Krásná terasa snadno a rychle

Krásná terasa snadno a rychle

Kdo má alespoň malý pozemek, určitě si na něm pořídil i terasu. A když ne, tak to jistě udělá v nejbližší době. Terasa je totiž bezvadnou spojkou mezi interiérem a zahradou.

Jak si svou vysněnou terasu opravdu užít? Vezměte to od podlahy, pokračujte výběrem nábytku a stínění, zvažte rovněž stolování, a až čas pokročí, také otázku tepla a světla. Zvládnete to rovněž v případě, kdy vám jde o čas.

1. PO ČEM ŠLAPAT

Na výběr je řada materiálů. Nejčastěji se používají betonové či keramické dlaždice, přírodní kámen, dřevo či jeho moderní imitace - kompozitní materiál (směs dřeva a plastu). S výběrem materiálu, ale i s dalšími parametry souvisí způsob pokládky. Rychleji to půjde takzvanou suchou cestou, bez betonování, do štěrkového (štěrkopískového) lože. V drtivé většině případů platí, že terasu je třeba správně vyspádovat, aby voda mohla volně odtékat - bude tedy velice nepatrně nakloněná směrem od domu.

Další možnost nabízí sklon do středu terasy, s potřebným odvodem vody, což se využívá méně často. V místech, kde by voda mohla proniknout do interiéru, myslete také na hydroizolaci. Používá se i u venkovních teras, které nejsou přímo napojené na dům, pokud se sbíhají do středu. Dále je hydroizolace potřebná u dřevěných teras, kde se dřevo dotýká betonového podloží. Pokud už terasu nějaký ten pátek máte a chcete ji rekonstruovat, není vždy nutné nejprve odstranit starý materiál a podkladní vrstvy a začít budovat nanovo.

Je-li terasa dostatečně zpevněná, například z betonové či keramické dlažby, dá se využít jako podklad pro pokládku s pomocí 3D teleskopických plastových terčů, prodávají se různých výšek. „Hodí se pro realizaci terasy například z dlaždic, kromě nich lze na terče pokládat nosné profily pro montáž dřevěných nebo kompozitních prken,“ upřesňuje Martin Chmelík ze společnosti HPI-CZ. Rychle se instalují i na ne zcela rovný podklad, kromě jejich výšky lze do určité míry nastavit také sklon a praktická je rovněž velká nosnost (pohybuje se v řádech stovek až několika tisíců kilogramů). Navíc pod dlažbou lze vést různé rozvody a terasu neohrožuje vlhkost. A kdybyste se v budoucnu rozhodli pro změnu, terasu snadno rozeberete a využijete znovu, na jiném místě. Jelikož se však terasa rekonstruovaná pomocí terčů zvýší, ověřte si, zda i nadále budete moci otevírat balkonové dveře.

2. OSVĚTLENÍ

Je fajn sledovat, jak se dny prodlužují, což nahrává tomu, trávit na terase více času. A až venku nebude téměř vidět, pomůžou solární svítidla. Přestože mají malý příkon a nedokážou co do svítivosti plnohodnotně nahradit osvětlení na elektrickou energii, jejich jemná světelná záře postačí. Při nákupu si hlídejte parametr ochrany, takzvaný IP kód. Označuje se dvěma číslicemi: první uvádí ochranu před pevnými předměty nebo materiály, druhé před tekutinami.

U venkovních svítidel je běžným standardem IP 44; v případě umístění poblíž vody i vyšší. Každé solární svítidlo se vybavuje solárním článkem, baterií a samotným světelným zdrojem (LED diodami). Během dne se solární článek díky slunci nabije, proto je vhodné umístit svítidlo tam, kam sluneční paprsky dopadají nejvíce. Svítit bude po dobu několika hodin (i s ohledem na to, zda byl slunečný den, nebo zamračeno). Je-li svítidlo opatřené RGB LED diodami, potěší vás spektrem barevné záře. Komu to nevyhovuje, může si vybrat konkrétní barvu a tu zafixovat. Další možnost nabízejí olejové lampy či louče.

Klepněte pro větší obrázek

3. ZÁSTĚNY A BOČNÍ CLONY

Terasa umístěna poblíž sousedova pozemku nebo ulice si žádá doplnění bariér, například v podobě zástěn, které se připevňují na zábradlí. Kde není zábradlí, tam poslouží přední či boční clony, jež se snadno instalují a zpravidla se prodávají s upevňovací sadou. Clony můžou být také vytahovací. Veškeré tyto produkty slouží na více způsobů - do určité míry zaručí soukromí a chrání před sluncem, případně větrem.

Některé terasy jsou však záměrně otevřené, pro bližší kontakt se zahradou, pak jako „boční clona“ poslouží živý plot.

4. JAKÝ NÁBYTEK VYBRAT

Pokud by aktuální trendy v segmentu zahradního nábytku dokázaly hovořit, řekly by nám: lidé se rádi baví s rodinou či přáteli, a proto si pořizují set stolu s více než čtyřmi židlemi či křesílky. Venku chceme také odpočívat, čemuž nahrávají takzvané lounge sestavy, jež připomínají sedací nábytek v obýváku. Nejraději dáváme přednost přírodním materiálům či jejich praktickým imitacím (viz krásný zahradní nábytek z umělého ratanu). Atraktivně budou vypadat také venkovní sestavy, u nichž se materiály kombinují. Finální volba samozřejmě závisí na prostoru, který je k dispozici, ale ochuzení nezůstanou ani ti, kteří mají terasu skutečně subtilních rozměrů -elegantní zahradní nábytek se dá pořídit i skládací nebo stohovatelný.

„Dalším trendem v moderních zahradách je propojení exteriéru, opticky i funkčně, s interiérem. Máte-li vnitřní obytný prostor oddělený od vnějšího například francouzskými okny, v létě můžou tyto dva prostory reálně tvořit jeden celek, v zimě alespoň pocitově,“ uvádí Julie Reicheltová ze společnosti Fire Garden. Propojení dosáhnete hlavně uspořádáním prostoru, ovšem můžete ho zdůraznit i výběrem nábytku ve stejném stylu a barvách. Venkovní nábytek mívá vždy jinou konstrukci než vnitřní, stejnorodosti však dosáhnete například shodnou barvou potahů nebo polštářů.

Při nákupu zvažujte i to, zda nábytek ponechat venku celoročně, či ho na zimu uklízet. Což závisí v první řadě na použitém materiálu. „Pokud máte jižně orientovanou terasu, nabízí se posedět venku na sluníčku dokonce i během zimy. Nejvhodnější pro celoroční použití je plastový nábytek a také dřevo. Tvrdá dřeva, například dub, nebo zástupci exotických dřevin vydrží obecně déle než třeba dřevo smrkové, přestože bude ošetřené impregnací a lakem,“ připomíná Julie Reicheltová.

5. ABY VÁM NEBYLA ZIMA

V létě nám bude hej, do té doby se však venku musíme zahřát jinak. Komu nestačí deka, teplo z grilu a ani neplánuje řešit přívod elektrické energie, může vsadit na některé venkovní mobilní topidlo. Jednu z osvědčených možností představuje kovové topeniště. Zvuk praskajících polínek a pohled do živého ohně je velice příjemný a obsluha topeniště snadná. Z interiéru pronikají do exteriéru také krby na biolíh, prodávají se rovněž krby mobilní. Pravda však je, že více zdobí, než topí. Výkonnější jsou přenosná plynová topidla či plynové teplomety. U plynového topení si všímejte možnosti regulace výkonu, dosahu tepelného záření, vybavenosti úsporným hořákem a bezpečnostní pojistkou. Otázku stability a bezpečnosti vůbec však řešte u každého topidla.

6. JAK ZKROTIT SLUNCE

Nejrychleji to půjde se starým dobrým slunečníkem. Nebo raději s novým. Na výběr je mnoho velikostí, koupíte i megaslunečníky, jejichž plocha je například 8 až 10 metrů čtverečních. Anebo takové, které lze nejen naklápět, ale i otáčet kolem dokola. Ještě větší plochu nabízejí stínicí plachty, některé se dají do jisté míry polohovat. Můžete je připevnit na zeď pomocí fasádních kotev a jako další pevné body využít například stromy. Nebo instalační sloupky.

Na zeď lze kotvit rovněž osvědčené markýzy. Šikovné jsou například kazetové, které se v případě potřeby navinou do schránky (látka i samotná ramena markýzy pak budou chráněné). Markýzy nezřídka dosahují úctyhodných rozměrů, manipulace s nimi je tedy docela namáhavá. Pokud chcete šetřit síly, můžete ji opatřit elektropohonem. A když nemáte vyřešenou elektroinstalaci? Využijte solární pohon. „Ten se dá kombinovat s markýzami určitých velikostí, například do 6 metrů šířky a asi 4 metrů výsuvu,“ říká David Žabčík ze společnosti Climax. Nebo si pořídit dvě markýzy vedle sebe.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud