Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
14
Fotogalerie

Královna Alžběta dnes slaví 90! Jak vypadala zamlada? Byla vážně krásná!

Dnešní den se nese ve Velké Británii v duchu velkolepých oslav. Dnes je to totiž přesně devadesát let, co se narodila Alžběta II, nejstarší a nejdéle panující královna v historii země.

Alžběta Alexandra Marie Windsorová se narodila 21. dubna 1926. Korunní princeznou se stala v deseti letech, kdy nastoupil na trůn její otec Jiří VI. (Původně se měl stát králem jeho starší bratr Eduard VIII., ale ten dal přednost sňatku s americkou herečkou Wallis Simpsonovou a raději abdikoval).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jako dítě Alžběta nechodila do školy. S mladší sestrou Margaretou byly vychovávány doma a vzdělání se jim dostalo prostřednictvím soukromých učitelů. Za druhé světové války se Alžběta angažovala jako pomocnice v ženské službě.

Na britský trůn nastoupila po smrti Jiřího VI., v necelých 27 letech. V den její korunovace o ní napsal The Daily Telegraph: „Je tak křehká! Vypadá jako holčička a stane se královnou!“ Tenkrát ještě někdo netušil, že dokonce nejstarší a nejdéle panující v celé historii.

20. listopadu 1947 se Alžběta vdala za svého vzdáleného příbuzného (prapravnuka královny Viktorie) prince Philipa, porodila mu čtyři děti: Prince Charlese, Prince Edwarda, Prince Andrewa a Princeznu Annu. Alžběta je také pětinásobnou babičkou a sedminásobnou prababičkou.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud