte 8 až 10 minutv mírně osolené vodě. Sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy nakrájejte na větší kousky, fetu nalámejte. V misce smíchejte uvařenou quinou a všechny další ingredience, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opranými listy salátu.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 5
Wrap s tuňákem
2 porce příprava: 10 minut + marinování
1 jarní cibulka, 1 šalotka, 2 tortilly, 2 lžíce majonézy, listový salát, 2 tuňákové steaky, olivový olej, šťáva z 1 citronu, mořská sůl, citron k podávání
Jarní cibulku i šalotku nasekejte najemno. Tortilly namažte tence majonézou smíchanou s jarní cibulkou a šalotkou a poklaďte opranými listy salátu. Silnější tuňákové steaky potřete olivovým olejem a citronovou šťávou a nechte asi hodinu marinovat. Pak na rozpálené grilovací pánvi steaky rychle opečte – maximálně minutu z každé strany (maso musí zůstat růžové). Osolte čerstvě mletou mořskou solí a zabalte do připravených tortill.
Pokračování 3 / 5
Rybí nugetky se salátem
2 porce příprava: 35 minut
NUGETKY: 200 g filé z tresky, sůl a pepř, 1 vejce, 2 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžička přírodního cukru, hrst čerstvého koriandru, 1 stroužek česneku, olej na smažení
SALÁT: 1 papája, 1 salátová okurka, 1 červená cibule, 1 hrst arašídů, arašídový olej, sůl a pepř, snítka koriandru
Filé osušte, nakrájejte na nudličky a lehce osolte i opepřete. V misce prošlehejte vejce se sójovou omáčkou, moukou, cukrem, nasekaným koriandrem a prolisovaným česnekem. Ve vzniklém těstíčku obalujte rybu a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Papáju oloupejte, vypeckujte a nakrájejte podélně. Okurku omyjte a nastrouhejte na větší plátky. Cibuli nasekejte. Vše společně smíchejte s arašídy a arašídovým olejem, dochuťte solí a pepřem a ozdobte čerstvým koriandrem.
Pokračování 4 / 5
Kuřecí BBQ kebaby s koriandrovými palačinkami
2 porce příprava: 30 minut + marinování
2 kuřecí prsa
BBQ OMÁČKA: olivový olej, 1 malá cibule, 1 lžíce přírodního cukru, 1 stroužek česneku, 2 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžička tabaska, 4 lžíce chilli omáčky, 1 lžíce římského kmínu, 1 lžíce červené papriky, sůl a pepř
PALAČINKY: 250 ml plnotučného mléka, 1 vejce, špetka soli, 110 g hladké mouky, hrst čerstvého koriandru, olej na smažení
Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na větší nudličky. Na trošce oleje zpěňte nasekanou cibuli, zasypejte cukrem a nechte trochu zkaramelizovat. Pak přidejte prolisovaný česnek, ostatní ingredience na BBQ omáčku a trochu vody, krátce povařte a nechte zchladnout. Do omáčky naložte na hodinu maso a pak ho napíchejte na jehly nebo namočená dřevěná napichovátka. Než bude maso marinované, připravte si palačinky: ve vyšší misce prošlehejte v mléce vejce a sůl, postupně vmíchejte mouku a nasekaný koriandr. Na velmi málo vymazanou rozpálenou pánev nalijte po naběračce těsta, rovnoměrně ho rozlijte po dně a smažte z obou stran. Marinované špízy opečte na grilovací pánvi nebo v troubě ze všech stran. Během pečení hojně potírejte marinádou. Podávejte s palačinkami.
Pokračování 5 / 5
Rajčatový krém a slané muffiny
2 porce příprava: 45 minut
POLÉVKA: olivový olej, 1 menší cibule, 400 g loupaných rajčat, 1–2 stroužky česneku, zeleninový vývar, sůl a pepř, čerstvá bazalka
MUFFINY: 50 g pancetty, 1 lžíce sušených rajčat, 70 g parmazánu, 125 ml mléka, 1 vejce, 30 g másla, 125 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, sůl a pepř, hrst nasekané bazalky
Na oleji orestujte najemno nasekanou cibuli, přidejte nakrájená loupaná rajčata a prolisovaný česneka asi 5 minut povařte. Rozmixujte tyčovým mixérem. Podle potřeby nařeďte vodou nebo vývarem. Dochuťte solí, pepřem a čerstvou bazalkou. Troubu předehřejte na 180 °C. Pancettu a sušená rajčata nakrájejte najemno, parmazán nastrouhejte. V míse zašlehejte do mléka vejce a rozpuštěné máslo, přidejte mouku s práškem do pečiva, sýr, pancettu a rajčata, dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i nasekanou bazalku. Těstem naplňte vymazané formičky na muffiny nebo papírové košíčky a pečte asi 20 minut.