Krásné zuby jsou nezbytnost. Co vše vám může pomoci?

Krásné zuby jsou nezbytnost. Co vše vám může pomoci?

Tzv. hollywoodský úsměv neboli dvě řádky dokonale rovných a bělostných zubů momentálně zabírají na příčkách atraktivity jednu z nejvyšších pozic. No a protože tohle příroda zas tak často sama od sebe nenaděluje, je třeba si to vybojovat.

Ústa plná bílých a bezchybných zubů už nejsou k vidění jen na plátnech kin nebo v reklamách na zubní pastu, ale začínají se pomalu míhat i v českých ulicích. A to i přesto, že jsme od Mekky showbyznysu přes půl světa! Jenomže zatímco výsledky práce amerických zubařů cílí jasně k nepřirozeně vypadajícím, ryze hollywoodským úsměvům, u nás naštěstí(!) boduje mírnější cesta. Takže sice atraktivní, ale ne až příliš dokonalé zuby.

Čisté, zdravé, autentické a přirozeně vypadající, u kterých si ostatní pomyslí, že vypadají skvěle. Nikoli, že by přemýšleli o tom, co to ten člověk proboha vyvedl… Nejnovější postupy totiž vylepšují vzhled chrupu, aniž by zasahovaly do jeho původního vzhledu. Každý chce přece vypadat jako lepší verze sebe sama, tak proč podstupovat něco nepřirozeného? A nyní otevřete doširoka pusu…

DENTÁLNÍ HYGIENA

Základem krásy je zdraví. Platí to o pleti, o vlasech i o zubech. Proto usilujete-li o vyšší atraktivitu svého chrupu, nezbývá vám, než začít u precizní, pravidelné péče. A to nejen té každodenní ráno a večer, ale i té profesionální, u dentální hygienistky (cca 2krát za rok). Jak ošetření vlastně probíhá?

Po „ohledání“ stavu chrupu vás hygienistka zasvětí do tajů správného čištění a vybere vhodné dentální pomůcky včetně mezizubních kartáčků a zubní nitě. Následně se zaměří na odstranění zubního kamene, vyleštění povrchu zubů a eventuálně lokální fluoridaci v místech, kde odstranila zubní kámen. Na závěr se nabízí ještě zhruba 30minutová seance, při níž se lze zbavit skvrn od čaje, kávy, vína a cigaret, a to s pomocí přístroje Air-Flow. Obnoví se přírodní barva zubů, což platí i v případě nošení rovnátek.

Možná si říkáte, že důkladné čištění zvládnete sama. Ovšem pamatujte na to, že v ústech jsou i těžko přístupná místa. Tam se může usazovat zubní plak, který postupem času zapříčiní kaz. Navíc zubní kámen, který se vytváří po usazení zubního plaku, způsobuje změnu barvy chrupu a poškození dásní vedoucí k parodontóze a dalším komplikacím.

Cena: 1500 Kč

Provádí: Zubní centrum Ořechovka, www.orechovka67.cz

REALISTICKÉ BĚLENÍ

Jídlo, pití, stejně jako vliv užívání léků či vrozené příčiny, mohou na zubech zanechat skvrny nebo, v horším případě, celkově snížit jejich bělost. To všechno se však dá vyřešit! Nejde o to, vycídit chrup k nepoznání, ale najít rovnováhu mezi zašedlým úsměvem a oslňující zářivostí. Pomoc má název Philips ZOOM a jedná se o světlem aktivovaný bělicí systém, který díky LED technologii aktivuje účinnou látku peroxidu vodíku. Dosahuje tím okamžitých výsledků, a to až o 6 odstínů.

Dlouhodobý účinek (nebo pro případ, že nebudete chtít podstoupit bělení v ordinaci) pak zajistí sada na doma, která není světlem aktivovaná. DayWhite nebo NiteWhite se aplikují s pomocí na míru vyrobených nosičů - v obou případech se výsledek dostaví za 1 až 2 týdny. Všechny Philips ZOOM gely jsou navíc obohaceny o dvě šetrné látky snižující citlivost zubů. Je to jediný účinný gel s 6% peroxidem, jenž zaručuje vysokou bezpečnost a eliminuje citlivost. Nepoškozuje sklovinu, má zásadité pH, a pokud jde o lampu, tak LED světlo nemá v intenzitě na trhu konkurenci. Je studené, nepřehřívá povrch ani vnitřek zubu, nehrozí tak jeho poškození teplem.

Cena: 7600 Kč za ordinační bělení a 3900 Kč za domácí bělení

Provádí: Stomatologická klinika Magic Smile, www.magicsmile.cz

NEVIDITELNÁ ROVNÁTKA

Zatímco Američané častěji volí řešení okamžité, formou fazet, na našem kontinentu jdeme v rovnání zubů většinou cestou pomalejší a konzervativnější - s rovnátky. Dříve bývaly výsadou dětí, dnes se jimi netají dospělí. I když, někteří se vlastně tají…

Nechávají si totiž nasadit tzv. neviditelná rovnátka (Incognito), která se používají rovněž ke srovnání zubů či k opravě vad, jako je předkus, křivé zuby apod. Jedná se o aparát fixní, složený z drátků, zámků, gumiček a dalších součástí, jež za stálého tlaku působí na zuby v požadovaném směru. Ten se upravuje po celou dobu léčby šesti měsíců až tří let.

Zámky se lepí z vnitřní strany zubů a jsou tak skutečně neviditelné; navrhují a vyrábí se na míru, ideálním materiálem je zlato, a to nejen díky jeho biokompatibilitě, která eliminuje alergické reakce, ale ve spojení s výrobními technologiemi tvoří sílu, která diskrétně koriguje každý chrup; hlavně s ním nedochází k demineralizaci zubů po sejmutí rovnátek - barevnost vnější strany zubů zůstává zachována po celou dobu léčby.

Cena: 150 000 Kč na obě čelisti

Provádí: Elite Dental Prague, www.elitedental.cz

Extra tip: Světluščí kartáček vykouzlí úsměv, který září do tmy

Černý Velmi jemný zubní kartáček pro Světlušku se stane ozdobou každé koupelny. O váš zářivý úsměv budou pečovat velmi jemná vlákna, která jsou vhodná pro každodenní zubní hygienu, a to dokonce i pokud máte citlivé a krvácející dásně. Snadnou manipulaci při čištění umožňuje i malá pracovní hlava kartáčku a rovně střižená vlákna. Při každém čištění zubů si navíc připomenete, že jste koupí černého kartáčku přispěli do sbírky Světluška na pomoc lidem s těžkým zrakovým postižením. Kartáček vyrobila pro Světlušku česká společnost Herbadent. K dostání je za 100Kč v síti lékáren Dr. Max.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud