Královský průvod Karla IV. na Karlštejn znovu ožije

Královský průvod Karla IV. na Karlštejn znovu ožije

Velkolepý Královský průvod z Prahy na Karlštejn aneb Cesta Karla IV. s korunovačními klenoty se bude konat 6. a 7. června již druhým rokem. Báječné podívané ve středověkých kostýmech, s jezdci, kočáry a povozy se může zúčastnit každý. Pěšky, na kole po cyklostezkách a 7. června i parním vláčkem z roku 1917. Běžnou vlakovou dopravu z Prahy do Berouna České dráhy zmnohonásobily. A bohatý program čeká ve všech obcích, kde se průvod zastaví.


Kulturně historickou akci, která má podklad ve skutečných událostech a cestách velkého krále a císaře, iniciovalo
Hejtmanství Středočeského kraje. Uskutečňuje tak svou ideu přivést do regionu turisty, ukázat jeho krásy a povzbudit hrdost na kraj, který má v historických souvislostech celoevropský význam.

Karel IV. totiž postavil Karlštejn jako pevnost pro korunovační klenoty Svaté říše římské. Vždy po Velikonocích je jako svátostiny ukazoval poutníkům z celé Evropy v kapli na pražském Dobytčím trhu (Karlovo náměstí). Poté je slavnostně vezl zpět na Karlštejn. „Tento historický námět průvodu je evropskou záležitostí, spojuje nás s Evropou a přesahuje hranice Středních Čech,“ uvedl středočeský hejtman Petr Bendl.

Na Karla IV. si zahraje Vladimír Čech, na jeho manželku Alžbětu (Elišku) Pomořanskou (známou silačku ohýbající meče) příbramská herečka Debora Štolbová, která už s lehkostí improvizuje ve staročeštině. Karlova bratra Jana Jindřicha ztvární středočeský hejtman Petr Bendl, Václava Lucemburského, nevlastního bratra, pražský primátor Pavel Bém.

Naši hru přijaly i zahraniční delegace,“ podotkl Petr Bendl. „Zástupci partnerských regionů, jež mají s Karlem IV. velmi mnoho společného, budou také představovat středověké osobnosti. Přijede delegace z bratislavského kraje, Opolského vojvodství, Porýní – Falce a z Burgundska. Jejich zástupci ztvární Ludvíka Velikého Uherského, Kazimíra Velikého z Polska, arcibiskupa, kurfiřta a Karlova prastrýce Balduina Trevírského...“

Průvodu požehná v 9 hodin 6. června před Svatovítskou katedrálou kardinál Miloslav Vlk. Cesta povede Staroměstským náměstím, kde se vystřídají tanečnice, kejklíři, šermíři, fakír s ohněm i tanečnice. Nebudou chybět hudební vystoupení a programy pro školy. Zábavu završí scénický obraz z historie i budoucnosti Prahy.

Rychtáři příslušných měst připravili císaři obvykle poctu i žádosti. Nejinak tomu bude se starosty obcí, kudy císařský pár pojede. V Radotíně, kam průvod dorazí odpoledne, budou veřejnost bavit po celý den žáci zdejší školy, hudební tělesa, divadelní spolek Gaudium, šermíři. Dobové písně zazpívá Markéta Mátlová. V Černošicích potěší historický jarmark, hry a soutěže. Specialitou se stane dámská šermířská a taneční skupina.

V Dobřichovicích se obzvlášť dobře připravili, neboť odtamtud průvod vyráží až další den. Poutníky tam čeká divadlo Trakař, hudba, tanec, šermíři, koncert Hradišťanu a od 22.00 představení Noc na Karlštejně.

V sobotu se pokračuje se zastávkami v Letech, Řevnicích, Hlásné Třebani až na louku u karlštejnského mostu. V podhradí už od dopoledne pobaví středověké kratochvíle s klauny, soubory starého tance a hudby. Slavnost po příjezdu císaře vyvrcholí rytířským turnajem a uložením replik císařských korunovačních klenotů do kaple svatého Kříže na Karlštejně. Příští rok by již měl průvod přivézt přesnou kopii říšské koruny, kterou Středočeský kraj nechává zhotovit podle originálu ve vídeňském Hofburgu. Koruna pak bude na Karlštejně trvale vystavena.

I v podhradí lze vrcholný okamžik sledovat na velkoplošných obrazovkách, jež fanouškům dokonce umožní sledovat utkání fotbalových mužstev ČR a Švýcarska z Mistrovství Evropy. Večer zakončí koncert Miro Žbirky a skupiny Gulo Čar.

Mezi doprovodné akce patří i zábavná internetová soutěž z dějin na stránkách www.kralovskypruvod.cz. Na téže adrese najdeme informace o uzavírkách pro motoristy na trase průvodu.

Desítky jezdců a desítky dvořanů v kočárech i prostých povozech budou tvořit doprovod Otci vlasti blahé paměti, císaři a králi Karlu IV.,“ píše hejtman Petr Bendl ve speciálních novinách Císařský herold vydávaných pro tuto příležitost. Jen kostýmů z divadelních fundusů však je přes 100, koní bude v průvodu přes 60 a nikdo neví, kolik se napojí soukromníků a soukromých povozů! Loni se akce zúčastnilo kolem 26 000 lidí. Proto bude běžný provoz na trase průvodu poněkud ztížen a 7. června po většinu dne průjezd Karlštejnem zakázán.

 

 

Program Královského průvodu z Prahy na Karlštejn

 

Pátek 6. června 2008

Průvod Karla IV. a jeho družiny jede z Pražského hradu přes Staroměstské náměstí do Radotína, Černošic a Dobřichovic.

 

10.00 Pražský hrad – začátek průvodu před katedrálou sv. Víta

11.00 Staroměstské náměstí

16.00 Radotín

17.30 Černošice

19.30 Dobřichovice - zámek

20.00 koncert Hradišťanu v Dobřichovicích

22.00 divadelní představení „Noc na Karlštejně“ – zámek Dobřichovice

 

Sobota 7. června 2008

Slavnostní průvod jede z Dobřichovic přes Lety, Řevnice a Hlásnou Třebaň na Karlštejn. Průvod je určen všem, kteří se chtějí účastnit – můžete jet na kole nebo jít pěšky.

 

10.00 Dobřichovice - zámek

11.00 Lety - náves

12.00 Řevnice - náměstí

14.30 Hlásná Třebaň

15.30 Karlštejn – louka u mostu

16.30 průvod vyráží na hrad

17.30 císař s nejbližším dvorem se odebere uložit klenoty do kaple sv. Kříže

18.00 přenos fotbalového utkání EURO 2008 (ČR x Švýcarsko)

20.00 koncert - Miro Žbirka, Gulo Čar - Karlštejn - louka u mostu

 

 

 

zdroj: 2media.cz, s.r.o.


 

 

Doporučujeme

Články odjinud