Krásné vlasy

Krásné vlasy

Jsou zkrátka dny, kdy naše vlasy vypadají obzvlášť hrozně. Co není v pořádku? Podle tradiční čínské medicíny jsou zplihlé kučery signálem, že naše tělo potřebuje oddech.

Ale vliv na ně má také vlhkost vzduchu nebo menstruační cyklus. Ještě že téměř každý problém s porostem hlavy se dá vyřešit! Správnou výživou a péčí, vhodně zvoleným stylingem a psychickou pohodou dosáhnete toho, aby vaše hříva vypadala k světu každý den.

Proč vlastně stres vlasům škodí?

Pro růst vlasů u kořínků je důležitý poměr imunitních buněk T4 k T8. Při stresu se tento poměr T4 : T8 pomocných buněk snižuje, což negativně ovlivňuje růst vlasů.

Dá se proti tomu něco dělat?

Ano. Pomáhají například masáže pokožky hlavy. Tím se na jedné straně zbavujeme napětí a na druhé straně se tak prokrvují buňky vlasových kořínků. To zlepšuje nabídku výživných látek i pomocných buněk.

Mají potravinové doplňky nějaký vliv na obnovení hustoty vlasů?

Doporučují se potravinové doplňky, které obsahují látky potřebné pro růst vlasů – jako aminokyseliny methionin, cystein a tyrosin stimulující tvorbu keratinu. Také zinek, který potlačuje působení testosteronu přispívajícího k vypadávání vlasů a napomáhá obnovení jejich hustoty. Vitamin B6 zabraňuje nadměrnému vylučování zinku, selen zvyšuje obranyschopnost organismu. Na posílení vlasové struktury je výborný biotin.

Dá se zjistit, co přesně mým vlasům chybí?

Pokud vám vlasy vypadávají nebo jsou lámavé, je možné provést laboratorní analýzu živin v červených krvinkách.

Dá se zabránit nebo oddálit šedivění vlasů?

Vitamin B5, tedy kyselina pantothenová, zamezuje předčasnému šedivění vlasů. Kromě toho jsme zjistili, že tzv. mentálním zdravotním tréninkem lze někdy dosáhnout toho, aby šedé vlasy začaly zase tmavnout. Cílenou imaginací ve stavu hlubokého uvolnění se aktivuje tvorba pigmentu.

Výživná kúra – tentokrát u stolu: * Tučné mořské ryby, např. sleď, losos, makrela, sardinky, platýs, jsou zdrojem nenasycených omega-3 mastných kyselin a vitaminů A, B, D. Také jod, železo a selen – samé důležité živiny, které čupřina (i pleť!) potřebuje.

* Červené maso, zejména hovězí a jehněčí, má vysoký obsah železa, které je zodpovědné za transport kyslíku v krvi. Nedostatek železa totiž může vést k vypadávání vlasů: také buňky vlasových kořínků potřebují kyslík.

* Celozrnné potraviny obsahují téměř všechny vitaminy skupiny B plus hořčík, vápník a kyselinu listovou. Přesně to, co potřebujeme pro hladký průběh buněčné výměny.

* Luštěniny obsahují měď, stopový prvek důležitý pro dokonalou vlasovou strukturu, který potřebujeme, aby vlasy nebyly lámavé a slabé.

* Vejce nám dodávají vitamin A k regeneraci buněk, selen pro silný imunitní systém a biotin, který má mimo jiné vliv na to, aby se šupinky na povrchu vlasu uzavřely. Výsledek: zářivě lesklý účes.

Vnady na hlavě

Když se řekne silikon, vybaví se vám jen přednosti Pamely Andersonové? Jistě vás v tom případě překvapí, že sloučeniny křemíku jsou velmi oblíbenou součástí vlasových přípravků, které uhlazují vzpurnou hřívu. Žádná jiná látka nedokáže, aby byly tak hebké. Obvykle se dají silikonové produkty bez problémů smýt šetrným šamponem. Pokud ale přesto máte pocit, že vám ve vlasech ještě ulpívají zbytky přípravku, kvůli kterým by mohly být zplihlé, používejte jednou týdně peelingový šampon, například Pure Purifying Shampoo, Lifetex, Wella, 249 Kč.

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My Life.„

ČTĚTE TAKÉ:

Letní trendy v manikúře

Doporučujeme

Články odjinud