Krásné nehty, nezbytná součást půvabu

Krásné nehty, nezbytná součást půvabu

V obchodech s módním oblečením se začaly objevovat kouzelné blyštivé šaty a garderóby. Zkrátka, plesová sezóna začíná! A ples – to neznamená jen zahodit okoukané šaty z loňska a koupit nové. Jak všechny víte, příprava je mnohem náročnější. Pečlivým výběrem šatů počínaje, přes rezervaci kadeřníka až po nákup vhodných doplňků. Ale jedna věc je pro tuto společenskou akci obzvláště důležitá – krásné nehty.

Ačkoliv jsou zdravé a upravené nehty nedílnou součástí naší osobní krásy po celý rok, mnohé ženy si svých nehtů skutečně všimnou teprve až ve chvíli, kdy zaujmou taneční postavení v náruči svého partnera. Jak tedy pečovat o své nehty, aby byly vizitkou vaší krásy?

Upravené nehty - naše vizitka
Zdravé a upravené nehty můžeme mít, pouze pečujeme-li zároveň o své ruce. Mnozí lidé posuzují nejen ženy, ale i muže kolem sebe právě podle toho, jak vypadají jejich ruce a nehty. Rozhodně není nutné, aby nehty byly namalované ostrými barvami ve stylu žena vamp. Důležité je, aby byly čisté a upravené. V cestě za krásnými nehty je důležitá hlavně pravidelná péče a dodržování několika zásad.

Nezbytní pomocníci – rukavice a krémy
Pokožku rukou i nehty je třeba regenerovat. Například pokaždé, když ruce namáčíte při mytí nádobí, namažte je následně hydratačním krémem. Jednou za týden je na noc namažte výživným krémem. Pokud si navíc navléknete tenké rukavice, dosáhnete vynikajících výsledků. Pokožka bude jemnější a nehty pevnější. Obzvláště v zimě jsou ruce hodně choulostivé a je nutné je více promazávat. Rozhodně nezapomeňte nosit rukavice, protože nehty se zimou oslabují a lámou. Při umývání podlahy nebo i při mytí většího množství nádobí, kdy ruce máčíte delší dobu, vždy noste gumové rukavice. Pokud jste na gumu alergická, vyzkoušejte latexové bez pudru. Osvěžující je pro namáhané ruce zklidňující lázeň s oleji a citronem. Extrémně vysušené pokožce rukou pomůžete olivovým olejem.

Správná úprava nehtů je polovinou úspěchu
I při základní úpravě nehtů dávejte pozor na správné postupy. Vžité jsou totiž nevhodné metody jejich stříhání nůžkami a pilování. Pro zkracování používejte výhradně pilník. Rozhodně zapomeňte na nůžky. Kovový pilník také však není vhodným pomocníkem. Upřednostněte skleněný nebo papírový. Ty jsou pro úpravu nehtů jemnější. Nehty pilujte vždy jedním směrem. Nikdy ne tahy tam a zpět. Nehtovou kůžičku nestříhejte! Nejprve kůžičku vlažnou lázní zvláčněte a následně zatlačujte manikérským dřívkem.

Zdravé lakování
Přestože je dnes možný výběr ze široké palety barevných i bezbarvých laků, ne každá žena si nehty lakuje. I ženy, které své nehty nelakují, však mohou dosáhnout krásného vzhledu díky přeleštění speciální leštičkou na nehty. Jak lakované tak nelakované nehty by pak měly být pravidelně vyživovány olejem nebo výživným krémem na nehty. Pokud si chystáte nehty lakovat, pamatujte, že před nalakováním by měly být čisté, suché a odmaštěné, jinak se bude lak odlupovat. Pod barevný lak vždy nanášejte bezbarvý vyživující podkladový lak. Barva tak déle vydrží a nehty nebudou žloutnout. Laky vybírejte kvalitní, ne vždy vyhrajete s rychleschnoucím, protože ten někdy zanechává rýhy a šmouhy. Tvary nehtů se mění podle módních trendů – klasika obdélníku nebo oválku mírně do špičky ale nikdy nezestárne. Pokud chcete nehet opticky zúžit, tmavší lak naneste jen jedním proužkem doprostřed nehtu. Oblíbeným evergreenem je francouzská manikúra. Její přirozený vzhled se hodí ke všem barvám a stylům oblečení a snad na všechny příležitosti.

Pozor při odlakování
I pravidelné a pečlivé odlakování pomáhá regeneraci nehtů. Nicméně nikdy nepoužívejte odlakovače s acetonem. Ten nehty vysušuje a narušuje jejich strukturu. Vhodnější jsou odlakovače s obsahem vitamínů a regeneračních látek. Agresivním odlakovačem můžete narušit své dlouhodobé snažení. Nehty se začnou třepit a objeví se kolem nich oděrky. Vybírejte tedy i v tomto ohledu pouze kvalitní produkty. Skvělým pomocníkem pro odlakování nehtů jsou speciální odlakovací tampóny z řady Bel Premium od firmy HARTMANN – RICO. Vatové tampóny na odlakování jsou podobné těm, které znáte jako pomůcku pro odličování. Jedna strana je však opatřena ochrannou fólií, která nepropouští odlakovač. Odlakovač se nanáší na vatovou stranu tampónu. Fólie pak brání jeho proniknutí na prsty druhé ruky a kůži v okolí. Odlakovací tampóny jsou vyrobeny z kvalitní bavlny a umělého vlákna, takže velmi dobře sají a díky obsahu mikrovlákna efektivně nehet čistí. Umožňují jak jednoduché odlakování, tak korekci již nalakovaných nehtů. Při odlakování dbejte na to, aby tampónek tekutinu důkladně nasál a barvu z nehtů pak jemně stírejte. Začínejte odlakovávat ruku, kterou píšete.

Onemocnění nehtů
Lámavost, zvláštní zabarvení, kroucení, dvojení, bílé tečky nebo čárky – všechny tyto příznaky mohou upozorňovat na vážnější vnitřní problémy, proto byste jim měla věnovat pozornost. Lámavost nehtů může být způsobena nedostatkem stopových prvků, zejména železa, zinku, hořčíku či křemíku. Druhým důvodem je např. nesprávné pilování. Na kvalitu nehtů má také vliv celková metabolická a hormonální rovnováha těla. Jestliže některé vaše problémy přetrvávají nebo se zhoršují, vyhledejte dermatologa nebo manikérku.

I nehty na nohách si zaslouží péči
Péče o nehty se rozhodně nevztahuje pouze na ruce. Nezapomínejte ani na nohy, které si po celodenní námaze péči určitě zaslouží. Nehty na nohou jsou většinu roku uzavřené v pevných botách, a právě proto je třeba jim věnovat stejnou pozornost, jako nehtům na rukách. Pravidelná péče se Vám pak odmění v létě, až v nových sandálkách vystavíte na obdiv krásné a zdravé nehty.

Odlakovací tampóny BEL PREMIUM
Inovativní řada Bel Premium zahrnuje i tampóny na odlakování s ochrannou fólií. Díky této speciální fólii odlakovač nepronikne skrz tampón, což umožňuje snadné odlakování nehtů a jednoduchou korekci již nalakovaných nehtů. Ochranná fólie také minimalizuje kontakt odlakovače s pokožkou a činí tampóny obzvláště šetrnými.

Zdroj: MediaTrust Com.
Texty ve spolupráci s Veronikou Volfovou, manikérkou renomovaného kosmetického studia BOMTON.
 

Doporučujeme

Články odjinud