Krakov: Pět NEJ města králů a umění | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Krakov: Pět NEJ města králů a umění

[Soutěž] Je téměř nemožné alespoň částečně zachytit atmosféru města, jako je Krakov. Historie se zde setkává s nejmodernější současností, křesťanství s židovstvím… Centrum Malopolska si můžete zběžně prohlédnout za den, ale nejlépe je vychutnávat si ho pomalu a opakovaně se sem vracet.

  • 1. PLAC NOWY – Jedno z hlavních náměstí ve čtvrti Kazimierz je známé díky svým trhům , které se zde pravidelně konají. Seženete tu prakticky vše od zeleniny přes květiny až po nejrůznější sortiment blešího trhu . I když nebudete chtít nic kupovat, přijďte se podívat, zážitkem je i samotné pozorování dění u stánků. Kromě těchto trhů je Plac Nowy známý také množstvím nejrůznějších kaváren a restaurací různých cenových úrovní a zaměření (např. Alchemia, Barak nebo Singer).
  • 2. MOHYLA TADEUSZE KOŚCIUSZKA – Kopiec Kościuszki – uměle navršený kopec vznikl mezi lety 1820–1823 k uctění památky národního hrdiny Tadeusze Kościuszka , bojovníka za nezávislost Polska na konci 18. století. Z vrcholu mohyly se nabízí krásný výhled na Krakov (z výšky asi 35 m).
  • 3. MANGGHA – Muzeum japonského umění a techniky vzniklo teprve v 90. letech 20. století, ale patří k naprosto ojedinělým institucím svého druhu v celé střední Evropě. Stojí na břehu Visly, naproti Wawelu, a je nepřehlédnutelnou stavbou (autorem je architekt Arata Isozaki ). Kromě výstavnické činnosti funguje také jako kulturní centrum s nejrůznějšími aktivitami.
  • 4. ZAKRZÓWEK – Jezero ležící v krakovské čtvrti Dębniki. Původně šlo o lom, který byl zatopen vodou a je oblíbeným místem koupání a provozování vodních sportů . Ideální je také poměrně krátká vzdálenost od centra (necelých 30 minut).
  • 5. PLAC SZCZEPAŃSKI – Nenápadné náměstí nedaleko rušného centra překvapí poklidnou atmosférou. Lemují ho měšťanské domy , některé s krásně zdobenou fasádou . Středobodem je pak rodný dům Jana Matejka, významného polského malíře 19. století, v němž je dnes umístěno umělecké muzeum (Bunkier Sztuki). V okolních uličkách je mnoho barů a restaurací s nabídkou nejrůznějších druhů kuchyní.

Než se do Krakova vydáte, nezapomeňte s námi soutěžit na www.lideazeme.cz/cestounecestou

Doporučujeme

Články odjinud