Krakonoš Peterka začal v 68 letech s činkami

Oblíbený Krakonoš z Krkonošských pohádek, populární intrikán Bartáček z komedií Zítra to roztočíme, drahoušku či Co je doma, to se počítá, pánové, herec František Peterka oslavil včera v pohodě a dobrém rozmaru šestaosmdesáté narozeniny.

"Ač léta přibývají, cítím, že z nadcházejícím jarem mi přibývá také energie. A tak jsem to opět po nějakém čase začal zkoušet s činkami," říká František, který většinu života prožil v severočeském Liberci a cítí se být zdejším patriotem. "Svalovec, jako jsem byl kdysi, už ze mne nebude, ale přesto to musím zaklepat, že jsem filt a nic mi nechybí," tvrdí Peterka.

Hýří dobrou náladou a úsměvy přestože ne vždy mu život ukázal svou příznivější tvář. Před pěti lety ho srazilo auto u liberecké přehrady a herec musel absolvovat na tři desítky operací nohy. Teprve před pár týdny si troufl poprvé bez berlí na krátkou procházku a teď s nastupujícím jarem je odhodlán vyrazit do přírody na delší "výšlap". Žít se podle něj prostě musí aktivně a je třeba i ve vyšším věku brát vše s humorem a nadhledem.

Doporučujeme

Články odjinud