Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 Foto: Profimedia
 Foto: Profimedia
 Foto: Profimedia
 Foto: Profimedia
17
Fotogalerie

Král Karel III.: Korunovace je za dveřmi! Co o britském panovníkovi možná nevíte?

Již v sobotu 6. května 2023 bude britský král Karel III. oficiálně korunován. Na slavnostní událost se chystá nejen Karel III. a jeho blízcí včetně druhorozeného syna Harryho, který přiletí z Ameriky, ale i široká veřejnost, jež bude moci celou slávu sledovat v přímém přenosu. Život Karla III. je sice jako otevřená kniha, možná je ale pár drobností, které jste doposud netušila!

Jako švestkový nákyp

Už samotný příchod na svět byl u krále Karla III. poměrně dramatický. Porod v Buckinghamském paláci totiž trval dlouhých třicet hodin a nakonec došlo na císařský řez. Jeho otec princ Philip u porodu nebyl přítomen, a když se během dlouhého čekání nudil, v klidu si vyrazil hrát squash. Při pohledu na svého prvorozeného syna údajně prohlásil, že vypadá jako švestkový nákyp.

Jaký život vedl Karel III.? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

První vysokoškolský titul

Ačkoli britská královská rodina působí okázale a vzdělaně, pravda je, že ještě donedávna nikdo z nich neměl vysokoškolský titul. První byl právě Karel III., který vystudoval historii na Trinity College v Cambridge, kde získal bakalářský titul. V roce 1975 pak obdržel titul Master of Arts a zároveň dostal diplom za ukončení studia antropologie a archeologie.

Pokračování 3 / 5

Milovník umění

Král Karel III. miluje umění a také se mu velmi aktivně věnuje. Umí hrát hned na tři nástroje, a to na cello, klavír a trumpetu. Jeho velkou vášní je ale především malování, které je jeho koníčkem už více než padesát let. Nejraději má akvarel a zaměřuje se především na venkovní scenerie a krajinky. V oblibě má například okolí zámku Balmoral.

Pokračování 4 / 5

Potápěč i pilot

Věděla jste o tom, že král Karel III. je nejen nadšený pilot, ale i potápěč? V minulosti strávil spoustu času létáním pro RAF a také v helikoptérách Royal Navy. A co víc, nevládne jen ve vzduchu, potkat ho můžete i pod vodou. Král Karel III. je vůbec první britský panovník, který má kvalifikaci v potápění, a jeho zálibou je prozkoumávání vraků lodí.

Pokračování 5 / 5

Zvláštní rituál

Jelikož je král Karel III. vášnivý environmentalista a životní prostředí je pro něj nesmírně důležité, často se stává, že má za úkol při nejrůznějších oficiálních obřadech zasadit strom. Pro tuto úlohu má navíc speciální rituál. Pokaždé, když strom zasadí, přátelsky s ním zatřese a popřeje mu, aby se mu dobře dařilo.

Doporučujeme

Články odjinud